Temperament

Autor Poruka
Darstellerina - Zenski forum
Broj postova: 1307
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Petak 22.06.2007, 07:16, Naslov: Temperament

Grčki lekar i filozof Hipokrat je davnih dana ljude podelio po temperamentu, tj. po tome kakve su im, po učestalosti i intenzitetu, emotivne reakcije. Izdvojio je 4 tipa temperamenta:

kolerik - jaka osećanja, trenutna spremnost na akciju, česta uzbuđenja. Ovakva osoba ima jake i nagle reakcije;

sangvinik - brzo reaguje, ali mu osećanja i reakcije nisu jake i ne traju dugo. Lako menja raspoloženja, iz negativnog lako prelazi u pozitivno, čemu je i skloniji;

flegmatik - reaguje vrlo retko, mnifestacije osećanja slabo izražene. To je mirna i staložena osoba, bez erupcija u doživljavanju ili pokazivanju emocija;

melanholik - osoba koja retko reaguje, ali kada to čini osećanja su joj izuzetno intenzivna i dugo traju. Lako se utapaju u duboke osećaje tuge ili zabrinutosti.

Gde bi ovde mogli prepoznati sebe ili osobe iz svoje okoline? Možemo, naravno, ogovarati i svoje muškarce, prilepiti im neku od ovih etiketa...Osmeh

Posaljite privatnu poruku

Blog

Dubai
Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Petak 22.06.2007, 07:22, Naslov:

Mislim da sam sangvinik sa blagim primesama kolerika-Osmeh.
Moj muskarac? Hmmm, pa u njemu takodje najvise prepoznajem sangvinika...

Msn messenger

Datum unosa: Petak 22.06.2007, 07:32, Naslov:

U pubertetu sam imala melanholičnih faza, ali sam rođeni sangvinik.

Muž - sangvinik isto, ali prepoznajem i neke osobine flegmatika...Osmeh

Blog

Novi Beograd
Broj postova: 426
Reg. datum: 29.05.2007
Datum unosa: Sreda 27.06.2007, 20:22, Naslov:

Kolerik-sangvinik!
Džebote, ja mu imam definiciju kao Pera kojot Super genije!Ovaj što ne uspeva da u'vati pticu trkačicu decenijama!

Msn messenger

Blog

Moderator
The Teacher - Zenski forum
Broj postova: 424
Reg. datum: 01.12.2006
Datum unosa: Cetvrtak 28.06.2007, 01:52, Naslov:

Snagvinik sa nekim elemntima kolerika Osmeh moj muskarac ima slicne osobine Osmeh
Nemam nista protiv melanholicnih osoba, ali flegmaticne osobe mi nekako idu na nerve Osmeh

Broj postova: 44
Reg. datum: 05.12.2006
Datum unosa: Petak 29.06.2007, 18:01, Naslov:

sangvinik

DaRkDuDe - Zenski forum
Broj postova: 1042
Reg. datum: 06.06.2007
Datum unosa: Petak 29.06.2007, 18:16, Naslov:

Ne mogu odluciti. U svemu se mogu pronaci. Cega ima najvise? Ma totalno ovisi od situacije. Zao mi je Osmeh

Blog

Tara - Zenski forum
Broj postova: 1662
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Subota 30.06.2007, 05:27, Naslov:

Sangvinik, a neki kazu da djelujem kao totalni flegmatik. Nekada, dok sam jos skakala na prvu loptu, bila sam kolerik. Sada pricekam drugu, pa svojom naizglednom mirnocom zavaravam protivnika ;-)

Datum unosa: Sreda 12.09.2007, 21:31, Naslov:

To što smo skloni da iz ove podele izvlačimo mikseve, i ne mirimo se samo sa jednom definicijom, je posledica iskustava, naučenosti kako da prihvatljivo reagujemo, kako da se savladamo i zatomimo ono što bismo zaista želeli kada bi bili potpuno emotivno razgolićeni.
Čak i ako je temperament genski zadat, mi se celog života prilagođavamo okolini, učimo da se ponašamo u skladu sa opštim pravilima zajednice i kulture u kojoj živimo. Biti u okvirima "normalnog" je malo i stvar inteligencije, kako kognitivne, tako i emotivne. Zatomljeni primarni impulsi uglavnom nas odaju u nepredvidivim situacijama.
Uzmimo na primer, iznenadni napad na nas, i strah koji nas obuzme. Neki će instiktivno krenuti u revanš, neki će se ukopati u mestu, neki će ostati hladne glave, neki samo gledati kako da pobegnu, neki zaplakati od samosažaljenja...
I u ljubavi je slično, tresne nas kakva zaljubljenost, neki odmah spremaju miraz, neki samo ćute, uživaju i misle zaneseni, neki već plaču što će to možda jednom proći, a neke drži akcija dok traje zaljubljenost, a već utiru put za dalje ako naslute dosadu...
Gde smo, ha?

Blog

Broj postova: 1216
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Sreda 12.09.2007, 23:27, Naslov:

Negde na pola puta ,izgleda.U svemu mogu pronaci sebe a odredjena situacija me oblikuje i jace izrazava odredjenu stranu licnosti.
Vremenom sam naucila da obuzdam svoj temperament i da budem mnogo mirnija i hladne glave( ali ne i srca-mada to ne vidi bas svako).
Istrenirala sam se da ne idem na prvu loptu ali ponekad bas i krenem!Zestoko!
A pamtim ko` slon!

Blog

Sunshine - Zenski forum
Broj postova: 541
Reg. datum: 07.06.2007
Datum unosa: Cetvrtak 13.09.2007, 01:07, Naslov:

Hmmm...flegmatik ni pod razno! ...Melanholik ponekad...:-D sangvinik definitivno...sa "blagim" primjesama kolerikaOsmeh Jako sam temperamentna...nekada često mijenjam raspoloženja zbog svoje osjetljivosti..ali sam uvijek spremna za akciju...bilo kakvu...samo da se ne bude na jednom mjestu...Osmeh

I kao što Maculi reče "Pamtim kao slon" :-D i sama sam takva...pamtim dobre stvari...ali one koji mi nanesu neku bol...bilo kakve vrste...urežem u sjećanje...i vrebam svoju prilikuOsmeh ili jednostavno im ne dozvoljavam više da mi se približe ni na kakav način...mislim da sam zlopamtilo velikoOsmeh

Msn messenger

Blog

Broj postova: 14
Reg. datum: 11.09.2007
Datum unosa: Cetvrtak 13.09.2007, 01:22, Naslov:

Kratko i jasno: svega imam pomalo, ali najvishe preovladava kolerik.

Blog

1

Pravilnik ponasanja na forumu

Zenski svet
Korisnicko ime:
Sifra:
Kada biste saznali da ste u drugom stanju, prva reakcija bi bila...

Zenski svet
Zenski svet
Clanovi: Danka211,
Gosti: 81