Pozorišni klub "Talija"

Autor Poruka
Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Utorak 05.06.2007, 02:48, Naslov:

Evo i mene, stizem na gibanicu-Osmeh, a ko je raspolozen za tom yam supu, neka se posluzi-Osmeh

Drast, reci jos koju rec o Sterijinom pozorju. A jos malo, pa cemo da slavimo tvoj stoti post-Osmeh

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Broj postova: 512
Reg. datum: 28.05.2007
Datum unosa: Utorak 05.06.2007, 02:50, Naslov:

Izvoli, baladi, samo se ti posluži, reci ako ti još nešto zatreba!

Ja cu, za početak, malo tvoje tom yam supe!!!

Datum unosa: Utorak 05.06.2007, 02:55, Naslov:

Hvala, hvala -Osmeh gibanica ti je odlicna, vidi se da sve u zivotu, pa i kuvanje, obavljas sa ljubavlju. Wink

Msn messenger

Darstellerina je moderator na ovom forumu
Darstellerina - Zenski forum
Broj postova: 1307
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Utorak 05.06.2007, 02:58, Naslov:

Da mogle bi osmisliti neku žurku večeras, povodom tvoje i moje okrugle cifre...Osmeh

Pobedila je predstava "Nahod Simeon" SNP-a, i pokupili su negde oko 7 nagrada... A mišljenja su itekako podeljena kada je ta predstava u pitanju...Čekala sam da čujem za Gordanu Đurđević-Dimić, i pošto sam se razočarala, ostale nagrade nisam ni čula... Stvarno neshvatljivo...
Mogu kasnije dodati ceo spisak, možda sutra iz štampe...

Blog

Datum unosa: Utorak 05.06.2007, 02:59, Naslov:

Mmmmm...Baladi, pa ti si sjajna domaćica, divna je supa, nikad lepšu i ukusniju nisam probala i pojela!!! Njam njam!!!

Hvala ti na tako divnoj pohvali!!!

Dasty draga, navikli smo na takve zavrzlame, ko zna šta je razlog...Najbolji uvek prvi izgube...

Datum unosa: Utorak 05.06.2007, 03:02, Naslov:

Hvala-Osmeh jeset pikantna ali je fantazija.

Darst, dodaj i spisak dobrih predstava koje su trenutno aktuelne u BG pozoristima.

Msn messenger

Datum unosa: Utorak 05.06.2007, 03:12, Naslov:

Vrlo rado, bar ono što sam gledala. Već sam malo pretresla BDP, doduše Zlatokosa je tražila predstave sa malo "težim" temama... Preporučila bih i njihovu predstavu "Sve za tebe, ljubavi". To je mnooogo slatko, nećete pogrešiti..
Drugi put ću i o ostalim pozorištima...
Stotku čuvam za kasnije, kad zaspi moje zlato...

Blog

Datum unosa: Utorak 05.06.2007, 03:18, Naslov:

Darsty, divno, čekaš da zaspi tvoje zlato...Baš je divo rečeno...Šmrc...Sad me baš natera da putim koju suzu radosnicu...
Praviš najbolji sutlijaš na svetu!!!
Blago njemu kakvu zlatnu mamu ima...

Moram pogledati predstavu sa tako romantičnim naslovom!!! Često izgovaram tu rečenicu, heheOsmeh

Sad čekamo Darsty da uspava svoje zlato,pa da proslavimo njen 100. post, a ti baladi već imaš 213!!! Bravoooooooooo!!!

Datum unosa: Utorak 05.06.2007, 14:59, Naslov:

Evo da svoju stotku otkucam u "Taliji", nije da sam neki fetišista, ali nekako moram...Osmeh
Čekam vas da se sve razbudite, pa da proslavimo!
Žao mi je jer sam sinoć imala nekih problema sa konekcijom, ali nema veze, danas ste svi moji gosti....
Puštam čarobnu muziku Morikonea iz filma "Misija", i čekam vas...

Blog

Divan - Zenski forum
Broj postova: 348
Reg. datum: 04.06.2007
Datum unosa: Utorak 05.06.2007, 15:39, Naslov:

Lepo, lepo bogami, provodili se do kasno u noc, malo supice, malo gibanice, za desert sutlijas-u koji stomak vam je sve to stalo? A da li ste ostavili detetu bar malo tog sutlijasa, za njega je mama pravila.
E kad bi ja imala svoju 100-ku i ja bi sve cascavala vinom i salatom od morskih plodova u nekoj taverni sa plavim stolicama.

Msn messenger

Blog

Datum unosa: Utorak 05.06.2007, 16:01, Naslov:

I ovaj 15-ti post je sasvim lepa cifra! Možemo te salatice isprobati odmah...Osmeh Ambijent se menja već prema željama, plave stolice- plave stolice, odmah!
Nego da te pitam, onako usput Wink da nisi slučajno gledala neku predstavu, pa da podeliš sa nama neku informaciju o tome... Osmeh Izogovaraj bar nekog glumca, ili ga nahvali...

Blog

Datum unosa: Utorak 05.06.2007, 22:49, Naslov:

52. STERIJINO POZORJE
Novi Sad, 26. maj–4. jun 2007.

STERIJINE NAGRADE
Izveštaj Žirija

Žiri 52. Sterijinog pozorja, u sastavu – Miodrag TABAČKI, scenograf, Beograd (predsednik), dr Aleksandra JOVIĆEVIĆ, teatrolog, Beograd, Vladislava FEKETE, dramaturg, reditelj, Bratislava (Slovačka), Ivica BULJAN, reditelj, Zagreb (Hrvatska), Nikola RISTANOVSKI, glumac, Skoplje (Makedonija) – video je od 26. maja do 3. juna 2007. devet predstava u Selekciji nacionalne drame i pozorišta i tri predstave u Selekciji Krugovi.
Na završnoj sednici, održanoj 4. juna 2007, Žiri je doneo

ODLUKU

Sterijina nagrada za najbolju predstavu – NAHOD SIMEON Milene Marković, režija Tomi Janežič, produkcija Srpsko narodno pozorište i Sterijino pozorje, Novi Sad. Odluka je doneta većinom glasova.

Sterijina nagrada za tekst savremene domaće drame – MILENA MARKOVIĆ za tekst NAHOD SIMEON, režija Tomi Janežič, produkcija Srpsko narodno pozorište i Sterijino pozorje, Novi Sad. Odluka je doneta većinom glasova.

Sterijina nagrada za režiju – TOMI JANEŽIČ za predstavu NAHOD SIMEON Milene Marković, produkcija Srpsko narodno pozorište i Sterijino pozorje, Novi Sad. Odluka je doneta većinom glasova.

Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje:
BORIS ISAKOVIĆ za ulogu Muža u predstavi NAHOD SIMEON Milene Marković, režija Tomi Janežič, produkcija Srpsko narodno pozorište i Sterijino pozorje, Novi Sad i za ulogu Strahinje u predstavi ODUMIRANJE Dušana Spasojevića, režija Egon Savin, Pozorište Atelje 212, Beograd. Odluka je doneta jednoglasno.

JASNA ĐURIČIĆ za ulogu Majke i Udovice u predstavi NAHOD SIMEON Milene Marković, režija Tomi Janežič, produkcija Srpsko narodno pozorište i Sterijino pozorje, Novi Sad. Odluka je doneta jednoglasno.

DARA DŽOKIĆ za ulogu Milice u predstavi ODUMIRANJE Dušana Spasojevića, režija Egon Savin, Pozorište Atelje 212, Beograd. Odluka je doneta većinom glasova.

JELICA VUČINIĆ za ulogu Majke u predstavi SAM KRAJ SVETA Žan-Lika Lagarsa, režija Vlatko Ilić, Malo pozorište «Duško Radović», Beograd. Odluka je doneta većinom glasova.

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje – TOMI JANEŽIČ za predstavu NAHOD SIMEON Milene Marković, režija Tomi Janežič, produkcija Srpsko narodno pozorište i Sterijino pozorje, Novi Sad. Odluka je doneta većinom glasova.

Sterijina nagrada za kostimografsko ostvarenje – MARINA SREMAC za predstavu NAHOD SIMEON Milene Marković, režija Tomi Janežič, produkcija Srpsko narodno pozorište i Sterijino pozorje, Novi Sad. Odluka je doneta većinom glasova.

Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku – BORIS KOVAČ za predstavu NAHOD SIMEON Milene Marković, režija Tomi Janežič, produkcija Srpsko narodno pozorište i Sterijino pozorje, Novi Sad. Odluka je doneta većinom glasova.

Sterijina nagrada za scenski pokret – DENEŠ DEBREI (Döberei Dénes) za predstavu EMA Geze Čata (Csáth Géza), dramatizacija, režija Peter Fekete (Fekete Péter), Narodno pozorište–Narodno kazalište–Népszínház, Drama na mađarskom jeziku, Subotica. Odluka je doneta većinom glasova.

Specijalna Sterijina nagrada – VLATKO ILIĆ za režiju predstave SAM KRAJ SVETA Žan-Lika Lagarsa, Malo pozorište «Duško Radović», Beograd. Odluka je doneta većinom glasova.

Nagrada iz Fonda «Dara Darinka Čalenić» za najboljeg mladog glumca i najbolju mladu glumicu u Selekciji nacionalne drame
IGOR ĐORĐEVIĆ za ulogu Janka u predstavi ODUMIRANJE Dušana Spasojevića, režija Egon Savin, Pozorište Atelje 212, Beograd. Odluka je doneta većinom glasova.
MARIJA MEDENICA za ulogu One u predstavi JA ILI NEKO DRUGI Maje Pelević, režija Kokan Mladenović, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad. Odluka je doneta većinom glasova.

Počasni krug, nagrada za najbolju predstavu u Selekciji «Krugovi» – MADAGASKAR Mariusa Ivaškevičiusa, režija Rimas Tuminas, Malo državno pozorište, Viljnus (Litvanija). Odluka je doneta većinom glasova.

izvor: sajt Srerijinog pozorja

Osim što se tiče nagrade za žensku ulogu, imam zamerke i na nagradu za scenski pokret, pa kako je moguće da izuzetan mjuzikl "Čikago" ne dobije to priznanje, čudom ne mogu da se načudim...Svi ti talentovani mladi ljudi, koreografije... Ne razumem...
Kao i za muziku, ja dosadnije i duže songove na sceni odavno nisam čula... Svašta...

Blog

Datum unosa: Sreda 06.06.2007, 15:35, Naslov:

Asocijacije na malo drugačiji način navele su me da se setim Žaka Prevera... Volela bih da njegovoj poeziji posvetimo današnji dan. Za početak bih izdvojila ove njegove stihove...

Tamničareva pesma

Kuda lepi tamničaru
Sa tim ključem poprskanim krvlju
Idem da oslobodim onu koju volim
Ako još ima vremena
A nju sam zatvorio
I nežno i svirepo
Na najskrovitijem mestu svojih želja
Na najdubljem mestu svojih nemira
U laži budućnosti
U gluposti zaklinjanja
Hoću da je oslobodim
Jer hoću da je slobodna
Po cenu i da me zaboravi
Po cenu i da ode
Pa čak i da se vrati
I da me još voli
Ili da zavoli drugog
A ako joj se taj dopadne
Pa ona ode
I ja ostanem sam
Sačuvaću samo
Na svojim dlanovima
Do poslednjeg daha
Blagost njenih dojki izvajanih ljubavlju

Blog

Datum unosa: Sreda 06.06.2007, 17:11, Naslov:

"Za tebe ljubavi" - Prever

Otisao sam na pticiju pijacu
I kupio ptice
za tebe ljubavi

Otisao sam na cvetnu pijacu
I kupio cvece
za tebe ljubavi

Otisao sam an pijacu gvozdja
I kupio okove
za tebe ljubavi

A onda sam otisao na pijacu roblja
I trazio te
ali te nisam nasao
ljubavi

Msn messenger

DaRkDuDe - Zenski forum
Broj postova: 1042
Reg. datum: 06.06.2007
Datum unosa: Sreda 06.06.2007, 20:18, Naslov:

Huh, a ja sam mislio da vi ovde iskljucivo o daskama koje zivot znace Wink Neka bude ovo za intermezzo Osmeh
Citat:
Žiri 52. Sterijinog pozorja, u sastavu – Miodrag TABAČKI, scenograf, Beograd (predsednik)

Zanimljivo. Imao sam priliku upoznati tog gospodina. Bilo je to u Celju. On je bio scenograf predstave Igrajte tumor u glavi ili onesnazenje vazduha autora Dusana Jovanovica u reziji Ljubise Ristica. Secam se da su tada glumci SNG Celje par dana prije premijere napravili mali strajk jer jos nisu videli ni kostime ni scene... A u stvari su upravo taj strajk i njihova licna odela bili glavni deo citave predstave i scene, hehehe, samo da to oni jos nisu znali... Na kraju je to bila jedna od najboljih predstava bivse Juge u onoj godini. Za malo pa bi SNG Celje sa njom putovalo u Nancy.
Zanimljiv pristup reziji i scenografiji. Jako novo u ono vreme. Jos zanimljivije pa je da je predstava zapocela ispred kazalista, da su gledaoci usli u dvoranu preko mizanscene i da su bili kroz citavu predstavu sokirani zvucnim efektima kao sto je streljanje pravom vojnom puskom ciji eho prelazi u totalni kontra pesmom Janis Joplin... a citav scenografski rad Miodraga Tabackog (ogromno pozoriste u pozoristu) "nastupio" je u poslednjih 4 minuta kada su glumci postali gledaoci... ciji deo (opet glumci) preobuceni u kurente zaigraju ples smrti oko vampira u gas maskama koji ubise neduznog (Janez Starina)... Predstava zavrsava u apsolutnom miru i tisini smrti...
P.S.: Kada je bio Abonma za penzionere ipak ih je bilo potrebno prije obzirno obavestiti da ce biti pucanja u samoj sali, da ne bi koga kap i da predstava nije preporucljiva za srcane bolesnike...
8)

Blog

Datum unosa: Sreda 06.06.2007, 22:39, Naslov:

I ja znam Tabačkog. Radio je scenografiju za predstavu u kojoj igram, ništa tako spektakularno kao iz tvoje priče, ali veoma elegantno i tačno rešenje...
Celje je nekad bilo na glasu, ali otkako se sve ovo izdešavalo, stvarno ništa ne znam o njihovom pozorištu danas. Ako znaš nešto, piši još malo o njima, radovalo bi me da nešto saznam...

Blog

Tara - Zenski forum
Broj postova: 1662
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Sreda 06.06.2007, 22:47, Naslov:

Citat:
ciji deo (opet glumci) preobuceni u kurente zaigraju ples smrti oko vampira u gas maskama koji ubise neduznog (Janez Starina)... Predstava zavrsava u apsolutnom miru i tisini smrti...

Posto sam ja obican gledaoc i konobarica u Taliji, ajde da pomognem oko objasnjenja pojma "kurenti". Zemljace Dark, bez zamjere da uskacem, zamislite me kao neprimjetnog saptaca Osmeh

Kurenti su maske koje simboliziraju proljece, slave ga i dozivaju. Poznati su na prostorima Ptujskog polja u Sloveniji. Obicno su to muskarci koji na sebe stavljaju masku iz ovcjeg runa, a oko pojasa nose zvonove. U Istri su poznati kao zvoncari. Uglavnom je to jos jedan od uobicajenih simbola Slovenije Osmeh

Datum unosa: Sreda 06.06.2007, 22:52, Naslov:

Tara, hvala na ovom divnom pojašnjenju...Osmeh

Blog

DaRkDuDe - Zenski forum
Broj postova: 1042
Reg. datum: 06.06.2007
Datum unosa: Cetvrtak 07.06.2007, 04:15, Naslov:

& Darstellerina
Citat:
Celje je nekad bilo na glasu, ali otkako se sve ovo izdešavalo, stvarno ništa ne znam o njihovom pozorištu danas. Ako znaš nešto, piši još malo o njima, radovalo bi me da nešto saznam...

Celje je poznato po tome da je pozoristu izrazito odan grad. Ne samo profesionalnom vec i amaterskom. Ljubav do pozorista je bila u ono vreme skoro deo skolske nastave i to sve od osnovne skole dalje. Profesionalni glumci su po svim skolama Celja edukovali mlade tako da su sa njima pripremali razne recitale i nastupe, a iz svega toga »rodila se« takozvana »Nasa beseda«, susret na kome su svake godine mladi citave Slovenije svih poklicnih i srednjih skola imali skup u Celju na kome su predstavili svoje i tudje radove u smislu recitala, proze, lirike, dramskih radova… Zanimljivo je bilo sudjelovati ili samo gledati mlade masince, pekare, mesare, ekonomiste, gimnazijalce pa cak i radnike koji su pod vodstvom profesionalnih glumaca postali i sami glumci za jedno vece.
Obicno su u pozoristu dozvolili nastupe mladima upravo kada su bili na duzem gostovanju (Atelje 212, HNK ili na Sterijinom pozorju, Banjaluci…)
Tako sam kao skolarac dobio sasvim drugi pogled na taj rad. Pored toga da sam u potpunosti znao kako funkcionise pozoriste naucili su nas i da moras prvo znati sve o autoru i njegovom zivotu, saznati sta je utjecalo na njega da je nesto uopce napisao… i jos mnogo toga… recimo da li je neko delo bilo napisano za vreme renesanse, baroka, rokokoja… nacinu ponasanja, kretanja, postovanja i opcenja u tadasnjem drustvu… pa si onda na kraju znao njegovo delo na pamet Wink i odjednom nije bio vise problem dozivljaj i govor tela. Koliko su bili profesionalni govori to da sam na kraju osnovne skole znao za citav rad Stanislavskog, Tomasevskog i mnoge druge, a danas recimo saznaju za Stanislavskog tek krajem gimnazije ili na samoj akademiji… a njegov Sistem smo citali na srpskom jer jos nije bio preveden na slovenacki.
Recimo kada smo igrali Pod slobodnim suncem istovremeno je igralo vise od 200 mladih glumaca amatera iz Celja...(U ono vreme Celje je imalo 35 hiljada stanovnika.) To je danas skoro nemoguce ponoviti.
Sa samim pozoristem vise nemam direktnog kontakta tako da ne mogu napisati nista o tome sta rade i spremaju danas, a ako te nesto konkretno interesira mogu ih pitati jer idem skoro svakih 14 dana u Celje, a njihova vrata su jos uvek otvorena.

& Tara
Citat:
Zemljace Dark, bez zamjere da uskacem, zamislite me kao neprimjetnog saptaca

Tara, bas ti hvala za opis kurenta. Nadam se da ces me spasiti uvek kada se pogresno izrazim. Kao sto mora svako pozoriste imati inspicienta, tako mora imati i saptaca kad dodje do vakuma u glavi. Ali nemoj zaboraviti na sank u klubu Wink i ja bih nesto popio Osmeh Moze li jedna divokoza sa zlatnim rogovima Osmeh

Blog

Datum unosa: Cetvrtak 07.06.2007, 04:38, Naslov:

Kad god poželiš Dark! Posluži se samo i raskomoti!
Sve čestitike za tvoje sadržajne postove, jako mi je drago da si sa nama...
Znaš, drago mi je kad čujem za dobre primere kako se mladi približavaju umetnosti, pa makar su se desili nekada davno...Osmeh Ti si živi primer da je to ostavilo traga... Stanislavski je jedan vrlo nepoznat gospodin većem delu mladih ljudi kod nas. Sumnjam da se u srednjim školama uopšte pominje, bar ja nisam čula za takve primere. Za njega čuju uglavnom studenti, ili razgledani amateri. Ovu reč sam naučila od Tare! Osmeh A, šteta je, jer njegov "Sistem" je korisno štivo za promišljanje o sebi, za osvešćivanje svog duha i tela, za međuljudske odnose uopšte, za ljude koji se bave javnim nastupima, za sve koji žele skrenuti pažnju grupe na sebe, pa čak i za one koji su rođeni kao talentovani glumci, a nikada u životu ne razmisle o tome jer nemaju u ruci tu knjigu koja bi ih mogla podstaći...
Javi ako odgledaš neku predstavu u Celju, prenesi nam utiske...
Slovenački pedagozi su uvek bili sam vrh, naročito što se avangarde i scenskog pokreta tiče...Osmeh
Živeli, meni je vreme za vince...

Blog

<1234567891011>>
Zenski svet
Korisnicko ime:
Sifra:
Kada biste saznali da ste u drugom stanju, prva reakcija bi bila...

Zenski svet
Zenski svet
Clanovi: Serafina,
Gosti: 54