Bertold Breht na sceni

Autor Poruka
Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Sreda 03.10.2007, 18:29, Naslov: Bertold Breht na sceni

Ovo je vise pitanje: da li ste gledali neku predstavu baziranu na nekoj od drama Bertolda Brehta i ako jeste, kako vam se dopala?
Koliko znam, kod nas se godinama igrala "Majka hrabrost."...

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Darstellerina je moderator na ovom forumu
Darstellerina - Zenski forum
Broj postova: 1314
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Petak 05.10.2007, 15:57, Naslov:

Jesam, gledala sam dosta predstava, u izvođenju raznih pozorišta. Najviše je toga bilo krajem 80-tih. Taj period je bio apsolutni vrh što se tiče angažovanosti i dometa pozorišne umetnosti na ovim prostorima. Drago mi je da sam se sa pozorištem upoznavala baš u tom periodu. Breht se igrao mnogo. Njegov politički teatar istraživan je i igran pomamno i energično, baš u skladu sa prilikama i tenzijama koje su tada ovde narastale. Nije mi se svidelo sve što sam gledala, upravo zato što se političnost nekad pokazivala kao prstom u oko, a ta preterana angažovanost mene nekako odbija. Ne volim kad je nešto na prvu loptu...
Breht je kroz svoja dela uneo novine, da se publika ne vezuje za priču i junake sentimentalnom identifikacijom, nego da aktivno učestvuje u predstavi, kao na kakvom političkom skupu, gde je svako prozvan kao pojedinac koji treba da ima svoj stav. Predstava je zapravo buđenje svesti, definisanje problema, a završni aplauz ustvari je početak akcije realne i privatne. Dešavalo se da se predstave postavljaju i tako da se glumci u njima predstavljaju svojim imenom i prezimenom. To je po meni tačna postavka, ali šta znam, previše direktna. Tako je često ovde kod nas, iz svega se isteruje maksimum, pa makar sve popucalo...

Antigona i Majka hrabrost san su mnogih glumica. Nisam do sad imala priliku da ih igram. Mada, nešto se mislim, nije sve u tome igrati neki lik, ma kako pisac bio genijalan. Mnogo toga zavisi od reditelja, njegove ideje, od motivisanosti ansambla, pa čak i od toga koliko pozorišna kuća ima para da uloži u projekat... Ne zvuči baš poetično, ali to je tako. Igranje Brehta i znači sagledavanje života onakvog kakav jeste.
Igrala sam ranije u predstavi rađenoj po motivima iz Brehtovih tekstova. Nisam baš puno kapirala jer mi je bilo, mislim, 17 godina. Mada se i danas sećam provokativnosti i energije uložene u taj komad. Bila sam klovn, igrala sam "radničku klasu", i na turu mi je bilo napisano "Živeo prvi maj"! Osmeh Ha, pa dobro... Evo, podeliću uspomenu na to sa vama...Osmeh

Blog

Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Petak 05.10.2007, 18:08, Naslov:

Hvala Darst Tralalalala

Brehta volim iako ga nisam mnogo gledala na sceni.
Pre nekih dve, tri godine sam gledala emisiju "Bardovi glume" u kojoj je Olivera Markovic pricala kako je godinama igrala Majku hrabrost, i kako je to vrlo teska i zahtevna uloga, ali je veoma ponosna na nju. Tada me je Breht jos vise zaintrigirao.

Na zalost nisam imala prilike da gledam mnoge nase bardove kako briljiraju na daskama koje zivot znace, jer, ili sam, bila dete ili jako mlada da bi sve to do mene doprlo.

U muzeju pozorisne umetnosti na Dorcolu, se povremeno prikazuju snimci dobrih, starih predstava, ulaz je besplatan. Lepo je odgledati nesto od toga, ali nije to - to...

Msn messenger

Darstellerina je moderator na ovom forumu
Darstellerina - Zenski forum
Broj postova: 1314
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Petak 12.10.2007, 18:44, Naslov:

Bertold Breht je jedan u nizu onih koji su nominovani za Nobelovu nagradu za književnost, ali je nisu dobili.
Verovali ili ne, ali na ovom spisku nalaze se i Anton Čehov, Lav Tolstoj, Mark Tven, Tenesi Vilijams, Virdžinija Vulf, Borhes, Prust, Nabokov, Orvel, Selindžer, Cvetajeva...
Možda je više genijalnih književnika nego godina i nagrada...Što bi rekli, više dana nego kobasica...Wink

Blog

Broj postova: 1216
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Subota 13.10.2007, 19:08, Naslov:

Darst, simpa ti je slika!I ja sam glumila klovna u jednoj školskoj predstavi ali nemam sliku...

Blog

1
Zenski svet
Korisnicko ime:
Sifra:
Vasa najdraza hrana je

Zenski svet
Zenski svet
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 40