Oslobodimo svoju mastu

Autor Poruka
DaRkDuDe - Zenski forum
Broj postova: 1042
Reg. datum: 06.06.2007
Datum unosa: Utorak 12.06.2007, 23:57, Naslov: Oslobodimo svoju mastu

Svi mi ponekad mastamo. Za mene su to jos uvek najlepsi delovi dana. Kazu da nije dobro zaboraviti mastati i da je i to neka vrsta terapije i to odlicna. U masti mozemo biti sve sta god nam srce pozeli...

Pa vas pozivam, zamislite da ste naucni/k/ca i da ste na pragu otkrica stoljeca. Ma ne stoljeca, milenijuma. Izumili ste lek, koji u obliku obicne sicusne tablete moze izleciti sve ljudske bolesti. Vasim otkricem ljudski rod odjednom vise ne strahuje od nijedne bolesti za koju znamo. Cak i treci zubi ce nam izrasti, pa i cetvrti ... (Ipak da ne idemo bas u totalno krajnost, na nasem grobu ce se promeniti jedino epitaf. Pisat ce otprilike ovako: "Citav zivot je bio zdrav, a sada ovo!"Wink

E pa sad, vi ste patentirali svoj naucni rad, vlasnik ste licence i na svom kontu u vasoj banci odjednom imate bajnu svotu koja je svakim danom jos veca... Odjednom vam je ogromno onoga o cemu ste do sada samo mastali dostupno, mozete se nagraditi bilo cime, cak izletom na Mesec. Sta biste napravili i kako bi voleli ziveli dalje?

Posaljite privatnu poruku

Blog

Darstellerina - Zenski forum
Broj postova: 1328
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Sreda 13.06.2007, 23:21, Naslov:

Evo, negde u pauzi pripremanja višanja za zimu, da promaštam malo...
Pokušaću da se uživim u navedenu priču...
Sad, kad sam već sve ljude izlečila, pokušala bih i da ih nahranim, a i nastanim. Sigurno je da im se ne bih mešala ni u recepte, ni u arhitekturu... OsmehNajveći deo svog imetka bih potrošila na projekat koji bi svakom čoveku obezbedio siguran, i dobro plaćen posao.I tako bi otpočeo lagodan život na ovoj našoj prelepoj kugli. Mislim da bi, zbog blagostanja, prestali uobičajeni razlozi za ratove i potkusurivanje među državama, zavladao bi opšti mir, čak i među običnim ljudima, jer niko nikom iz zlobe i zavisti ne bi poželeo crknutu kravu. Političari bi morali da se poduhvate nekih drugih, konkretnijih poslova...
E sad, kad sam već tako talentovan pronalazač, izmislila bih i sve što je važno za očuvanje zdrave planete. Znači ništa se ne bi dimilo osim vatre za roštilj i cigareta. Tako je bilo vekovima, pa ozon nije bio izbušen... Uložila bih u pročišćavanje atmosfere i svih voda na svetu, tako da bi opet bilo moguće napiti se vode iz reke, nadisati se svežeg vazduha u centru svake metropole.
Dolazim do mene same, i poput Zdravka Čolića u reklami za pivo, rekla bih: "Ne bih ja tu ništa dir'o..." Živela bih isto kao i do sad, radila isti posao, volela iste ljude, provodila vreme sa njima, posvećivala im se, kao i do sad.
Možda bih tada bila u prilici da upoznam neke ljude kojima se divim, umetnike, na prvom mestu. A potrudila bih se da dođem u takvu priliku...Osmeh
Pokušala bih da ostvarim sve svoje želje u vezi sa putovanjima, na taj način ispunjavala svoje letnje i zimske ferije.
Ok, priznajem da bih flertovala malo sa luksuzom, ali to je normalno, zar ne? Krstarenje nekom besnom jahtom, omanja serija Pradinih torbica... Sad ne bih da zalazim baš u detalje, ali bilo bi zabavno meračiti život i kroz takva zadovoljstva...
Eto, višnje čekaju, a ja tek zaplovila... Možda se vratim sa još nekim snom...

Blog

Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Ponedeljak 25.06.2007, 05:47, Naslov:

Pa bilo bi divno kad bih kao vrsna naucnica izmislila lek protiv opakih bolesti i kad bih doprinela tome da prosecan ljudski zivot bude duzi nego sto jeste. Pri tom pamtim reci jedne bake iz mog susedstva koja je umrla u svojoj devedeset i sedmoj godini (od starosti), bila izuzetno krepka i vitalna za svoje godine, a stalno je govorila: " Lepo je ziveti dugo. Zivota nikad dosta."

Sa silnim parama kao nagradom za zivotno delo, obezbedila bih dozivotno sve drage ljude, pomogla onima kojima je pomoc potrebna i kao i Darst dala bih po luksuzu. Ideja o zdravoj planeti je i moj san, pa bih se angazovala na tom polju. Ne znam samo da li bih bila toliko mocna da svim ljudima planete omogucim lagodan zivot! Tacno je da masta dopusta svasta, ali mi se takav projekat cini previse utopisitckim.
U stvari, vise mi se svidja kada bih mogla da im omogucim samo bazu, osnovu za takav zivot. Sta bi bilo od ovog sveta kad bi svi bili podjednako imucni i uspesni? Svet bi bio nalik raju a u raju je dosadno. Ljudi ne bi bili motivisani da stvaraju, da budu kreativni, ne bi bilo cak ni zdravog takmicenja, niti onih slatkih tenzija koje obogacuju odnose izmedju ljudi...

Ipak, nije sve to lose...Mozda mi neke ideje dodju kasnije -Osmeh

Msn messenger

DaRkDuDe - Zenski forum
Datum unosa: Nedelja 01.07.2007, 16:46, Naslov:

Dakle, ako te pravilno razumem baladi, dolazis do toga da ova masta pa makar bila dobra na prvi pogled, ispada losa u posledicama.
Koliko razumem moramo napraviti selekciju na realno i nerealno, pa dalje na dobro i lose.

Od Ikara dalje ljudi su mastali da bi poleteli ko ptica. Tek pocetkom proslog stoleca to im je tehnologija omogucila.
Dakle, prvo su mastali i onda su jednog dana uz pomoc razvoja tehnologije braca Wright pretvorila mastu u viziju i napravili prvu letelicu. Nerealno je postalo realno. Cinjenica.

A ti si, recimo, nerealno pretvorila u realno i dosla do zakljucka:

"Sa lekom bi pomogla svima do zdravlja, a svojim parama ljude ne bi osrecila jer onda ne bi bilo motivacije i ljudima bi bilo dosadno."

Ok, razmislimo onda o mogucim losim posledicama spomenute maste jos malo drugacije.

Uvidjas da bi sa svojim daljim pokusajima parama resavati tudje probleme napravila vise stete nego koristi, pa me zanima zasto mislis da (kad si im vec dala dozivotno zdravlje) moras jos davati materialno? Svima tako i tako ne mozes pomoci, a tvoji postupci bi bili stetni za one koji su tebi bliski. Mozda bi bilo bolje ulagati novac u nova radna mesta, u izgradnju stanova, u znanje?

P.S.: Svidja mi se tvoje razmisljanje.

Blog

Datum unosa: Utorak 03.07.2007, 19:11, Naslov:

Nisam mislila da pravim selekciju, jer masta dopusta svasta. ali sam leteci na krilima maste shvatila da bi svet sa ljudima koji su podjednako bogati, postao svet zombija. Pa zar ne bi zamrla svaka kreativnost? Ja mislim da bi. E pa kad sam im vec podarila zdravlje i dug zivot, red je da im omogucim da nesto i urade u zivotu. A kad kazem da bih im omogucila bazu, to je upravo ono sto si ti naveo (nova radna mesta, ulaganje u znanje, naucna dostignuca i td.). Dakle, imaju zdravlje, dug zivot i polaznu osnovu za unapredjenje tog i takvog zivota, pa "kom obojci, kom opanci."-Osmeh.

Msn messenger

Kalina - Zenski forum
Broj postova: 482
Reg. datum: 15.06.2007
Datum unosa: Utorak 03.07.2007, 20:36, Naslov:

Da se umesam u mastariju i ja, to je moj omiljen predmet-mastanje. Moram priznati da sam i dosta mastanih stvari i ostvarila, jedino su momenti o kojima sam mastala, u stvarnosti bili malo drugaciji, razlikovalo se.
Nesto me je zaintrigirala vasa debata o leku koji leci sve. Sa tim lekom ljudi se ne bi razboljevali, ali da li bi ostajali u svojim godinama-zateknuti u vremenu kad je lek otkriven. Tako bi neko vas drag bio star, neko mladi i koliko bi totrajalo?
Da zamislimo lek koji osim zdravlja donosi i podmladenje, to je lepse, zato sto stariji ljudi sa nostalgijom govore o svojoj mladosti- a mladosti je skoro sve dozvoljeno.
Pa ako svi budu bili mladi,lepi i zdravi, bolje ce raditi, i bice hrane za sve ljude, i dovoljno svega za sve, nece biti ratovanja, jer ce svi imati podjednako????(gde li sam ja zalutala?)
Vise bih volela da mastam o vazduhu koji je toliko cist, a obogacen nekom supstancom koja ljudima prociscuje dusu i telo i ispunjava ih zadovoljstvom i srecom , dobrotom. Pa ljudi medusobno svakodnevno dele jedni drugima, tople reci i osmehe, a ne psovke...........
Nekako mi ovo mastanje ne polazi za rukom. Kad su u mojoj mastariji dvoje-troje cetvoro, postoji neki procenat verovatnoce za ispunjenje, medutim kako broj ljudi na koje se odnosi mastanje-raste, sve je manje verovatno da se moze ostvariti i 1 promilj zamisljenog

Blog

Darstellerina - Zenski forum
Broj postova: 1328
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Nedelja 29.07.2007, 07:13, Naslov:

Hm, izmaštala sam već sve oko planete, i sve je to ok, ali volela bih da u tu svoju maštariju nekako ugradim i neku svoju žutu minutu... Možda ne ipak minutu, jer ne znam koliko bi trajalo... Dan, nedelju, mesec, svejedno... Uglavnom priliku za jedan susret koji bi mi mogao oduzeti neko vreme koje u ovom sadašnjem životu, i stanju stvari, nemam...
Ako bih mogla tek na čas kliknuti off na sve što mi je sad, i trknuti na čas u neku drugu priču...
Izmaštavam nepostojeće vreme, za nepostojeću mene u nemogućoj situaciji, na svejedno kom mestu na zemlji. Ili možda ni to nije svejedno, mogla bi to biti kakva tiha kuća na Tari, mirna uvalica na obali nekog grčkog ostrva, osama pod okriljem kakvog baldahina na Cejlonu.. U toj prilici bila bih ono što nisam, ili što možda jesam oduvek, ali na drugim relacijama...
Nije važno ako sve ovo zvuči nebulozno, ako odzvoni tupim tonom melodija ovog sna, ako se od svega ovog ništa ne razume... Ovo je tek omaž jednoj primisli kojoj je inače mesto u off-u. Ne zamerite što je za trenutak isplivala... Meni je to trebalo. I prijalo mi je...

Blog

DaRkDuDe - Zenski forum
Datum unosa: Nedelja 29.07.2007, 07:43, Naslov:

Kalina mislim da stariti moramo, inace ne bi bilo mesta za decu... Zar ne bi bilo dovoljno da smo izleceni svih bolesti?

Blog

Sunshine - Zenski forum
Broj postova: 541
Reg. datum: 07.06.2007
Datum unosa: Nedelja 29.07.2007, 08:15, Naslov:

Ja maštam o lijeku protiv gluposti..ooooh kako bi mi u društvu nekih osoba dobro
došao....potrudila bih se da budu maleeecne....maleeecne...da ih kroz cjevčicu mogu ispuhati kada osjetim nadolazak talasa gluposti.....priprema,pozor....ispuh... :-D cilj pogođen.....GLUPOST spriječena... ta-da ... ja se izvinjavam ako sam vas malo zatupila vlastitom glupošću..ali večeras sam svašta nešto čula...ne mogu da svarim... nestalo mi tih mini tabletica...ili sam cjevčicu zaboravila...kako god...glupost je puštena sa lanca...i Boga mi...nasrnula na mene...bez respekta :-D

Msn messenger

Blog

Datum unosa: Nedelja 25.11.2007, 14:07, Naslov:

Lek protiv gluposti, pa Sun ti si carica!, Osmeh.

Sta mislite da ovaj topic, koga smo cusnuli u zapecak sto nije fer jer treba ponekad leteti na krilima maste, bude kutak za razne zivotne lepe i manje lepe "kako bi bilo" situacije?

Msn messenger

DaRkDuDe - Zenski forum
Datum unosa: Nedelja 25.11.2007, 14:55, Naslov:

Hja, nemam nista protiv baladi, ali prvo moram nesto objasniti.

Sve moje teme imaju svoj smisao. Tek mnogo kasnije se povezu sa preostalim temama koje otvaram.

Konacna poruka teme Oslobodimo svoju mastu bi morala biti da o nekim stvarima mozemo samo mastati, ali da na kraju dodjemo do zakljucka da su neka mastanja, kad bi ih ostvarili, cak stetna.

Takvo mastanje spomenuto je u uvodnom postu teme. Na prvi pogled brilijantan pronalazak koji bi mnogima promenio zivot, vratio zdravlje, usrecio ih, materijalno obezbedio...

No, ipak ne bi bilo tako. Znanstvenik koji bi pronasao i pokusavao lansirati na trziste takav lek zavrsio bi u zatvoru (ako ga ne bi cak umrli) , a njegov pronalazak zavrsio bi u najcuvanijem trezoru ovog sveta.

Ne moramo puno mastati da bi dosli do zakljucka da bi takvim pronalaskom bila unistena citava farmaceutska industrija, nepotrebne bi postale bolnice... a svi radnici na podrucju medicine pa isto tako i pomocni radnici koji rade u toj grani, zajedno sa svim medicinskim fakultetima i sve sto ima ikakve veze sa medicinom bi postali nepotrebni i ostali bi bez posla. Takav pronalazak unistio bi zivot stotinama i stotinama miliona ljudi po citavom svetu.

Ono sto sam zelio postici ovom temom je upravo u tome da razmisljamo kako bi bilo kad bi bilo, a da u nastavku razmisljamo i o mogucim posledicama, jer mnoge ideje samo na papiru izgledaju lepo, a u realnom zivotu su neostvarive, cak stetne.

Nemam nista protiv ako nastavite sa temom Oslobodimo svoju mastu. Recimo, ja upravo mastam o tome, kako bi bilo kad bi pronasao jednu tabletu protiv svih decjih bolesti i na taj nacin sprecio maculino spamovanje i pisanje copy-paste, (da ne kazem blogova), pod naslovom Bolesti dece, podforum Zdrav duh.

Najzalosniji je pogled na bolesnu i tuznu decu, koja su si zasluzila zdravo detinjstvo i dug zivot.

Blog

Datum unosa: Nedelja 25.11.2007, 16:56, Naslov:

A da li mislis da bi recimo lek protiv kancera odavno bio pronadjen da nije razloga koje si pomenuo? Ako je tako, onda je to sve zaista tuzno. Tuzna

Msn messenger

DaRkDuDe - Zenski forum
Datum unosa: Nedelja 25.11.2007, 17:12, Naslov:

Svuda su pozadi visi interesi. Ono sto vidimo je iskrivljena slika, istina je ocima prikrivena.

Blog

Broj postova: 313
Reg. datum: 30.10.2007
Datum unosa: Nedelja 25.11.2007, 20:14, Naslov:

Izgleda da svi mi obicni ljudi mozemo da sanjamo na sitno. Svaki veci uzmah garantuje da cemo dobiti po usima, jer smo se zaleteli...

Blog

Tara - Zenski forum
Broj postova: 1662
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Nedelja 25.11.2007, 22:11, Naslov:

Ok, mozda necemo pronaci lijek za besmrtnost ali dovoljno bi bilo kad bi se sprijecilo napredovanje najakutnijih bolesti.
Ekipa slovenskih studenata i ove je godine sudjelovala na svjetskom takmicenju iGEM i pobjedila u kategoriji lijecenja virusa HIV. Uspijeh ekipe je toliko veci, jer su upotrijebili sasvim drugaciji pristup. Toplo se nadam da ce lijek protiv te kuge danasnjeg vremena biti cim prije plasiran na trziste.

DaRkDuDe - Zenski forum
Datum unosa: Nedelja 25.11.2007, 23:48, Naslov:

Nikakva znanstvena fantastika nije da ce u skoroj buducnosti covek ziveti cak 250 i vise godina. A virus HIV po drugoj strani nije krajnji domet pretnji ljudskom rodu. Naucnici su vec dosli i do spoznanja da mogu po genima ustanoviti zbog koje bolesti ce neko umreti. A to znaci da bi je mogli i pravovremeno spreciti.
Ne mogu o svemu tome pricati kao strucnjak, ali mogu pricati o tome sto sam procitao kao laik. Kao prvo, staranje organizma zapocinje usporenom diobom celija, a neke od njih se jednostavno vise ne dele. Zbog tog procesa covek stari, i ako bi pronasli nacin kako produziti diobu celija, covek bi ostao duze mlad i duze bi ziveo. Kad bi uspeli postici diobu celija kao kod novorođenceta, covek bi ostao za uvek mlad. Na tome medicina ubrzano radi.
Proucavanjem raznih vrsta zivotinja, dosli su do saznanja da bi mnoge opasne bolesti mogli izleciti kad bi u ljudsko telo "usadili" dodatni (zivotinjski) gen.
Pomocu zmijskog otrova recimo, mogli bi spreciti arteriosklerozu i zgusavanje krvi, a time bi sprecili srcanu kap. Hocu da kazem da su istrazivanjem dosli do saznanja da su neke zivotinje imune na odredjene bolesti, za kojima covek oboleva i da bi pomocu njihovih gena mogli napraviti takozvanog super-coveka. Zna se, recimo, da ima morski pas gen koji onemogucuje nastanak raka, a isto tako postoji i toksin koji napada iskljucivo kancerogene celije i njime mogu uspesno (to su vec isprobali u Engleskoj i spasili zivot jednom decku), leciti tumore u ljudskom mozgu. Naucnicima je zanimljiv i medved. Narocito njegov metabolizam za vreme zimskog sna. Kad bi pronasli nacin kako to preneti na coveka, resili bi problem poleta astronauta duboko u svemir. Na tome se isto ubrzano radi.
Uz sve to otvara se bezbroj pitanja, a jedno od njih je i prenapucenost Zemlje. Takvim produzenim ljudskim zivotom morali bi kontrolirati natalitet, barem dok nam je samo ta planeta na raspolaganju. Covek je vec danas rak rana Zemlje, sta bi tek tada bilo.
Mnoga pitanja vec imaju odgovore i mnoga od njih su teoretski vec moguca, a isto tako neke od bolesti vec imaju lek, jedino na coveku jos nije isproban. Poznato je da se novi lekovi testiraju na zatvorenicima kojima se zbog toga smanji zatvorska kazna (SAD), ali rezultati istrazivanja jos uvek su tajna.
Istovremeno su svi ti pokusaji velika pretnja ljudskom rodu. Usadjivanjem zivotinjskih gena mogli bi napraviti super vojnika, koji bi imao vid sokola na jednom oku, a vid zmije na drugom (ultracrven vid - video bi toplotu), sluh psa, vrlo istancan njuh neke druge zivotinje i tako dalje i dalje.
Eto sta bi sve moglo biti. Ipak je samo pitanje vremena kad ce Covek pokusati zameniti Boga.

Blog

Broj postova: 313
Reg. datum: 30.10.2007
Datum unosa: Ponedeljak 26.11.2007, 00:33, Naslov:

Ovo su zanimljivi podaci. I zvuce prilicno verovatno. Samo mislim da je vreme kad se neki ljudi odnose prema covecanstvu kao bogovi vec odavno tu. Oni su ti koji kontrolisu da se postignuto ne upotrebi dok ne iskalkulisu sve posledice. Oni finansiraju pomenuta istrazivanja. Oni ce odluciti i kad ce koje otkrice ugledati svetlo dana i kako ce biti primenjeno. Veliki Brat, ili Braca su na potezu, a nek im je Bog upomoc i nama s njima, samo da se ne zeznu u proracunima...

Blog

Tara - Zenski forum
Broj postova: 1662
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Ponedeljak 26.11.2007, 01:39, Naslov:

Mene nije strah proracuna Osmeh (ako mislimo na financijska sredstva), vec svih tih pokusa koji se tajno izvode. Nisam panicar ali se ipak ne mogu otresti bojazni da su sve te nove bolesti, od ebole, aidsa i pticje gripe dalje, virusi koji su na neki nacin "poblegli" iz laboratorija.
Sjecam se da mi je ideja za film Jurski park izgledala sokantna, a nedugo zatim citam u novinama da bi se jedino na taj nacin mogle "obuditi" neke davno izumrle vrste zivotinja.
Imate pravo, znanstvenici se igraju boga, samo me je pri tome strah da li se i unatraske stvari mogu posloziti na pravo mjesto ili ?

DaRkDuDe - Zenski forum
Datum unosa: Ponedeljak 26.11.2007, 03:06, Naslov:

Taro, svi pokusi koji su tretirani kao revolucionarni (ako se potvrde), tajni su. Iza tog Velikog Brata kojeg spominje Dejan, ipak stoji citava paleta naucnika, osvestenih ljudi pa i onih koji razmisljaju o verskim pitanjima i kako bi se to sve skupa moglo odraziti u buducnosti.
Ali ti pitas nesto drugo. Tebe zanima evolucija, proslost, sadasnjost i pogled u buducnost. Jurski park autora Michaela Chrichtona je jako dobar pokazatelj sta se sve moze desiti. Danas je dokazano da jednocelijski organizmi i geni sami, mogu preziveti milijone godina u tvrdom agregatnom stanju (led), ili u kapljicama jantara koje su neke vrste prirodni konzervans. Od tuda i ideja da bi se ljudi dali zamrznuti pa bi ih kasnije obudili. Isto tako su sve one ideje koje danas mozemo gledati u SF filmovima itekako zanimljive odredjenim sferama. Zasto mislis da naucnici istrazuju led na Severnom i Juznom polu. I zasto traze davno izumrle vrste? Jer su tamo sahranjene u prirodnom konzervansu i moguce ih je obuditi, zato. Zasto mislis, da naucnici sirom Afrike danas stavljaju gps cipove u/na zivotinje, a istovremeno uzimaju im krv za daljnje istrazivanje. Svakako ne samo zbog toga da mi uz gledanje NG-a uzivamo u lepim slikama prirode i zivota u njoj. Vec je usadjen i dodan gen mamuta kojeg su pronasli u Sibiru. Sutra cemo videti kakvo mladunce ce imati slonica oplodjena na taj nacin. I opet su tu pitanja... Sve zivotinjske vrste, ukljucujuci coveka, imale su vreme da se prilagode. Ono sto mi danas radimo prilagodjavanje onemogucava. Osim toga, u tom svetu proslosti te zivotinje su imale prirodnog neprijatelja. Da li bi ga danas imale? Isto tako je sa zivotom koji zivimo danas. Vec anty baby pilula, koja je kasnije prouzrokovala seksualnu revoluciju, je u svom startu "trazila" toliko i toliko hiljada hendikepirane dece. Koliko vremena mislis da nam je potrebno da stvorimo mutante, koje vec znamo iz SF filmova? Mozemo se svemu tome nasmijati, ali svako od nas koji je malo stariji tocno zna da je ono sto je bilo, dok je jos bio u osnovnoj skoli, tada bila fanatastika, a danas je kruta realnost. Pogled u buducnost morao bi biti optimistican, ali ipak moramo znati nesto: U slucaju da Veliki Brat pogresi, nestali smo zajedno s njim.

Blog

venus - Zenski forum
Broj postova: 87
Reg. datum: 11.08.2007
Datum unosa: Ponedeljak 26.11.2007, 06:38, Naslov:

Ovde se niko ne drzi zadate teme. Tema je masta koliko vidim a pisete o naucnom radu i o naucnoj fantastici. Promenite naziv teme. Ko ce da masta kada ga ogranicavate raznijem podacima?

12>>
Zenski svet
Korisnicko ime:
Sifra:
Vasa najdraza hrana je

Zenski svet
Zenski svet
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 25