Šta je Blues?

Autor Poruka
Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Petak 16.11.2007, 18:15, Naslov: Šta je Blues?

Bluz ( engl. blues) muzika američkih crnaca, nastala je u južnom delu SAD posle građanskog rata(1861 - 1865).
Na formiranje bluza su uticali crkvena muzika, muzika putujućih muzičara, pesme koje su američki crnci pevali na polju za vreme rada, ragtime, kao i popularna i country muzika belih Amerikanaca.

Reč "Blues" ( engl. blue) znači melanholija, tuga.

Ruralni bluz potiče iz 3 regije:

1. Bluz Džordžije, Južne i Severne Karoline

2.Teksaški bluz

3. Bluz Delte Misisipija

Bluz Džordžije, Južne i Severne Karoline se odlikuju jasnošću reči i regularnošću ritma. Na njih su uticali Ragtime i folk muzika belih Amerikanaca, pa su stoga nešto melodičniji od bluza druge dve regije. Predstavnici ove škole bluza su: Blind Willie McTell i Blind Boy Fuller.

Teksaški bluz se odlikuju jasnim i visokim pevanjem, praćene gitarom koja je forsirala Arpeggio tehniku, rađe nego samo sviranje akorada tehnikom udaranja. Najuticajniji predstavnik teksaškog bluza je Blind Lemon Jefferson.

Bluz Delte Misisipija su najintezivniji od 3 stila i imali su najveći uticaj za dalje formiranje bluza. Pevanje je skoro govor, praćeno gitarom koja je ritmička i perkusivna. Često se koristila i Bottleneck slide tehnika (koristio se grlić boce za pritisak više žica odjedanput i njegovim povlaćenjem dobio bi se zvuk koji je dosledno pratio ljudski glas i povećao dubinu osećanja koje muzičar pokušavao da izrazi u pesmi). Predstavnici ovog stila su Charley Patton, Willie Brown, Eddie "Son" House i Robert Jhonson.

Tokom druge decenije 20 veka, javljaju se prve bluz ploče, a među najznačajnijima su one Williama C. Handya, koji je počevši od "Memfis Bluza" 1912, pa preko "St Louis Bluesa" 1914 postigao veliki uspeh i proslavio bluz.

U 3 deceniji 20 veka javlja se takozvani "Klasični bluz". Bendove ovog stila su činile bluz pevačice praćen velikim džez orkestrima. Ovaj stil je bio dosta popularan i pomogao je formiranje većeg interesa za urbani bluz. Predstavnice ovog stila su: Bessie Smith, Mammie Smith, Ethel Waters...

U isto vreme javlja se "boogie woogie" vrsta klavirske muzike nastale pod dubokim uticajem bluza. Popularnost ovog pravca povečava interesovanje za bluz.

Velika kriza 30ih godina i II svetski rat nateralo je milione crnih Amerikanaca da napuste jug i krenu ka severnim gradovima. Bluz se brzo adaptirao urbanijoj sredini. Reči pesama su sve više i više oslikavale urbane teme, a i bluz bend ovog doba je muzički napredovao. U to vreme solo gitaristi su se pridružili pijanista ili usna harmonika, a ubrzo i ritam sekcija, koju su činili basista i bubnjar. Električna gitara i usna harmonika su proizvodili sjajan ritmičan zvuk jakog emocionalnog karaktera.

izvor Net

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Petak 16.11.2007, 18:18, Naslov:

Među gradovima u kojim je urbani bluz nastajao su Atlanta, Memphis & St Louis. Na severu, u Detroitu, svirao je Jhon Lee Hooker, na zapadu Aaron "T-Bone" Walker, koji je imao uticaj na formiranje zvuka Riley "B.B." Kinga, ali kao centar bluza javlja se jedan veliki grad na istoku - Čikago. U 20im i 30im godinama prošlog veka u Čikagu su svirali Memphis Minnie, Tampa Red, Big Bill Broonzy i Jhon Lee "Sonny Boy" Willamson, dok su posle II svetskog rata to bili: Muddy Waters, Chester Arthur Burnett (aka Howlin' Wolf), Elmore James, Ottis Spann i Little Walter Jacobs.

Msn messenger

Tara - Zenski forum
Broj postova: 1662
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Nedelja 18.11.2007, 19:49, Naslov:

Ne znam puno o bluzu ali muz i ja imamo prijatelja koji za svoju dusu izvodi bluz uz pratnju gitare i uvijek kad ima koncert, pozove nas. Tako smo nas dvoje medju prvima koji cujemo premijeru njegovih novih kompozicija, a kao pocasni gosti dobijemo cd sa posvetom.
Zanimljiv je ambijent i gosti tih njegovih muzickih veceri. Obicno se sakupimo u kakvom manjem klubu ili u jednoj prijatnoj gostionici u starom dijelu grada. Uz opusteno pijuckanje omiljenog pica, nas Kosta svako toliko uzme mikrofon u ruke i tako "socno" otpjeva svoje komade da cak i u laicima probudi osjecaj za ritam i gromoglasni aplauz.
Pa kaze: Please allow me to intraduce myself ...

Broj postova: 1216
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Nedelja 18.11.2007, 21:07, Naslov:

Volim bluz. Američki stil setnih pesama nastao mešavinom crnačke duhovne muzike i belog kantri zvuka.Najviše volim crnački bluz-samo oni to umeju tako s dušom da otpevaju...
I medju belim rok pevačima bluz je bio veoma popularan. Setimo se samo Brusa Springstina, Roda Stjuarta...Ovo je čuvena tema koju su izvodili razni bluz pevači. Obično su svirali i pratnju na gitari.

Deep River Blues

Deep River Blues
Let it rain, let it pour
Let it rain a whole lot more, cause
I got them deep river blues,
Let the rain drive right on
Let the waves sweep along, cause
I got them deep river blues.

My old gal's a good old pal,
And she looks like a water fowl, when
I get them deep river blues,
Ain't no one to cry for me,
And the fish all go out on a spree when
I get them deep river blues.

Give me back my old boat
I'm gonna sail if she'll float, cause
I'm goin' back to Mussel Shoals,
Times are better there I'm told, cause

Let it rain, let it pour

If my boat sinks with me
I'll go down, don't you see, cause
Now I'm gonna say good-bye
'N if I sink, just let me die, cause

Let it rain, let it pour

I naši pevači su umeli da otpevaju dobar bluz: Djordje Balašević, Bajaga, Bijelo Dugme (naročito u periodu kad je pevao Željko Bebek)...

Blog

Broj postova: 1216
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Nedelja 18.11.2007, 21:14, Naslov:

Bijelo Dugme " Blues za moju bivšu dragu"

I nikad se necu vratit'
u svoj rodni grad
tamo me ne ceka niko
i vec odavno su izblijedila sva lica
i vec odavno imena i mi ne znam

Samo ponekad zimi
dok vjetrovi oplakuju dane
sjetim se tebe
tebe moja bivsa draga
neke njeznosti davne
nesto mi sapne u srcu i znam
da sam na svijetu sam

I da te ponovo vidim
sta bih ti o sebi mogao reci
osim da sam sreo mnogo ljudi
a da ni prijatelj nije bio nijedan

I da sam bio
i gladan i slavan i veseo i placan
i bijedan
i da me ljubilo mnogo zena
a da nijednu volio nisam

Nesto mi sapne u srcu i znam
da sam na svijetu sam

Moja draga moja draga
bivsa draga, moja draga
i evo umoran starac sam sad
mada izgledam mlad.

Predivan bluz!!!

Djordje Balasevic - Za Trecu Smenu

Vidis li gde sam to sad, u kom sam dobu?
Cudne mi ptice, da znas, snovima jezde.
Jer, jos sam suvise mlad da mislim o grobu,
a vec sam suvise star da brojim zvezde...

Cujes tisinu, taj zvuk? Prolazi vreme.
Zuji i preti kroz noc, drhti k'o kobra.
Nemoj da nacinjes sad ozbiljne teme,
dodji, skupi se tu i budi dobra...

Pa naspi jos jednu, za vecite krivce,
za balansere,
ne boj se, imam ja prilican cug.
Naspi jos jednu, za umorne livce,
za proletere,
veceras treca smena vraca tudji dug...

Skoro ce svanuti dan, jos jedan praznik.
Svi su ti plavi k'o san, svi su ti isti.
Budis se retko u sest, samo po kazni,
kad moras negde na put ili na ispit...

Pa naspi jos jednu...

Ponekad tragam i ja, za zlatnim runom.
Mozda cu sanjati dim, vatru i celik.
Nisi ti kriva za to, ma volim te puno.
Hajde sad, daj mi pred san poljubac velik...

Pa naspi jos jednu...

Pa naspi jos jednu, za vecite krivce,
za balansere,
naspi jos jednu za moje drugare.

Naspi jos jednu, za umorne livce,
za proletere, naspi jos jednu za trecu smenu...

Blog

Broj postova: 313
Reg. datum: 30.10.2007
Datum unosa: Nedelja 18.11.2007, 22:53, Naslov:

Za neki rok prilaz bluzu, a vidim da smo svi mi ovde odrastali uz rok, dobro je osvrnuti se na Erika Kleptona. Njegova je muzika itekako prijemciva za zensko uho...
Klepton je vrstan gitarista, a zanimljivo je da nikad za sviranje ne koristi mali prst! Ko zna zasto ga cuva? Osmeh

Blog

1
Zenski svet
Korisnicko ime:
Sifra:
Vasa najdraza hrana je

Zenski svet
Zenski svet
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 40