Odrasla deca i roditelji

Autor Poruka
Tara je moderator na ovom forumu
Tara - Zenski forum
Broj postova: 1662
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Cetvrtak 31.05.2007, 22:56, Naslov: Odrasla deca i roditelji

Prije nekoliko dana naisla sam na Tv na emisiju Ricky Lake koju obicno ne gledam. U razgovoru izmedju mame i odrasle kcerke iznenadila me je recenica:

"Ako ne prihvatis cinjenicu da sam odrasla osoba i ako se ne prestanes mjesati u moj zivot, zauvijek cu prekinuti svaki kontakt."

Publika u studiju je aplaudirala.

Da li bi i u nasoj okolini publika slicno reagirala i odobravala kcerkino ponasanje ili bi stala na stranu jadne majke koja zeli svom djetetu najbolje.

Kakav je vas odnos do roditelja i obratno. Da li vas sputavaju ili u vama vide zrelu, odraslu osobu.

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 512
Reg. datum: 28.05.2007
Datum unosa: Cetvrtak 31.05.2007, 22:59, Naslov:

Uh, makar imala 100 godina, za njih ću uvek biti "njihovo dete", tako da će se oni prema meni uvek tako i odnositi...

Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Petak 01.06.2007, 18:56, Naslov:

Mislim da bi kod nas vecina osudila kcerkinu izjavu, ipak je nasa sredina jos uvek patrijarhalna.

Msn messenger

Darstellerina - Zenski forum
Broj postova: 1307
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Sreda 06.06.2007, 23:12, Naslov:

Da, kod nas se osim stalne brige i posvećenosti koje su u neku ruku i prirodne i normalne, često mogu naći slučajevi gde roditelji ne dozvoljavaju svojoj deci ni da se fizički odvoje od njih, nego grade kuće na tri sprata. Deca i odrastaju svesna čijnenice da se od te kuće neće nikad odmaći. To je zaista frustrirajuća i "tesna" životna opcija. Takvi roditelji se mešaju u sve, u izbor profesije i zanimanja, vaspitanje dece, znači njihove odluke bivaju presudne uvek, pa i kad deca zađu u ozbiljne godine... Sigurna sam da je teško otrgnuti se, naročito u sredinama gde je takav način života još uvek uobičajen. Roditeljski ego je moćna stvar, pogotovo ako je začinjen i pričom o večitom dečjem dugu prema roditeljima. Svi mi volimo svoje roditelje, i sigurno bismo se svi maksimalno angažovali oko njih ako im je pomoć potrebna. Ali podrediti svoj život isključivo životu svojih roditelja mislim da je jako pogrešno. Isto tako ne mislim da je dobro podrediti čitav život isključivo deci... To sigurno jesu najsnažnije emocije, ali je potrebno da nas i kroz njih vodi zdrav razum.

Blog

Tara je moderator na ovom forumu
Tara - Zenski forum
Broj postova: 1662
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Sreda 19.09.2007, 02:15, Naslov:

Citat:
Darstellerina - Roditeljski ego je moćna stvar, pogotovo ako je začinjen i pričom o večitom dečjem dugu prema roditeljima

Roditeljski ego moze gusiti, pa upravo zbog toga dijete odluci da se osamostali. Ne osudjujem postupke tog "djeteta", vec njegove roditelje koji nisu svijesni da ga time samo tjeraju od sebe, narocito ako je ambiciozna osoba, koja zeli biti samostalna. Ne pricam napamet, poznajem vise takvih slucajeva. Roditelji su ih uspjeli odgojiti u jake osobe, ucjepili su im radne navike i odgovornost. Iz postovanja do roditelja ostali pod zajednickim krovom, ostvarili si porodicu ali roditelji im jos uvijek gledaju pod prste, ne daju im disati, zele utjecati na njihove odluke i biti kreator njihovog zivota.
I na kraju, ko je sad kome duzan i ko je odrastao, a ko jos uvijek misli da mora odgajati. Roditelj mora graditi mostove, a ne rusiti ih.

DaRkDuDe - Zenski forum
Broj postova: 1042
Reg. datum: 06.06.2007
Datum unosa: Sreda 19.09.2007, 04:26, Naslov:

Kod nas kazu da decu do kraja osnovne skole odgajamo, do kraja srednje damo svoje misljenje ako smo pitani, a posle srednje skole mozemo im biti samo prijatelji...

Blog

Broj postova: 1216
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Sreda 19.09.2007, 07:50, Naslov:

"Kod nas kazu da decu do kraja osnovne skole odgajamo, do kraja srednje damo svoje misljenje ako smo pitani, a posle srednje skole mozemo im biti samo prijatelji" slazem se , samo bih izmenila zadnji deo recenice u.....a posle srednje skole treba da budemo pravi prijatelji , odrasle osobe koje se razumeju i koje su potpuno slobodne da rade ono sto zele u zivotu.
Ja sam mojoj kcerki , kad je posla na fakultet rekla da je njen zivot u njenim rukama.Da moze i savrseno da ga upropasti ili savrseno da ga napravi onakvim kako to ona zeli.Ja sam tu uvek ako joj treba savet ili pomocali nikako da odredjujem smernice u njenom zivotu.To je samo njen put.Moje je da se radujem svim njenim uspesima i da budem tuzna ako nesto ne uspe.Pupcana vrpca je davno presecena ali poverenje i ljubav su daleko jace niti koje ne treba da obavezuju.

Blog

DaRkDuDe - Zenski forum
Broj postova: 1042
Reg. datum: 06.06.2007
Datum unosa: Sreda 19.09.2007, 07:56, Naslov:

Citat:
maculi: Pupcana vrpca je davno presecena...

... i nadomestio ju je most.

Blog

1
Zenski svet
Korisnicko ime:
Sifra:
Kada biste saznali da ste u drugom stanju, prva reakcija bi bila...

Zenski svet
Zenski svet
Clanovi: miss o,
Gosti: 24