Muzeji

Autor Poruka
Broj postova: 512
Reg. datum: 28.05.2007
Datum unosa: Sreda 13.06.2007, 20:34, Naslov: Muzeji

Posećujete li muzeje ? Tralalalala

Posaljite privatnu poruku

Dubai
Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Sreda 13.06.2007, 21:33, Naslov:

Da, posecujem muzeje kad god za to imam prilike.

Muzeji koji su me ostavili bez daha su cuveni muzej u Kairu i Ermitaz u St Petersburgu...

Msn messenger

Broj postova: 512
Reg. datum: 28.05.2007
Datum unosa: Sreda 13.06.2007, 21:45, Naslov:

Moji roditelji su se venčali u dvorcu preko puta čuvenog Ermitaža...

Vrhunac arhitekture, kulturni spomenik svetske baštine, predivna gradjevina...

Da, posećujem i domaće i svetske muzeje.

Broj postova: 105
Reg. datum: 06.06.2007
Datum unosa: Nedelja 16.09.2007, 11:12, Naslov:

Volim da posjecujem muzeje...Eh,Zlatokosa,(pa gdje si nam ti?) kad pomenu Ermitaz sjetih se da se tamo nalazi cuvena "Podgoricka casa"!

Nedavno sam posjetila Muzej grada Podgorice sto me je oplemenilo novim saznanjima o Marku Miljanovu, o Božidaru Vukoviću Podgoričaninu,najznačajnijem čovjeku naše srednjovjekovne istorije i kulture koji je svojim radom na štampanju knjiga obilježio epohu renesanse kod nas.Raskoš štamparske grafike koju je Vukovic njegovao utkana je u “Praznicni minej“ iz 1538. koji se cuva u muzeju.
U postavci, posebno me je impresionirala crnogorska i muslimanska narodna nošnja:jelek,svilene košulje ukrašene ošvicama i vezene zlatnim koncem ,dolaktice ,dzamadan, dolama- dio muslimanske ženske narodne nošnje,džubleta-malisorska ženska narodna nošnja,kao i izloženi crnogorski,muslimanski i albanski ženski nakit .Posebno me je fascinirao ćemer,pojas,koji ima posebnu ukrasnu vrijednost i ljepotu,kao i srebrne toke na jeleku,najefektnijiem ukrasu muške nošnje.Mada,posebna ljepota je u crnogorskom oružju.Ostala sam bez daha gledajuci ukrašen posebnom tehnikom najljepši komplet : dvije ledenice, dvije kubure i jatagan!
Umjetnički narodni duh najviše se ispoljio na guslama,preslicama,kolijevkama,škrinjama...Jako je lijepo i drveno posuđe:naćve,lopar,burilo,stap,bokola kao i predmeti od drveta :preslica , tronožac, kacica...

Tako je naš narod sačuvao svoju ljepotu duha, očuvao svoj identitet!

1

Pravilnik ponasanja na forumu

Zenski svet
Korisnicko ime:
Sifra:
Kada biste saznali da ste u drugom stanju, prva reakcija bi bila...

Zenski svet
Zenski svet
Clanovi: OD025,
Gosti: 48