Orascici

Autor Poruka
Tara je moderator na ovom forumu
Tara - Zenski forum
Broj postova: 1662
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Cetvrtak 31.05.2007, 02:26, Naslov: Orascici

Znanost donosi dokaze da je jezgricavo voce izuzetno zdravo, jer moze "otjerati" razlicite bolesti i odlicna su zamjena za uobicajene grickalice.
Uzivanjem kalifornijskih orascica i badema snizit cemo razinu holesterola u krvi.
Muskarci koji su jeli kikiriki i orahe barem dva puta na tjedan smanjili su rizik od iznenadne srcane kapi, a zene rizik od secerne bolesti i srcanog udara.
Tip vitamina E koji se nalazi u orasima i kalifornijskim orascicima usporava rast stanica raka pluca i prostate.
Orasi sadrze i melatonin, hormon koji unistava slobodne radikale. Slobodni radikali su nestabilni spojevi koji su nusprodukt stanicnog metabolizma u nasem tijelu. Ako ih se ne neutralizira, mogli bi uzrokovati kardiovaskularne bolesti i rak.
Brazilski orascici sadrze selen, antioksidans koji takodjer pomaze kod neutralizacije slobodnih radikala.
Jezgricavo voce sadrzi vlakna i druge hranjive tvari koje usporavaju apsorpciju masti. Osim toga, zasitno je, zbog toga se osoba duze osjeca sito.

Ljudi koji cesto jedu jezgricavo voce mrsaviji su od onih koji ga ne jedu.

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 512
Reg. datum: 28.05.2007
Datum unosa: Cetvrtak 31.05.2007, 02:31, Naslov:

Tara, ja obožavam da jedem sve vrste orašastih plodova koje si do sada navela, tako da je to odlično za moje zdravlje Osmeh

Tara - Zenski forum
Datum unosa: Cetvrtak 31.05.2007, 02:36, Naslov:

I ja volim orascice i bas ih cesto jedem kao dorucak ili tek tako dok sam na poslu. Najradje kupim takozvanu Studentsku hranu koja sadrzi kikirikije, orahe, brazilske orascice, badem i suho grozdje. Tako nehotice napravim nesto i za svoje zdravlje.

Broj postova: 512
Reg. datum: 28.05.2007
Datum unosa: Cetvrtak 31.05.2007, 02:37, Naslov:

Jedino loše što sam čula u vezi sa oraščićima jeste činjenica da su veoma kalorični, tako da nije baš preporučljivo debeljucama.

Tara - Zenski forum
Datum unosa: Ponedeljak 11.06.2007, 21:57, Naslov:

Ispitivajuci nivo fitosterola u razlicitim sjemenkama, strucnjaci iz Virginije otkrili su da je najveci nivo u sjemenkama lana, psenice, pistacije i sjemenkama suncokreta. Najmanji nivo zabiljezen je u orasima i brazilskim orascicima.
Posto fitosteroli nisu jedini hranjivi sastojak koji snizuje vrijednosti helosterola, uz uzivanje orascica i ostalih sjemenki preporucuje se ravnomjerna prehrana i redovita fizicka aktivnost.

1
Zenski svet
Korisnicko ime:
Sifra:
Vasa najdraza hrana je

Zenski svet
Zenski svet
Clanovi: ana86,
Gosti: 34