Kombuča, kombuša - čajna gljiva

Autor Poruka
Tara je moderator na ovom forumu
Tara - Zenski forum
Broj postova: 1662
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Sreda 19.09.2007, 01:31, Naslov: Kombuča, kombuša - čajna gljiva

Kombuča, burmanska, kineska, indijska ili japanska gljiva je naslaga (mrena) koja nastane na caju. Znanstvenici su otkrili da ta neobicna gljiva ima preko 200 sastojaka. Jedni od najvaznijih su glukonska, octena i citronska kiselina, fruktoza i alkohol. U kambuci su i antibioticki sastojci, vitamini i mlijecna kiselina koja na sebe veze razlicite otpadne sastojke u tijelu.
Svi spomenuti sastojci lijece razlicite bolesti, kao sto su reuma, upala jetre, mjehura, maternice i jajnika, bolesti krvi, iscrpljenost, nesanicu, bolesti disnih puteva i sve vrste rana.
Napitak kambuce lijeci opekotine, impotenciju i glavobolju. Zbog svih tih svojstava vjeruje se da ima kambuca svojstvo antibiotika.
O pozitivnom djelovanju kambuce napisano je vec vise od 300 knjiga.
Napitak koji podsjeca na kombinaciju octa i limunade uzivaju ljudi koji odobravaju zdrav zivot, a medicina je preporucuje kao dodatak ljekovima.
Moze se koristiti kao napitak, maska za lice, tonik, balzam za kosu, losion za tijelo ili dodatak jelima.

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 1216
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Sreda 19.09.2007, 07:34, Naslov:

Znam da je veoma zdrava i pokusala sam da pijem caj ,cak sam je i gajila jedno vreme.Ne mogu!Gadno mi je !Da li moze necim da joj se popravi ukus?Da li sme da se mesa sa nekim sokom? :-(

Blog

Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Sreda 19.09.2007, 17:43, Naslov:

Znam za onaj recept kada se pomenuta gljiva "potopi" u prethodno spremljeni jaci crni caj sa secerom, caj se moze biti sa dodatkom soka od limuna. Nema los ukus, mada je nesto ne verujem u blagotvorni ucinak istog.

Msn messenger

Tara je moderator na ovom forumu
Tara - Zenski forum
Broj postova: 1662
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Sreda 19.09.2007, 21:58, Naslov:

Mozemo upotrijebiti bilo koji caj ili mjesavinu cajeva. Uglavnom se preporucuje crni caj, a moze biti i zeleni. Pripremom u zelenom caju dobijemo izrazito kiseo okus, nego kod upotrebe crnog caja, vjerovatno zbog toga jer je u njoj vise octene kiseline.
Kod pripreme u aromatiziranim cajevima, najbolje je dodati limunovo ili narancino etericno ulje. Dobit cemo napitak vrlo prijatnog okusa i arome.

--------------------------------------------------------------------------------

1
Zenski svet
Korisnicko ime:
Sifra:
Kada biste saznali da ste u drugom stanju, prva reakcija bi bila...

Zenski svet
Zenski svet
Clanovi: The Teacher, vedranica, miss o,
Gosti: 33