Da li i koliko se plašimo bliskosti?

Autor Poruka
Broj postova: 1216
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Subota 17.11.2007, 01:31, Naslov: Da li i koliko se plašimo bliskosti?

Zašto neke žene, privlačne, inteligentne i dobronamerne, nemaju sreće u ljubavi, odnosno, zašto se plaše bliskosti sa voljenim muškarcem? Vodeći svetski psiholozi kažu da je tome uzrok izgrađen blokirajući odbrambeni obrazac, koji ide iz - nesvesnog. Promena ovog obrasca, najdelotvorniji je način za ostvarivanje ili oživljavanje ljubavne veze. Traženje i isprobavanje novih načina ponašanja je oslobađajuće, ne samo zato što vas može dovesti do boljeg odnosa sa drugima, već i zato što, rizikujući, jačamo sopstveno samopouzdanje i ljubav prema sebi.
Kako da budemo bolji prema sebi samima i prevazidjemo stah od bliskosti?
Kako ojačati samopouzdanje?
Kako ste prevazišli strahove koji su vas pritiskali i blokirali da odreagujete onako kako ste želeli ali u datom momentu to niste mogli?

Posaljite privatnu poruku

Blog

Datum unosa: Subota 17.11.2007, 02:41, Naslov:

Moj prvi strah od bliskosti potiče iz detinjstva. Nikada nisam previše volela grljenja i ljubljenja odraslih.Uvek mi je to smetalo. Uzroke tome nalazim u odnosu izmedju mene i moje majke koji nije bio blizak kakav je danas odnos izmedju moje dece i mene.Taj odbojnost koju sam razvila u detinjstvu se reflektovala kasnije i na sklapanje dubljih, emotivnih veza i u mladosti.Dugo mi je trebalo da dozvolim sebi da s nekim budem i emotivno i fizički bliska.Najviše su mi pomogli i ljudi u koje sam imala poverenja i koji su me odučili od straha od gubitka. Mislim da je to primaran strah koji razvija i strah od bliskosti.

Blog

Tara - Zenski forum
Broj postova: 1662
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Subota 17.11.2007, 05:42, Naslov:

Citat:
maculi: Kako da budemo bolji prema sebi samima i prevazidjemo stah od bliskosti?
Kako ojačati samopouzdanje?
Kako ste prevazišli strahove koji su vas pritiskali i blokirali da odreagujete onako kako ste želeli ali u datom momentu to niste mogli?

Ne znam kako se prevazilaze ti strahovi od bliskosti, jer sam prilicno spontana osoba. Bilo je strahova, a mozda i jos postoje od nekih novih i neprijatnih situacija ali svi mi imamo neki obrambeni mehanizam kojim se branimo. Kod nekih je to smijeh, kod drugih opet sposobnost kamuflaze straha preko spretne komunikacije. Vjerovatno smo bliski sa drugim osobama toliko koliko nam se te osobe svidjaju, koliko nas uspiju privuci svojim ponasanjem, nacinom razmisljanja, otvorenoscu.
A koliko smo bliski do svojih najblizih ? Kod kuce smo na sigurnom terenu Osmeh tamo volimo i voljeni smo Osmeh
Zar je moguce da neko i u krugu najblizih ima predrasude i blokade. To su vec frustracije koje treba lijeciti.

Darstellerina je moderator na ovom forumu
Darstellerina - Zenski forum
Broj postova: 1307
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Subota 17.11.2007, 16:01, Naslov:

Za sebe smatram da sam vrlo otvorena u komunikaciji. Mislim da mogu razgovarati sa svima, u svakoj situaciji. Stege kod nekih ljudi mogu biti prisutne i u tome da već pri prvim susretima i kontaktima s ljudima osećaju nelagodu.
Međutim, ipak imam distancu kad je u pitanju dublje lično vezivanje za nekoga. U tom smislu da mi je moja privatnost jako važna i da je ne mogu deliti bilo sa kim. Ali kad mi neko "uđe pod kožu" spremna sam da takav odnos produbljujem i gradim ne štedeći ni vreme, ni osećanja. Bliskost podrazumeva najdublju iskrenost. A biti iskren sa nekim drugim znači pre svega biti iskren prema samom sebi.

Blog

Datum unosa: Subota 17.11.2007, 17:20, Naslov:

Strah od bliskosti je normalna razvojna faza u doba detinjstva i adolescencije , kad sazrevamo i tražimo način kako da ispoljimu svoje osećaje. Tada nismo sigurni da li je neko podoban da budemo bliski s njim, lutamo, grešimo mnogo i tražimo osobe s kojim možemo biti bliski. Ako u tom periodu često doživimo razočarenja i negativna iskustva , taj strah se može reflektovati i na kasnije doba i na ceo život.

Blog

1
Zenski svet
Korisnicko ime:
Sifra:
Kada biste saznali da ste u drugom stanju, prva reakcija bi bila...

Zenski svet
Zenski svet
Clanovi: miss o,
Gosti: 33