Ova priča me je podsetila na moju baku i dedu. Zvučali su kao da se non-stop prepiru i bockaju oko nečega, a u stvari je to bilo jako duhovito, i mi unučići smo se stalno smejali sa njima. Imali su običaj i da nas šalju da onom drugom prenesemo neku poruku za koju mi najčešće nismo ni znali šta znači, a oni bi se kikotali, pa je i nama bilo smešno. Žao mi je što sam zaboravila te porukice, sada bih možda znala i da ih provalim.
Sećam se jedino kako je baka kritikovala dedu da stalno namrvi sve oko stola kad jede, a on je njoj odgovorio da to radi zato što joj lepo stoji metla..
Sada to prepoznajem i kod svojih roditelja, ta sitna nežna gunđanja... I ima neke neobične lepote u tome...
Moj drugi deda umro je relativno mlad (pio, kartao, jurio žene...), ali baka je uvek s toplinom govorila o njemu. Bila je ponosna i nije htela da prizna da joj je bilo teško da sama othrani decu. Samoću u starosti provodila je relativno dobro, okružena sa puno prijatelja i rođaka. Ne sećam je se kao tužne osobe, naprotiv.
Ostariti sam je nekima najveći strah zbog kojeg ostaju u braku. Možda je to i opravdano, a možda je i greška ceo život provesti nesrećan samo da bi osigurao društvo u starosti...