Kad je nešto - "nešto", i više od toga...

Autor Poruka
Darstellerina - Zenski forum
Broj postova: 1307
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Subota 25.08.2007, 22:20, Naslov: Kad je nešto - "nešto", i više od toga...

Simboli...
Od davnina su utkani u najdublje sfere ljudskog života. To su žive ideje o stvarima, oblicima, bićima, likovima, mitovima, brojevima... Simboli su dinamični, oni se menjaju i ljudi im kolektivno ili lično mogu dodavati ili oduzimati određena svojstva i značenja, tumačiti ih u skladu sa verom, običajima, empirijski, imaginatvino, ili po individualnom nahođenju.
Istorija simbola potvrđuje da svaki predmet može dobiti simbolički značaj, bilo da su prirodni (kamen, drvo, cvet, plod, životinja, vatra, voda (izvor, reka, okean), brda, doline...), ili apstraktni (broj, ideja, ritam, geometrijski oblik...).
Po mišljenju naučnika „svako u simbolu vidi ono što mu njegova vizuelna moć dozvoljava da primeti. Ko nije pronicljiv, neće proniknuti u dubinu:“
Zastupljenost simbola u sveukupnom razvoju nauke i umetnosti, govori o ljudskoj potrebi da komunicira na taj način sa svojom okolinom i sa samim sobom. Oni mogu imati i terapeutsku moć, učiniti da se čovek ne oseća usamljenim, da prepozna vezu sveta sa samim sobom. Ako se uzme jedno zrno žita, i doživi se kao nešto neodredivo, ali duboko osećajno, ono može emitovati i fizičku i psihičku energiju, ono je nešto što oplođuje, uzdiže se i hrani. Zrno žita je tako i čovečji trud, i hrana, i iščekivanje i nada, i dar od prirode i Boga, a čovek se oseća dobro ako je deo tog sveopšteg ciklusa.
Primera ima puno, a siboli su svuda, i u nama, i oko nas...

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 1216
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Nedelja 26.08.2007, 00:09, Naslov:

Simoli su znakovi kraj staze zivota kojom hodamo.Od nacina njihovog razumevanja i tumacenja zavisi da li cemo ostati na svom putu s pravim ljudima oko sebe...

Blog

Datum unosa: Nedelja 26.08.2007, 00:17, Naslov:

Jezik simbola -kao prvi modus sporazumevanja coveka koji se oslobodio svoje aniomalne ljusture.
Simboli drevnih civilizacija (egipcani, etrurci ,...)
Simbol kao stilska figura...
Pesnici simbolisti-"Grm" Vojislav Ilic....
Simbolika govora tela ,ruku ,mimike...
SIMBOLI su svuda oko nas!

Blog

Dubai
Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Nedelja 26.08.2007, 04:26, Naslov:

Da, simboli su svuda oko nas...
Covek je u simbiotickoj vezi sa simbolima koji ga okruzuju, mada ponekad toga nije svestan.
Simboli su nam vazni. Imaju na neki nacin moc nad nama, mogu da deluju okrepljujuce, zastrasujuce, inspirativno...

Msn messenger

Datum unosa: Nedelja 26.08.2007, 18:06, Naslov:

Predlažem da se ovde ne bavimo simbolizmom, kao pravcem u umetnosti, jer time se bogatsvo simbola i njihovih značenja usmerava samo na jedan način upotrebe, ma kako on zanimljiv i vredan bio. U nekoj drugoj temi možemo o simbolizmu.
Da bi se razjasnili terminološki, dobro bi bilo da se kaže da je simbol nešto više od znaka, kao i amblema koji se dogovorno usvaja da bi predočio kakvu ideju, fizičko ili duhovno biće (zastava je amblem domovime, npr.). Amblemi i znaci upućuju na jedno značenje, za njih je potreban samo racio jer oni ne nadilaze svoj primarni smisao, dok siboli zahtevaju uključivanje mašte, oni su živi i plodni, značenja su mnogostruka, a doživljaji su subjektivni.
(u daljem pisanju koristiću stručnu literaturu J. Kevalier, A. Girbrant, A. Teilard...)

PRSTEN

Prsten se najčešće tumači kao znak saveza, zaveta, zajedništva i zajedničke sudbine.
U Kini je prsten simbol ciklusa koji je neodređen i bez prekida. Središnji otvor prstena je mesto prolaza nebeskog uticaja, i on pomaže da se ispuni praznina bića u koju će sići nebeski uticaj.
U hrišćanstvu prsten ima značenje slobodno prihvaćene verne privrženosti. Znači i vezu sa vremenom i kosmosom.Prsten na ruci sveštenika simbolizuje njihovo mističko venčanje sa Gospodom (papski prsten). Ali na prstenu ne sme biti lik Boga, još je Pitagora rekao "Ne stavljajte božju sliku na prsten",jer se Bog ne sme spajati i dovoditi u vezu sa vremenom. Dati ili prihvatiti prsten nekog drugoga znači uzajamno davanje sebe i prihvatanje druge osobe, koje ima vrednost neprocenjivog blaga.
U irskim legendama i bretonskim narodnim pričama prsten je sredstvo prepoznavanja. Ukoliko devojku zavede neki mladić, on joj daruje prsten kako bi kasnije mogao prepoznati njihovo dete.
U grčkoj mitologiji prsten je takođe vrlo zastupljen. Prometej je morao pristati da na prstu nosi željezni prsten sa komadićem kamena u znak sećanja na kavkasku stenu o koju je bio prikovan u znak pokornosti Zevsu. Taj prsten bio je simbol pokornosti. Polikrat je pokušao žrtvovati prsten kao zalog za trajni osmeh boginje Fortune i bacio ga u more. Progutala ga je riba, a ribar koji je ulovio vratio je prsten Polikratu. More ga je odbacilo. Ovaj prsten je simbol toga da bogovi prihvataju samo unutrašnju, a ne materijalnu žrtvu i da takav čin čoveka ne može osloboditi njegove sudbine. Heraklit je poginuo u ratu protiv Darija.
Prstenje i danas govori ono što mi želimo da kažemo o sebi. Može govoriti o našem ukusu, materijalnom bogatstvu, bračnom statusu... Drago kamenje na njemu takođe ima svoju simboliku, ali te priče tek slede...

Blog

Tara - Zenski forum
Broj postova: 1662
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Ponedeljak 27.08.2007, 04:41, Naslov:

Mislim da medju simbolima neophodno treba spomenuti djetelinu sa cetiri lista, za koju jos uvijek mislimo da donosi srecu. Isto tako i dimnjacar. Jos sad se krisom uhvatim za gumb ako ga slucajno negdje vidim.
Ne bi bilo fer da zaboravimo na srce probodeno strelicom koje je simbol vjecne ljubavi Wink, a polovica srca tuzan rastanak para koji se je prije toga zaklinjao na vjecitu ljubav.
Jabuka po ljudskom vjerovanju ima mnostvo simbola. U nekim krajevima postojao je obicaj da mladic zaprosi djevojku upravo crvenom jabukom. Od tuda vjerovatno i tekst pjesme:

Crvenu, crvenu jabuku za tebe cuvao sam ja, jer samo tebe sam volio...

Dubai
Datum unosa: Ponedeljak 27.08.2007, 04:57, Naslov:

Jezgo oraha je simbol plodnosti. Isto tako i klas zita.
Zmija je u nasem narodu simbol neprijatelja, kod Indijaca je simbol mudrosti.
Potkovica donosi srecu, to svi znamo-Osmeh

Msn messenger

Datum unosa: Ponedeljak 27.08.2007, 05:47, Naslov:

A simboli u soljici kafe?
Nekada smo se pred izlazak silno zabavljale tako...
Samo da se setim...hm..Pena od kafe u sred soljice-dobitak.
riba-briga
put-odlazak
petao-glas
guska-ogovaranje
oko-videces ga
pecurka-nesto novo nice
pas-naravno vernost
A onda su to bile i varijacije musko-zenska stana solje...i razna znacenja simbola ocrtanih u talogu kafe ,koje su imala samo nama dobro znana znacenja.
Moze kafica?
Mala, crna ,kao nekad u onim soljicama od akropala s cveticima?Pa da prevrnemo i umocimo prst u zelju?
Ove simbole sam skoro sve zaboravila!

Blog

Datum unosa: Utorak 28.08.2007, 05:55, Naslov:

Tačno, jabuka ima puno simboličkih značenja... Jabuka koju je Eva morala okustiti, jabuka u Pesmi nad pesmama koja prikazuje plodnost Božije reči, u mnogim narodnim pričama postoji motiv zlatne jabuke, čak kažu i da je čarobnjak Merlin podučavao Artura pod jabukovim stablom.
Priče kažu da je Aleksandar Veliki, tražeći vodu života u Indiji, našao jabuke koje su produžavale život sveštenika i do 400 godina. To se može pronaći i u skandinavskoj mitologiji, gde jabuka ima ulogu da podmlađuje i obnavlja.
Jabuka je i simbol spoznaje, pa možda nije ni čudo što je zahvaljujući baš njoj, kada ga je udarila u glavu, Njutn došao do otkrića zakona gravitacije...Osmeh
Najčešće ipak simbolizuje svet u malom, pun slasti i zadovoljstva. Pretpostavljam da se zbog toga i koristi u našim svadbenim običajima...

Blog

DaRkDuDe - Zenski forum
Broj postova: 1042
Reg. datum: 06.06.2007
Datum unosa: Utorak 28.08.2007, 10:02, Naslov:

Evo, za intermezzo imam informaciju iz prve ruke za tebe, Darst...

Voda o kojoj pricas i koju je trazio Aleksandar Makedonski stvarno postoji. Nalazi se u Dolini reke Hunze koju pored brojnih vise od 7000 m visokih planina krase i ogromni gleceri. Pricam ti o glecerima koji imaju 50, 60 ili cak 70 km u duzinu ili sirinu. Zivot u toj dolini tece sporo, a ljudi su izuzetno drustveni, spremni pomagati i pozdravljaju te na svakom koraku. Desi se da te, posto si stranac, jednostavno zaustave i pozovu u goste... Ti ljudi su poznati po tome da dozive visoku starost, puno visu od 100 godina. Tek savremena medicina je uz pomoc naucnika dala odgovor koji se krije u vodi koju ti ljudi piju. Ta voda je doslovce nabijena sa posebnim mineralima i elektronima koji nastanu kao posledica drobljenja kamenina ispod tih ogromnih glecera. Tu vodu oni zovu živa voda, i tu vodu je trazio Aleksandar jer redovitim pijenjem izuzetno jaca telo.
Do Doline reke Hunza mozes doci iz Islamabada u Pakistanu ili iz Kine preko Kunjeraba (Pamir). Treking sa biciklima iz Islamabada vodi te na Karakoram highway koji kasnije tece uz sam Ind i vodi te po samom rubu Himalaje sve do spomenute doline. Prema legendi ovu dolinu je trazio i Dzingiskan. Presao je pustinju Taklamakan i dosao do Kunjeraba ali ne postoji zapis da bi pronasao Dolinu Hunza.
Isto tako mnogi ljudi u toj dolini su po izgledu Evropljani. I to se pripisuje boravku Aleksandra i njegove vojske u tim krajevima.
Deca doline Hunza

Blog

Datum unosa: Utorak 28.08.2007, 18:45, Naslov:

Dark, hvala! Osmeh Ovo može biti sjajan uvod za dalju priču o vodi...
Simbolička značenja vode kreću se u tri pravca: voda kao izvor života, sredstvo očišćenja i središte obnavljanja.
U Aziji su simbolička značenja vode vrlo različita, kao ishodište života, telesnog i duhovnog preporoda, rodnosti, čistoće, mudrosti, milosrđa i vrline. U Indiji postoje verovanja o vodi kao o primarnoj materiji pri nastanku sveta, a i Kinezi govore o vodi kao prvobitnom haosu. Za razliku od vatre, voda je yin, odgovara severu, upućuje na hladnoću. Kod tibetanskih obrednih inicijacija, voda je simbol zaveta i obaveze.
U hrišćanstvu (i po samoj Bibliji) su zdenci "u pustinji vrela" što se pokazuju nomadima kao izvor radosti i čuda, takva mesta su središta mira i svetlosti. Voda u Starom zavetu je simbol života, a u Novom simbol Duha. Koristi se i danas pri krštenju, u tzv. obrednim kupanjima. Obredna pranja su pročišćenja, ali voda krštenja koristi se samo jednom, i može se reći da ona simbolizuje potop u kojem se utapaju svi bivši gresi, i čovek se uvodi u novo rođenje. Isus se u Novom zavetu otrkriva kao Gospodar žive vode. Iz njegovih grudi izvire voda, baš kao i iz Mojsijeve stene. Na krstu, iz rana mu teče krv, a iz boka voda. Živa voda, ili voda života susreće se kozmogonijski simbol po raznim mitskim i religijskim predanjima i verovanjima, ona čisti, leči, podmlađuje, uvodi u večnost... E, za Aleksandra kažu da je za njegovo otkriće vode života zaslužan njegov kuvar! Osmeh On je jednog dana prao usoljenu ribu u izvoru, i riba je oživela...
I u islamskoj tradiciji voda ima veliku ulogu. U Kuranu se voda koja pada sa neba naziva božanskim znacima. Muslimanska ritualna molitva salat, valjano se može obaviti tek pošto se čovek doveo u stanje obredne čistoće pranjima.

Postoje još brojna simbolička tumačenja vode, od podzemnih, slatkovodnih (plodnih ženskih, uz koje cveta život), slanih (muških, neplodnih), do simbolike mirnog ili uzburkanog mora koje je često iskušenje za junake, do vode kao utočišta za razne nemani, kao i do zdenaca idealnih za početke kakve velike ljubavi....

Blog

DaRkDuDe - Zenski forum
Datum unosa: Utorak 28.08.2007, 23:40, Naslov:

Voda - Vatra - Zrak - Zemlja (Sunce?)

Citat:
Darstellerina: U Aziji su simbolička značenja vode vrlo različita, kao ihodište života, telesnog i duhovnog preporoda, rodnosti, čistoće, mudrosti, milosrđa i vrline. U Indiji postoje verovanja o vodi kao o primarnoj materiji pri nastanku sveta, a i Kinezi govore o vodi kao prvobitnom haosu. Za razliku od vatre, voda je yin, odgovara severu, upućuje na hladnoću. Kod tibetanskih obrednih inicijacija, voda je simbol zaveta i obaveze.

I da dodam Osmeh U drevnom Iranu tako su castili vatru. Vatra je bila za njih znak vecitog zivota. Jos danas cuvaju svecenici Zaratustre (persijski prerok), sveti plamen. Plamen je za njih: Vatra=Zivot=Voda=Sunce. (Zemlja?)

Razmisljam da bi mozda mogli prvo doci do udruzivanju simbola, pa tek onda na analizu i njihovo znacenje u razlicitim kulturama, civilizacijama? Ne znam kamo bi nas to dovelo ali mi postaje zanimljivo, narocito ako bi nas kasnije to dovelo do podele temeljnih simbola na razlicite strane sveta i do njihovih podvarijanti...

Svakako imaju ta cetiri elementa velik simbolicki utecaj u citavoj historiji i prisutna su u svim religijama. Tu bi dosli do grcke, rimske, arapske i drugih kultura... da ne govorim o islamu kao civilizaciji. Pa ne samo to, na taj nacin bi se suocili sa znakovima, brojevima, slovima, pa sve do... Ne znam, malo nas jos vodi u ovoj temi, ne znam kako si ju zamislila, ali sam spreman malo misliti sa vama Wink
Nadam se da necemo odmah aterirati na zmije, jabuke i gatanje iz soljice kave...

Tema bi po mom misljenju svakako morala poceti od koljevke civilizacije... Sta mislis? Osmeh

E, sad, ako imas drugu ideju, zanemari to, nema veze... samo pitam?

Pozdrav Osmeh

Blog

Datum unosa: Sreda 29.08.2007, 01:06, Naslov:

Pa, pravo da ti kažem, Dark, mislila sam prići simbolima sa one ženske strane, počevši od onih koji su ženama zanimljivi i bliski, pa onda sve na kraju dovući do tih malo težih nivoa. Ok, nisam to napomenula na početku, pa je možda i logično da dođe do uplivavanja na koje nisam računala. Osmeh
Lepo ja krenem sa prstenom, Tara mi nabaci "venčanu" jabuku (malo greha i udaje moglo je da prođe Osmeh), pa kad sam mislila da pređem na druge đinđuve i neke od najžešćih ženskih simbola kakve su recimo cipele, ti me zapljusneš vodom...Osmeh
I šta ću onda nego da njome malo proplivam...Osmeh
E, sad se i ja mislim kako dalje, jer su mi se cipele napunile vodom, a ako tako mokra krenem sa zemljom, zvuči mi prilično blatnjavo..Osmeh
Mislim da je bolje da se malo prosušimo, okitimo se simbolima, pa tako doterane(i) krenemo dalje u istraživanje, ok?
Citat:
Tema bi po mom misljenju svakako morala poceti od koljevke civilizacije... Sta mislis?

Heh, nama ženama je do suočavanja sa kolevkom izgleda potreban zaobilazni put, i mnoštvo detalja...Osmeh Ono, bar se moramo malo doterati...Osmeh

Blog

DaRkDuDe - Zenski forum
Datum unosa: Sreda 29.08.2007, 04:07, Naslov:

Ok, zakljucujem po musko i znam da je u cipelama nesto vise Wink a da znaju biti i fetis za neke muskarce, narocito ako su na visokoj peti... :grin:

Blog

Datum unosa: Sreda 29.08.2007, 06:12, Naslov:

Kaže izreka da odelo ne čini čoveka, ali ja bih je volela malo zanemariti. Ne bih se bavila slučajevima kada se neko pokuša okititi perjem koje mu ne pristaje, ne ume da ga nosi, ili njime pokušava nadomestiti neke svoje druge praznine, ok, hajde da dodam i tuđim perjem, da ne skrnavim poslovicu...Osmeh
Više mi se dopada da o odeći govorimo kao o "spoljašnjem simbolu duhovne delatnosti, tj. kao o vidljivom obliku unutrašnjeg čoveka":
Bojazan od uniformisanosti, od odustajanja da se na taj vrlo jednostavan način mnogo kaže o sebi, izneo je i Carlyle (mislim da je Thomas u pitanju): "Odeća nam je podarila individualnost, različitost, društvenu istančanost, odeća je od nas učinila ljude, a preti da nas napravi lutkama."
Funkciju odeće da nas zaštiti od hladnoće ili drugih fizičkih smetnji, takođe neću komentarisati. Ako neko ima zanimljive podatke o simbolima u oblačenju u nekim specifičnim društvenim zajednicama, ili plemenima, neka nam to dostavi...
Bela odeća je prisutna skoro u svim religijama, posebno se vezuje za hodočasnike, u Islamu, u šiitskom Iranu, u Japanu, i budističkom, i šintoističkom. I u hrišćanstvu, na ikonama i Bog i anđeli obučeni su u belu odeću. Belina simbolizuje "mesečevu boju", čistotu i bezgrešnost. Takođe se kroz skoro sve religije odeća simbolično tumači kao ukaz o duhovnoj pripadnosti i posvećenju.
Detalji na odeći, ukrasi, kape, takođe imaju svoju simboliku. Zanimljivo je da carska odeća u Kini, okrugla pri vrhu, a četvrtasta u donjem delu, simbolizuje carevo posredništvo između neba i zemlje, jer krug simolizuje nebo, a četvrtast oblik zemlju. Koliko je odeća zaista znak same unutrašnjosti vidi se i u Solomonovim himnama... Hrist je odenuo ljudsku prirodu...
Što se svetovne odeće tiče, hm, ne bih se baš usudila da krenem u neki ozbiljniji istorijski pregled, toga je tako mnogo...
Postoji, npr. mnogo lepih priča o ogrtačima, oni koji simbolizuju iskorak u nemoguće, ogrtači nevidljivosti, zaborava, preobražaja, ili mudrosti...
Po keltskom predanju košulja je simbol zaštite "Ni jedna bolest ne može pogoditi kožu koja oko sebe nosi košulju". Biti bez košulje nije samo znak siromaštva, nego čak i izopačenosti, i izopštenja od zajednice, mesta i ljubavi.
Skoro uvek su kroz istoriju bile jasno zacrtane granice između muške i ženske odeće. I kad se malo bolje pogleda, žene su zaista bile poprilično maštovite i gomilom krojeva, dezena, detalja uspevale biti kreativnije u tom smislu. Muškarci su skloniji uniformama, koje uglavnom simbolizuju pripadnost staležu, nekom statusu, ili profesiji. Kod žena sve vuče u pravcu estetike, i isticanja ženstvenosti, gracioznosti, smernosti ili drugih već kroz istoriju popularnih vrlina, a muškarci su mahom voleli da izgledaju nekako čvrsto, stameno, i da odeća govori o njihovoj fizičkoj ili materijalnoj moći.
Nije sve to baš bilo tako udobno, zapravo ne znam da li se seksi vitez mučio u oklopu više nego dama u stezniku...Osmeh Ali su i oklop i steznik itekako slikoviti simboli...
Planiram da pišem i o savremenoj odeći, pa ako neko želi da se pridruži, slobodno...Osmeh

Blog

Dubai
Datum unosa: Sreda 29.08.2007, 18:34, Naslov:

<strong>Citat:</strong><div class="citat">Ako neko ima zanimljive podatke o simbolima u oblačenju u nekim specifičnim društvenim zajednicama, ili plemenima, neka nam to dostavi

Posto nemam materijala, pisacu samo o onome sto mi je poznato, pa ako ima i proizvoljnih podataka, neka me neko ispravi.

Nema veze sa odecom, ali ima sa ukrasavanjem: udate Indijke i Pakistanke celo, tj. pristor izmedju obrva, ukrasavaju tackom koja se zove "kurkum", kada postanu udovice moraju ga skunuti. Kurkum znaci ukazuje na bracni status zene. Slican kurkum, samo tamnije boje, nose i muskarci.

Sredovecni pakistanski muskarci kaniraju kosu i bradu, sto je navodno dokaz zrelosti.
Paskistanske zene nose oko nogu alkice (prstenove) sto je odraz zenstvenosti. Od finasijskog statusa porodice iz koje zena potice, zavisi i od koga materijala ce biti prstenje.

Arapske zene pre svadbene ceremonije, na rukama kanom ispisuju ime svog buduceg muza kitnjastim arapskim slovima. Iako vole zlato, tradicionalni svadbeni nakit je od srebra i dragog kamenja. Islam muskarcima zabranjuje nosenje zlatnog nakita.

Odeca: Tradicionalna odeca beduinskih muskaraca je disdasa ili kandura (jedna vrsta bele haljine) i egal (marama sa crnim gajtanima. Po nacinu nosenja egala, moze se odrediti iz koje je zemlje muskarac. Zimi neki muskraci oblace kandure tamno braon boje. Izraziti vernici nose kandure koje su krojene tako da ne smeju dodirivati zemlju, da se na taj nacin ne bi prljali zemaljskim grehovima...

Msn messenger

DaRkDuDe - Zenski forum
Datum unosa: Sreda 29.08.2007, 19:19, Naslov:

Citat:
baladi: Posto nemam materijala, pisacu samo o onome sto mi je poznato, pa ako ima i proizvoljnih podataka, neka me neko ispravi.

Kurkum svakako jeste simbol udatih zena na tim prostorima. Posle smrti muza one ga moraju skinuti i to jos nije sve, udovice u nizim kastama su posle smrti ostavljene od citave porodice i bez privilegija, prepustene sudbini (karma), sto ne vazi za muskarce.

Sve ostalo su vec obicaji i navike o kojima pisete na temama Vrtimo globus i Obicaji i tradicije Wink

Blog

Kalina - Zenski forum
Broj postova: 482
Reg. datum: 15.06.2007
Datum unosa: Cetvrtak 30.08.2007, 16:47, Naslov:

Citat:
sto tako mnogi ljudi u toj dolini su po izgledu Evropljani. I to se pripisuje boravku Aleksandra i njegove vojske u tim krajevima.
Deca doline Hunza

Bila je tamo jedna Makedonska novinarka, i kad se pretstavila da je iz Makedonije, rekli su joj veoma ponosno da su i oni Makedonci, tacnije Potomci Aleksandra Makedonskog(ili Velikog kako je kome poznatWink).Govorili su jezikom koji je u stvari jedno od narecja u Makedoniji, imali su veoma slicne obicaje i motivi na vezu na nosnji su bili neverovatno slicni sa jednom Makedonskom narodnom nosnjom.
Inace post mi je off topik, ali kod mene je i gumica za brisanje, he he he Vrlo Vrlo Vrlo

Blog

Kalina - Zenski forum
Broj postova: 482
Reg. datum: 15.06.2007
Datum unosa: Cetvrtak 30.08.2007, 18:05, Naslov:

A mozda je i ovo of topik, ali samo da pitam-u Kineskoj astrologiji moj je znak Vepar ili po naskom Svinja. Nekako sam se pomirila da mi je horoskopski znak Ovan, a u podznaku povremeno zna da zarice i Lav, ali gde nadjose Kinezi Svinju? Koja je simbolika svinje ili Ovce, pa zna se ...........kod nas obe zivotinje simbolizuju neki vazan dogadaj, konzumiraju se u sto svetijim kolicinama za praznik i razne proslave....
Verovatno sam off topik, Wink

Blog

Datum unosa: Nedelja 09.09.2007, 18:52, Naslov:

Hehe, Kalina, pa šta sad da ti kažem? Jeste, u offu si, ali šta ću s tobom... Osmeh
Provukla si se sa Aleksandrom, ali ok, on je dovoljno zanimljiv da može biti rado viđen gost iako zaluta u neke teme. A ovo ubacivanje horoskopa u priču o odeći, progledaću ti kroz prste samo zato što sam i ja po Kinezima Vepar, ili već Svinja, kako kažeš... Osmeh He, ko zna, možda im iz njihove perspektive nas dve i izgledamo tako... Ono bar primamljive za praznike... Osmeh
I sad dok još neko ne utrči da izvrne šolju, tumači horoskope i snove (ženska posla Osmeh), da se još malo pozabavimo odećom...
Čujte ovo... Biće to slobodan prevod izreke koju sam nedavno čula, pošto ne mogu baš da citiram... Zamislite da li bi vojnici bili toliko odani i jurišali u smrt, ako bi generali bili samo goli starci koji izdaju komande?
Aha, uniforma! Odeća koja simbolizuje autoritet i strogoću, bespogovornost... Koliko bi možda istorija bila drugačija da nije krutog kroja, naramenica i epoleta?!
Da li odeća ima toliku moć da menja svet?
Koliko su se kroz istoriju borili zeleni protiv, belih, protiv crvenih ili plavih? Čak je bilo prilika (Francuska revolucija) kada su se neprijatelji međusobno raspoznavali s obzirom na to da li nose kratke ili dugačke nogavice na pantalonama. U Drugom srpskom ustanku, Miloš Obrenović izdaje naređenje da se napadnu svi koji nose zelene tkanine, a iz mode su izbačene turske papuče i čalme. To da se neko ko je drugačije obučen doživljava kao protivnik zadržalo se i danas, u sportu recimo…
Koliko je odevanje važno za mnoga civilizacijska kretanja vidi se i po tome koliko su žene transformisale svoju ulogu u društvu i uporedo sa odećom menjale i svoj stav o sebi i svojoj ulozi u svetu. Šta mislite o simbolici pantalona recimo?

Blog

12>>

Pravilnik ponasanja na forumu

Zenski svet
Korisnicko ime:
Sifra:
Kada biste saznali da ste u drugom stanju, prva reakcija bi bila...

Zenski svet
Zenski svet
Clanovi: Danka211,
Gosti: 54