Miroslavljevo jevanđelje

Autor Poruka
Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Ponedeljak 01.10.2007, 01:06, Naslov: Miroslavljevo jevanđelje

Miroslavljevo jevanđelje predstavlja najstariji nedatirani spomenik srpske književnosti. Ovo jevanđelje je prepisano sa slovenskog predloška za brata Stefana Nemanje, humskog kneza Miroslava (1171-1197), a jevanđelja je prepisao izvesni Gligorije dijak. Na svojim pergamentskim stranicama sjedinjuje istočni tekst i u zapadnoj tradiciji umetnički slikane inicijale i minijature u crvenoj, zelenoj, žutoj, smeđoj i zlatnoj boji.

Ovaj dokument neprocenjive vrednosti je imao burnu istoriju - kralj Petar I ga je nosio sa sobom pri prelasku kroz Albaniju tokom Prvog svetskog rata, a jedno vreme se vodio kao izgubljen. Danas se Miroslavljevo jevanđelje čuva u Narodnom muzeju u Beogradu.

Najinteresantniji deo rukopisa je onaj gde je prepisivač uneo neke lične opaske gde vidimo da nije bio bas u milosti svog gospodara:

Ja grešni Gligorije dijak,
nedostojni da se nazovem dijakom,
zastavih zlatom ovo Jevanđelje velikoslavnom knezu Miroslavu, sinu Zavidinu.
A mene, gospodine, ne zaboravi grešnoga,
već me sačuvaj sebi, da mi nije žao, gospodine,
što sam radio tebi, knezu svom gospodinu,
ako me ne čuvaš grešnoga
.

Inace Miroslavljevo jevanđelje, kao najstarija rukopisna knjiga starosrpske pismenosti, je upisano u Uneskov program „Pamćenja sveta“ („Memory of the World“)...

Da li ste imali priliku da vidite Miroslavljevo jevandjelje?

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Ponedeljak 01.10.2007, 01:19, Naslov:

Nasla sam i podatak da, buduci da je Miroslavljevo jevandjele nastalo u Bijelom Polju, monasi Petrove crkve ga zele nazad, isto tako vlada Vlada Crne Gore je reagovala nekoliko puta, pa bi se moglo desiti da jevandjele nastavi svoj pustolovni zivot - i dalje silom prilika..

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

1
Zenski svet
Korisnicko ime:
Sifra:
Vasa najdraza hrana je

Zenski svet
Zenski svet
Clanovi: The Teacher,
Gosti: 49