Da li volite sladoled ...

Autor Poruka
DaRkDuDe - Zenski forum
Broj postova: 1042
Reg. datum: 06.06.2007
Datum unosa: Cetvrtak 07.06.2007, 18:47, Naslov: Da li volite sladoled ...

... i kojeg mora biti okusa Vas omiljeni sladoled?

Meni je najbolji onaj od vanilije, ma da nemam nista protiv cokoladnog, od pistacije, oraha ... hmm, ima ih puno. Volim kupovati one od Family Frosta koje prodaju u onim zutim kamioncicima. Recimo Carenu, Nussy, Pine, Cocobelu ili Velikana sa mandljima. I sladoledna torta im je odlicna Osmeh

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Cetvrtak 07.06.2007, 19:03, Naslov:

Da volim sladoled, posebno od kivija sa pistacima, ali ga uglavnom izbegavam. Razlozi su dobro poznati-Osmeh

Msn messenger

Broj postova: 512
Reg. datum: 28.05.2007
Datum unosa: Cetvrtak 07.06.2007, 19:52, Naslov:

Obožavam sladoled, svih vrsta, samo ću to reći, to je dovoljno!

Pippi - Zenski forum
Broj postova: 41
Reg. datum: 29.05.2007
Datum unosa: Cetvrtak 07.06.2007, 21:19, Naslov:

Sladoled volim da jedem uvek i zimi i leti. Meni su najbolji voćni i od vanile. Mada kad nema izbora uzmem i čokoladni. Jedini sladoled koji mi se nije dopao (ukus) je kafa i sa bademom.

Msn messenger

DaRkDuDe - Zenski forum
Datum unosa: Nedelja 10.06.2007, 20:25, Naslov:

Jako mi je drago da je ova tema nasla svoje mesto i na nekim drugim forumima Osmeh

A sta mislite o tome:
Cesto slusamo mame kako ih dete moli za sladoled. "Ne danas zlato, nije jos dovoljno toplo, prehladit ces se...", je njihov odgovor.
Mislim da je to velika greska. Jedemo ga zimi, leti je sladoled sok za organizam. Doduse mozemo ga jesti u umerenim kolicinama tokom citave godine.
Zamislite samo da je vani 30 stepeni, a vi uzivate u nekom ledenom desertu ili sladoledu koji ima -20 stepeni? Vase grlo je odjednom ispostavljeno temperaturnoj razlici od 50 stepeni! Onda je, po mom misljenju, potpuno normalno da obolimo. Wink
Nagradimo sebe i decu sladoledom zimi, necemo se prehladiti zbog njega!

Da li su i vama bake, mame ili tate govorili isto?

Blog

Broj postova: 512
Reg. datum: 28.05.2007
Datum unosa: Nedelja 10.06.2007, 20:30, Naslov:

U Rusiji je to toliko uobičajena stvar, o tome se tamo ni ne govori, već se tokom čitave godine piju čajevi (bez obzira na to da li je zima ili leto) i sladoled se jede zimi.

DaRkDuDe - Zenski forum
Datum unosa: Nedelja 10.06.2007, 20:39, Naslov:

Mene ipak zanima sledece:

@ DaRkDuDe
Citat:
Da li su i vama bake, mame ili tate govorili isto?

Blog

Tara je moderator na ovom forumu
Tara - Zenski forum
Broj postova: 1662
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Nedelja 10.06.2007, 21:14, Naslov:

Jesu, meni je mama uvijek govorila kako cu dobiti anginu Osmeh Kasnije me je obradovala vijest da doktori nakon operacije krajnika preporucuju sladoled :cool: Nase mame su opet bile zaprepastene ali doktori su ih uvjerili da sladoled ugodno hladi, a time ima pozitivan ucinak na brze cjeljenje rane.
Eto, tada jos nismo znali da je sladoled vec u srednjem vijeku nasao put do Europe. Marko Polo donio je recept u Veneciju kao dar mongolskog cara Kublaj-Kana. Cak i danas mnogi slasticari tvrde da je najukusniji sladoled upravo u Italiji.
Ja bi vam preporucila sorbet u porciji, sa velikim udjelom zdrobljenog voca ili u casi uz sampanjac :-P
Indijci bi vam napravili zamrznjen "kulfi". Napravljen je od mlijeka, badema, kardamoma, pistacija i ruzine vodice, a u Japanu trenutno cvijeta prodaja "ice dogs". To je pecivo ispunjeno sladoledom Heheheh

DaRkDuDe - Zenski forum
Datum unosa: Utorak 12.06.2007, 00:03, Naslov:

@ Tara
Citat:
Kasnije me je obradovala vijest da doktori nakon operacije krajnika preporucuju sladoled

Da. U tom primeru moramo konzumirati sladoled bez agresivnih sastojaka koji mogu nadraziti nase grlo, poput lesnjaka, badema, pistacije... Bolji je mlecni sladoled, a ne vodeni kao sto je recimo Kapetan Limo, Family Fruits ili Magic.

Blog

Darstellerina - Zenski forum
Broj postova: 1307
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Utorak 12.06.2007, 20:01, Naslov:

Kad sam bila mala, roditelji su mi dozirali sladoled i, naravno, i na žalost, jela sam ga samo leti... Obećala sam sebi da ću biti sladoledno tolerantan roditelj i nutkati svoje dete da ga jede kad god poželi...
Sad imam dete, ali dete koje je ravnodušno prema sladoledu! Jede samo čokoladu i to tek ponekad! Nikad se ne bi setio sam da traži...
Doduše, ne nerviram se mnogo jer više ostane meni...Osmeh

Blog

DaRkDuDe - Zenski forum
Datum unosa: Utorak 12.06.2007, 20:24, Naslov:

Ne znam da li ste cule za ovaj recept ali ja sam bio jako iznenadjen. Prikladan je za zabave ili kada hocete nekoga iznenaditi...

U usku casu za sampanjac stavite kepicu ili dvije sladoleda od vanile. Kepice prelijte 1 zlicicom bucnog ulja (mislim da se na srpskom kaze ulje od tikvica), na izgled je to ulje skoro crno i jako gusto. Najbolje je domace.

Preliven sladoled promuckajte zlicicom i ponudite gostima uz prilozenu zlicicu.(jednostavno je stavite u casicu) Ovako promuckan sladoled dobije zelenu boju i totalno promeni ukus. Niko ziv nece pogoditi da jede sladoled od vanile. I nemojte preterivati jer ce vas oduseviti.

Ako probate, napisite kojeg je ukusa bio :grin: Ozbiljno, nije sala. Pogresiti mozete jedino u primeru da dodate previse ulja :grin:

Blog

The Teacher je moderator na ovom forumu
The Teacher - Zenski forum
Broj postova: 386
Reg. datum: 01.12.2006
Datum unosa: Utorak 12.06.2007, 23:15, Naslov:

Interesantno Osmeh sasvim interesantno Osmeh moracu to probati (ako nadjem to ulje tikvice Osmeh )
Ja volim sladoled od jagode (najvise) a volim i ostale vocne sladolede. Ne volim nikako sladoled od lesnika. Vocni su najbolji, mislim.
Kad sam bila mala jako sam volela sladoled (narocito one na stapicu), a interesantno je da su me uvek terali da pre biram sladoled u kornetu nego na stapicu. Ne znam sta je to znacilo Osmeh naravno, nikad mi nisu davali sladoled osim leti (ja sam tad valjda mislila da sladoled van leta i ne postoji Vrlo)

DaRkDuDe - Zenski forum
Datum unosa: Sreda 13.06.2007, 00:04, Naslov:

The Teacher ni sam nisam siguran. Mozda je to bilo iz higijenskih razloga, a mozda zbog toga jer se deca lizuci sladolede na stapicu brze uprljaju. :grin:

Blog

Datum unosa: Sreda 13.06.2007, 00:29, Naslov:

Ima još jedan razlog, sladoled na štapiću deca uglavnom ne ližu, nego ga grickaju... A od prevelikih komada strada grlo... To je teorija moje mame. I meni su kupovali kornet...

Blog

Tara - Zenski forum
Datum unosa: Sreda 13.06.2007, 01:28, Naslov:

@DaRkDude
Citat:
U usku casu za sampanjac stavite kepicu ili dvije sladoleda od vanile. Kepice prelijte 1 zlicicom bucnog ulja (mislim da se na srpskom kaze ulje od tikvica), na izgled je to ulje skoro crno i jako gusto. Najbolje je domace.

Cula sam vec za taj recept ali ga do sada nisam probala. Nije ulje od tikvice, vec ulje od bundeve (da ne bude zabune) ali koliko cujem, sladoled sa tom aromom izuzetno je dobrog ukusa.

Datum unosa: Sreda 13.06.2007, 15:06, Naslov:

Ima li ko (jednostavan) recept za straćatelu? Domaću, bogatu... Osmeh

Blog

DaRkDuDe - Zenski forum
Datum unosa: Sreda 13.06.2007, 15:18, Naslov:

Ups, izvinjavam se na greskama.
Vidim jos jednu: nisu kepice vec kuglice.

Postoji jos jedan sladoled na stapicu. Golijat. To je sladoled sa dodatkom esence ruma. Proizvode ga u Madjarskoj.
Kad smo se tako lepo raspricali o sladoledu dodao bih jos to. Ne drzimo ga u frizideru vec u zamrzivacu. Sat vremena prije upotrebe jednostavno ga prebacimo iz zamrzivaca u frizider. Vec kod -18 C dolazi do kristalizacije i on gubi na kvaliteti. U prodavaca moramo imati poverenje i najbolje je da ga na putovanjima ili kada smo u nekoj egzoticnoj zemlji ne kupujemo. Odlicni su svi sladoledi svih firmi koje suradjuju ili su u "navezi" sa Nestle-om. To vazi i za vanila i cokoladne kornete iz Poljske. Momentalno u Evropi nema boljih.

Blog

DaRkDuDe - Zenski forum
Datum unosa: Sreda 13.06.2007, 15:40, Naslov:

@ Darstellerina
Citat:
... sladoled na štapiću deca uglavnom ne ližu, nego ga grickaju ...

I pravilno rade. Zamrznut sladoled grickamo i onda ga zadrzimo na jeziku u uzivamo u njegovom ukusu sve dok se u ustima ne otopi.
Deca jako vole i sladolede koji su od vode. To su takozvane ledenke. I tu postoje neke predrasude roditelja u smislu "Necemo kupovati vodu" pa svojoj deci kupe mlecni sladoled. Deca odlicno znaju sta im treba, non-stop su u pokretu i voda im je jako potrebna. U tim sladoledima, uvek je na stapicu, 95% posto je vode, a preostalo je vocna masa razlicitog voca. Kapetan Limo recimo, ima ukus Cole.
Obolimo zbog preterivanja i ne poznavanja upotrebe. Hehehe, kao za sve slatke stvari i druge deserte, vazi i za sladoled pravilo da mozemo postati i ovisni.

Blog

Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Sreda 13.06.2007, 18:07, Naslov:

I meni je kao detetu uzivanje u sladoledu bilo dozvoljeno samo leti.
Danas nisam neki preveliki ljubitelj sladoleda. mada ne kazem da ga ne volim. A kad smo vec kod sladoleda, glasam za onaj u kornetu, jos ako je od kivija i pistaca.. :-P

Msn messenger

Tara - Zenski forum
Datum unosa: Sreda 13.06.2007, 19:42, Naslov:

Evo jos jednog neobicnog sladoleda. Od ovoga se sigurno necete prehladiti Wink

Peceni sladoled

Sastojci:
3 bjelanjka
1 zdjelicu sladoleda
1/2 zdjelice secera
veliki, debeli, tvrdi keksi (kineski medenjaci)

Priprema:
Iz bjelanjaka napravimo snijeg. Uz mijesanje dodajemo secer. Lim oblozimo alumini folijom. Na foliju poslozimo kekse. Na svaki keks damo zlicu sladoleda, kojeg oblozimo snijegom. Pecemo u ugrijanoj pecnici na 250 stepeni 2-3 minute.
Dobar tek!

123>>
Zenski svet
Korisnicko ime:
Sifra:
Kada biste saznali da ste u drugom stanju, prva reakcija bi bila...

Zenski svet
Zenski svet
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 67