Doris Lesing

Autor Poruka
Dubai
Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Petak 12.10.2007, 05:13, Naslov: Doris Lesing

Nobelova nagrada za knjizevnost ove godine pripala je britanskoj spisateljici Doris Lesing.

U obrazlozenju se, izmedju ostalog, kaze da je ona u svojim delima na epski nacin prenosila iskustva zene, a spisateljskim zarom i vizionarskom snagom sve civilizacijske podele podvrgla preispitivanju.

Doris Lesing je rodjena u Kermanshu u Iranu davne 1919. godine, a detinjstvo je provela u britnskoj koloniji Rodeziji (danasnjem Zimbabveu), gde se njena porodica preselila.

Njen prvi roman “Trava peva” objavljen je u Londonu 1949. godine nakon cega se preselila u Evropu gde živi i danas.

Ipak medju njena najpoznatija dela spada 'Zlatna beleznica' iz 1962, sa jakim elementima autobiografije. Roman govori o knjizevnici rastrzanoj izmedju uloga supruge, spisateljice, politicke aktivistkinje, ljubavnice...Inace, u njenim romanima, zene nisu krhka bica, vec snazne ličnosti, koje cesto ispoljavaju i agresivnost i cinizam.

Ostala njena dela su: "Smeh Afike", "Deca nasilja", "Memoari prezivelog", "Dobri terorista", 'Dnevnik dobrog suseda", i mnoga druga...

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Broj postova: 1216
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Petak 12.10.2007, 07:22, Naslov:

Da, to je divna vest da je takav vrsan pisac dobio to priznanje ,a i to da je ona sad najstariji dobitnik ove nagrade!Ima 87 godina a izgleda mnogo mladje!

Kaže da je feministkinja ali na jedan drugi način, ne na onakav kakav je danas već je ona predstavnik feminizma starog kova ,koji je umeo da pokreće i menja svet!
Izjavila je da je za feminizam i njegov uticaj da žena ravnopravno upliva u svet muškaraca najviše zaslužna nauka i tehnologija..Nauka ,jer je izumela pilulu ,a tehnologija jer je uvela aparate u domaćinstva i oslobodila žene teškog rada i vezanosti za kućne poslove!

Blog

Broj postova: 105
Reg. datum: 06.06.2007
Datum unosa: Petak 12.10.2007, 07:37, Naslov:

Drago mi je da je zena(Doris Lesing) dobila Nobelovu nagradu za knjizevnost!
Cuh i prije na TV i sto rece Maculi,iako ima 87 godina izgleda mnogo mladje.
Zao mi je sto nijesam nijedno njeno djelo procitala pa ne mogu da komentarisem...procitacu,cim se docepam knjige...

Broj postova: 1216
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Petak 12.10.2007, 07:41, Naslov:

Sad će sajam knjiga !Mislim da ću kupiti neku od njenih knjiga koju nisam do sad pročitala.

Blog

Darstellerina - Zenski forum
Broj postova: 1307
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Petak 12.10.2007, 16:10, Naslov:

Priznajem da sam tek ovim povodom prvi put saznala za tu književnicu. Mada, čula sam naknadno i komentar da je dodela nagrade prilično veliko iznenađenje i na svetskom nivou...
Nadam se da će naši izdavači ispraviti ovu grešku, pa da ćemo biti u prilici da se i sami uverimo u kvalitet i vrednost njenog pisanja.

Blog

Dubai
Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Ponedeljak 29.10.2007, 18:17, Naslov:

Jedan od razloga sto Doris Lesing nije toliko poznata kod nas je taj sto je samo jedna njena knjiga prevedena na srpski: roman "Peto dete." To je zaista steta jer je u pitanju sjajna knjzevnica sa vise nego bogatim knjizevnim opusom. Onima koji citaju na engleskom preporucujem roman "The Grass is Singing", divna knjiga, a roman 'Peto dete" se moze lako naci u nasim knjizarama.

Msn messenger

1

Pravilnik ponasanja na forumu

Zenski svet
Korisnicko ime:
Sifra:
Koliko se promenio Vas izgled u braku?

Zenski svet
Zenski svet
Clanovi: Danka211, miona86, Mala Bo,
Gosti: 39