Hipokrat i bezobrazluk

Autor Poruka
Novi Beograd
Broj postova: 426
Reg. datum: 29.05.2007
Datum unosa: Cetvrtak 22.11.2007, 22:52, Naslov: Hipokrat i bezobrazluk

''Šestog novembra oko jedan sat posle ponoći Ljubici Vuksanović je po povratku iz Gradske bolnice, u kojoj je provela oko pet sati i iz koje su je lekari otpustili kao slučaj koji nije hitan, ponovo pozlilo i ona je nažalost ubrzo preminula u svom stanu. Prema rečima Dragana Popovića, sina Vuksanovićeve, kad joj je pozlilo, njen suprug Dušan Pavlović je pozvao Hitnu pomoć, koja je odbila da dođe po drugi put, a i iz bolnice je otpuštena kao neko ko nije hitan slučaj. - Kada je mojoj majci prvi put pozlilo, njen suprug je pozvao Hitnu pomoć koja je oko 17.40 časova odvezla u Gradsku bolnicu u kojoj je zadržana oko pet sati. Najpre je oko sat vremena provela u hodniku, čekajući da je pregledaju internista, hirurg i ginekolog. Posle svih pregleda lekari su konstatovali da njeni zdravstveni problemi nisu hitni i otpustili je iz bolnice, a Hitna pomoć ju je vratila kući. Budući da joj je ponovo pozlilo, pozvana je Hitna pomoć, ali naišli smo na negodovanje, a lekar koji se javio na telefon nije hteo da pošalje kola već je psovao i vređao i ni u jednom trenutku nije pitao za zdravstveno stanje pacijenta. Najpre je upitao zašto pacijenta porodica sama ne odveze do bolnice, jer, kako je rekao, oni ne mogu da voze celu noć „ gore-dole kao da su taksisti”.-Izvor ''Politika''
Dr Branislav Lazić, direktor Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć, kaže da je, čim je preslušan tonski zapis, dr Sead Šehić, koji je obavio pomenuti telefonski razgovor, suspendovan.

- Što se tiče reči i izraza koji su upotrebljeni tokom razgovora, o tome me je izvestio zaštitnik pacijentovih prava i dostavio mi je transkript razgovora, a na osnovu toga, ja sam, kao direktor ove ustanove, suspendovao doktora Šehića. Osim toga, izveštaj o tom događaju predat je Stručnom savetu Hitne pomoći, kao najvišem upravnom telu naše kuće, pravnoj službi, zaštitniku pacijentovih prava i Ministarstvu zdravlja i posle njihovog mišljenja i procene biće odlučeno o daljim merama - rekao je dr Lazić.

Dr Zoran Ivanković, direktor Kliničko-bolničkog centra „Zvezdara”, kaže za „Politiku” da je čim je iz medija saznao o slučaju Vuksanovićeve oformio Komisiju unutrašnjeg stručnog nadzora koja će detaljno ispitati sve pojedinosti.

- Komisija je oformljena čim smo saznali da je preminula pacijentkinja dovožena u našu bolnicu, i to pre nego što je porodica podnela žalbu zaštitniku pacijentovih prava. U komisiji su profesori, načelnici odeljenja Hirurgije, Interne i Neurologije, koji će detaljno ispitati svu medicinsku dokumentaciju, proceduru pregleda pacijentkinje, kao i parametre na osnovu kojih je otpuštena. Izveštaj komisije biće završen u toku naredne sedmice. Međutim, kako su me obavestili lekari, koji su bili dežurni te noći, pacijentkinja je detaljno ispitana i, kako kažu, nije bilo parametara koji bi ukazivali na alarmantno zdravstveno stanje Vuksanovićeve. Naime, kako je suprug pacijentkinje bio uznemireniji nego što je uobičajeno, obraćena je posebna pažnja. Vuksanovićevu je pregledalo šest specijalista, internista, neurolog, hirurg, urolog, ginekolog i radiolog, a urađena je i kompletna laboratorija. Pacijentkinja je primila i infuziju, a na osnovu konzilijumskog zaključka pacijentkinja je otpuštena. Ipak, komisija će sve detaljno ispitati, posebno dijagnostičku proceduru, a porodica preminule i javnost biće obavešteni o svemu - rekao je dr Ivanković-Izvor ''Politika''

Kuda idemo?Gde smo?

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Dubai
Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Cetvrtak 22.11.2007, 23:59, Naslov:

Nemogucnost lekara da pomognu je jedno, a nemarnost drugo.
Pre petnaestak godina, rano ujutru, mom ocu je pozlilo. Pozvali smo hitnu pomoc, ali nje nema pa nema. Ja sva uznevererna trcim do omanjeg dispanzera koji je zaista veoma blizu naseg stana. Jedna lekarka i sestre sede i piju kafu. Ja ih molim da dodju i intervenisu, na sta mi lekarka kaze: "Zao mi je, ali ja sam pedijatar, to nije u mojoj nadleznosti, niti ja mogu da mu pomognem, ja nisam kardilolog."
Na zalost moj otac umire. Doticna lekarka mu verovatno ne bi pomogla jer u pitanju je infarkt, visa sila...Ali njena duznost kao lekara je bila da dodje na moj poziv, bar je to moje misljenje...U vecini slicajeva lekari kod nas ne odgovaraju krivicno za svoje postupke, ponekad imam utisak da sebe smatraju nedodirljivim....

Msn messenger

Broj postova: 1216
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Petak 23.11.2007, 01:37, Naslov:

Lekarima iz mog grada, Beograda i Novog Sada je trebalo oko 2 godine da ustanove moju dijagnozu. Za to vreme meni je bilo sve gore, oslabila sam i sama tražila razne analize koje sam uglavnom plaćala. Dok nisam dospela u prave ruke! Da sam sve prepustila slučaju, danas ne bih pričala sa vama. Ponekad se isplati biti tvrdoglav i uporan pogotovo kad je ulog svopstveni život...

Blog

Tara - Zenski forum
Broj postova: 1662
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Petak 23.11.2007, 02:00, Naslov:

Pa, dok god doktori zive uz placu i od dobre korupcije, nece puno brinuti o Hipokratu. Svjesna sam da smo u nevolji spremni dati bilo sta samo da spasimo zdravlje ali na neki nacin smo sukrivi za situaciju u zdravstvu.

Datum unosa: Petak 23.11.2007, 07:09, Naslov:

Moram da kažem da ima i fantastičnih doktora koje sam imala prilike da upoznam. A isto tako i onih koji su pogrešili postavljajući mi dijagnozu...

Blog

Tara - Zenski forum
Broj postova: 1662
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Petak 23.11.2007, 07:17, Naslov:

Ostanimo samo kod dobrih, mozda se i losi poprave samo da bi dosli na nasu listu Osmeh

Dubai
Datum unosa: Petak 23.11.2007, 18:57, Naslov:

Podrzavam maculinu ideju. Ne vidim razlog da nemarnost lekara bude vecito tabu tema, mada znam da je mozda nezgodno iznositi ovako javno njihova imena.
Naravno, za svetle primera uvek ima prostora.

Msn messenger

DaRkDuDe - Zenski forum
Broj postova: 1042
Reg. datum: 06.06.2007
Datum unosa: Subota 24.11.2007, 02:14, Naslov:

Pricajmo prvo o etici. Ako vec spominjemo etiku u zdravstvu dobro bi bilo da se je i sami pridrzavamo te pazimo na nivo, ne samo nas - vec i foruma!

Ne mogu razumeti da sa takvom idejom nastupate bas moderatorke. Umesto da bi malo razmislile kamo vas takve ideje vode i sta ce biti iz foruma ako pocnemo recimo pisati ko je kome dao diplomu, ko kojoj uciteljici jaje vise u korpu posle roditeljskog sastanka... i tako dalje i dalje, pa cemo brzo umesto foruma dobiti Radio Mileva sa sve licnim podacima. I nemojte mi sada o demokratiji. Demokratija je nesto drugo, svakako ne pljuvanje po drugim ljudima.

Neka o cipelama sudi postolar, a o doktorima njihova struka!

Pozdrav :cool:

Blog

Datum unosa: Subota 24.11.2007, 02:21, Naslov:

Ok! Pišemo samo o lepim primerima . Sve sjajno i ugladjeno! Niko ovde ne želi nikog da proziva jer se prozvani neće ni odazvati a neprozvani će se ni krivi ni dužni naći uvredjeni!
Možemo da nastavimo pišući o dobrim ličnim iskustvima iz lekarske ordinacije. Ništa rekla-kazala samo lično doživljeno!
Da li da pominjemo imena doktora s čijim radom smo bili zadovoljni? Kažite...

Blog

Broj postova: 313
Reg. datum: 30.10.2007
Datum unosa: Subota 24.11.2007, 02:27, Naslov:

Ne treba pominjati licna imena uopste! Pa bicete besplatna reklama za ko zna koje i kakve pojedince, i ko zna zasto se ovde neko nekog hvaliti. Za reklamu imate Oglase, a ovde se mogu pisati licna iskustva da bi ukazivali na probleme ili pozitivne stvari u zdravstvu.
Narocito se slazem sa tim da se ne prozivaju ljudi javno bez ikakvih dokaza!

Blog

Novi Beograd
Datum unosa: Subota 24.11.2007, 03:48, Naslov:

Mislim da je u Srbiji problem mnogo širih razmera.Sa jedne strane imamo, loš pristup lekara koji razocarani socijalno-finansijskim statusom u društvu odaju sliku kakva je sada, a sa druge strane državnim vlasnicima se ni po koju cenu ne isplati da organizuju normalno, civilizovano društvo, jer u njemu oni ne mogu da budu vasnici Srbije, već službenici ove države.Niži stupnjevi državnih službenika su onoliko dregadirani koliko velikaši žele.I zato ovo ne treba da nas čudi.

Msn messenger

Blog

Datum unosa: Subota 24.11.2007, 03:50, Naslov:

Citat:
"I like cigars, I like rum, I like pretty baby, and tanjir pasulja pun."

Dobro ti je ovo Nerv! Samo pazi , s tom ljubavlju prema dotičnim stvarima ...lako ćeš dospeti u njihove šake! Wink

Blog

Darstellerina - Zenski forum
Broj postova: 1307
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Subota 24.11.2007, 20:29, Naslov:

Nerv, možda ovakve situacije ne treba da nas čude zbog opšte situacije u društvu, ali je sigurno nemoguće za normalnog čoveka da na njih ne reaguje i da ga ne dotaknu. Otvaranje ove teme dokazuje da je i sa tobom upravo takav slučaj...
Možda nije tako strašno ako nekom otpadne štikla ili đon jer šuster nije dobro uradio svoj posao, ili mu je desni zuluf kraći od levog jer je frizeru zadrhtala ruka, ali kad neko izgubi život...
Nije lako biti lekar, susreću se oni svakodnevno sa Srbijom, znaš... Dok sam još bila entuzijasta i htela da se pregledam u državnim dispanzerima, imala sam priliku da vidim baš svašta. Jedne iste bakice i dekice fino se okupljaju u čekaonicama i prave poselo. Fino se ispričaju i ne mrve jedni drugima po kućama. Došli su da izmere pritisak. Jednu baku svrbi rame, drugu bole živci, deda je pročitao na uputstvu da će mu se od leka možda prispavati, pa je došao da ga zameni, jer šta misliš zla ako mora da odspava pa izgubi dragoceno vreme... Usput sa njima u čekaonicama provode vreme ozbiljno bolesni ljudi koji ne mogu ući ranije, jer će ga penzionerski odred na mestu linčovati...
Proceniti ko je hipohondar, ko je folirant, ko je ozbiljno bolestan uopšte nije lako. Treba i o tome razmisliti... Za to ne treba samo medicina, nego i psihijatrijska, i društveno-politička naobrazba...
Sigurno ima i onih kojima je noćno dežurstvo prilika da spavaju za platu... Ima svega. Strašno je što se nekad takve stvari dešavaju po cenu nečijeg života...

Blog

DaRkDuDe - Zenski forum
Datum unosa: Subota 24.11.2007, 20:52, Naslov:

A da se malo okrenemo statistici.

Zdravstvo kao i sve ostale grane privrede ovise o jednom kolacu koji je podeljen na uvoz i izvoz. Ako je taj kolac podeljen 50:50 onda je zivot u takvoj drzavi stabilan. Drzava nije ni bogata ni siromasna, ljudi zive normalno i ne oskudevaju. Nemaju bash za razonodu ali ipak, zive normalno.

Dakle problem nastaje kad ti uveti nisu ispunjeni, nisu ni vazni sami razlozi.

Ako pogledamo uvozno-izvozni kolac Srbije iz godine 2004, tada je jos bila u savezu sa Crnom Gorom, po njemu se tocno vidi taj problem.

Uvoz: 7,14 milijardi dolara
Izvoz: 2,67 milijardi dolara

Nacionalni bruto proizvod po stanovniku: 2200 dolara
Ukupni nacionalni bruto proizvod: 23,89 milijardi dolara
Rast nacionalnog bruto proizvoda: 1,5%
Nezaposlenost: 30%

Ono sto se vidi iz tih statistickih podataka je to, da je drzava u jako teskom polozaju i da preko noci ne moze doci do nekih vecih promena. Pri tome uopce nije vazno koja je stranka na vlasti. Odlucuje program i sta staviti na listu prioriteta u opcoj nestasici. Budzet je samo jedan, a u njemu nije dovoljno za sve. Pa smo opet kod novca. ----

Zdravstvo nije poseban problem, vec se u njemu ta nestasica najvise vidi. Zdravstveni radnici, a narocito doktori po ordinacijama ispostavljeni su pred tim problemom na nacin, da nam jednostavno ne mogu pruziti svu zdravstvenu zastitu, jer im neki od lekova ili neka od tehnickih pomagala nisu dostupna. Sta im onda vredi hipokratova zakletva i svo znanje, ako ne mogu pruziti pacijentima odgovarajucu zdravstvenu zastitu? Na kraju su nezadovoljni svi, pacijenti i doktori. Svaki na svoj nacin. U ocima pacijenata su milo receno bezobrazni, a doktori u svojim mozda proklinju radni dan na kome su zbog nestasice nekog leka nepoznatu osobu "osudili" na smrt. Dolazi i do drugih krajnosti, samo jedna od njih je da su ispostavljeni cinjenici da moraju odluciti kome ce dati neki lek, a kome ne - jer ga nema dovoljno za sve. Kome ga dati? Detetu ispred kojega je citav zivot ili postenom radniku sa 40 godina radnog staza?
I sad zamisli doktora kojemu dodje na "lecenje" pusac i alkoholik sa teskim bronhitisom status astmaticus i povisenim pritiskom. Kroz moje oci je to bezobrazna poseta doktoru. I posto pusacu ne napise recept za Ventolin, doktor je bezobrazan jer zna da Ventolina nema dovoljno za decu koja boluje od bronhitisa...

Blog

Novi Beograd
Datum unosa: Subota 24.11.2007, 21:09, Naslov:

Ne znam sa kojim podacima baratas, ali ne mislim da je stanje sa lekovima toliko lose.To sto si napisao, moglo bi , kako ja barem mislim imati temelje da su 90-te godine u pitanju.
Ja sam poceo pisati o lekaru Hitne Pomoci, koji je najblaze receno odjebao poziv i zena je umrla.Odjebao poziv i zena je umrla.
Ne bi bila dobra komparacija da sada pricamo o tome sto si zapoceo, u ovoj temi jer, tvoje zapazanje je dobro za novi temu, na temu zdravstva uopste.
Ali poenta je da covek nije znao da li je zena sa druge alkoholicar ili pusac ili bilo kakv drugi nemoralista, ako se to moze tako nazvati, ili jednostavno bolesna osoba i nema pravo da se tako ponasa.Nema pracvo.Nije Bog.Ljudi veruju hitnoj pomoci.

Msn messenger

Blog

Datum unosa: Subota 24.11.2007, 21:31, Naslov:

U čekaonici ispred lekarske ordinacije slušam često jadikovke staijih osoba koje se žale(jedni drugima , a kome će ...) kako hitna odmah po pozivu pita koliko pacijent ima godina. Ako kaže60- 70-automatski je obavešten da je hitna zauzeta i da sačeka do ujutru.(noćna smena hitne je u pitanju...) A nekim pacijentima to do ujutru znači i mogućnost da ne dočeka svitanje...Ako su stari , zar nemaju pravo na pomoć...?Na život?Nisu svi hipohondri. Ne treba svima skup lek. Možda samo neki lek za pritisak, smirenje ili slično...Jedan pacjent je kopmentarisao da mu je rečeno "Šta se žališ matori, ionako si dogurao lepe godine..."Mislim da stari ljudi to nisu zaslužili.
Čak i na onkologiji možete da ne dobijete hemioterapiju ako imate preko 60 godina. Sve mora prvo ići na konzilijum pa ako vam odobre...A rak( neke vrste) najviše dobijaju baš stariji.Jer su živeli u zagadjenom gradu, radili u zagadjenim fabrikama, pili celog veka zagadjenu vodu(ne govorim o pušačima i akkoholičarima, da se razumemo) koju im je servirala država a sada država kad se razboliš diže ruke od tebe! Ako su lekovi skupi, slažem se da se prednost da mladjim osobama, deci...ali država mora da obezbedi dovoljno lekova za sve svoje gradjane ma koliko godina imali! Starci su celog radnog veka uplaćivali soc. i zdravstveno koje je pojeo mrak! I šta sad? Da žmurimo i mi njihova deca, unuci ? Daj neko da već jednom upali to svetlo...Zdravstvena zaštita ionako više nije besplatna (plaća se svaki pregled, UZ, MR,...Ako treba , plaćaćemo i više, nek se skida više sa plata ali hoćemo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu za sve. I za decu i za stare.

Blog

DaRkDuDe - Zenski forum
Datum unosa: Subota 24.11.2007, 21:42, Naslov:

Podaci su iz Leksikona drzava sveta za 2004. godinu kao sto sam napisao.

Da Nerv, ti si opisao jedan slucaj, a ja trazim uzroke.

Na Zapadu se prvo proverava da li je pacijent zdravstveno osiguran. Ako nije, pruzaju mu samo osnovnu zdravstvenu zastitu. A doktora u kolima hitne pomoci vise nema. Zovu ga naknadno, ako je potrebno. Prisutan je samo medicinac koji pruzi osnovno sto treba za prezivljavanje.

Ovo je tek toliko, za usporedbu...

Blog

Dubai
Datum unosa: Subota 24.11.2007, 21:46, Naslov:

Nadovezala bih se na Nervov post. Ja sam navela primer kada lekarka nije htela da dodje i pogleda coveka kome je pozlilo. Znaci nije rec o tome da li je mogla ili nije mogla da pomogne, vec o tome da se nije odazvala pozivu, odn. molbu. Pri tome, to se deslio pre svih nemilih zbivanja u zemlji pa i u zdravstvu. Znaci nema veze sa situacijom u zdravstvu, vec njenom (ne)savescu a takvi primeri nisu pojedinacni (zbog nemarnosti lekara ja sam svojevremeno izgubula bebu), a koliko sam shvatila tema je pre svega odnos lekara prema profesji kojom se bave.

Dark, nisam ni mislila da forum pretvaramo u Radio Milevu niti da se pozivam na demokratiju, ono je bio samo predlog, mozda malo ishitren. Ipak kasnije sam razmislila i shvatila da ste u pravu.

Msn messenger

Novi Beograd
Datum unosa: Subota 24.11.2007, 22:53, Naslov:

Ne mozemo da poredimo Zapad sa nama.Ili uzimamo kompletne arsine njihove ili ne.Znaci sredine nema.Okej je tvoja konstatacija, ali mogao je taj nazovi lekar, makar da OBEZBEDI osnovno medicinsko zbrinjavanje.Sve i da nije mogao NIJE IMAO PRAVO DA TAKO PRICA.On je i moj sluzbenik, onoliko koliko je sluzbenik svakog drzavljanina Srbije.

Msn messenger

Blog

DaRkDuDe - Zenski forum
Datum unosa: Subota 24.11.2007, 23:51, Naslov:

Jedino usporedjivanjem mozemo uvideti dobro i loshe, ili ako hoces, bolje od loshijeg.
To sto se u drustvu, svakom, a ne samo u Srbiji, dogadja odraz je celokupne situacije u drzavi. Ekonomski arsini vaze za sve jednako, za Zapad i Istok, za Sever i Jug. Ako postoji razlika onda je jedino u tome da u nekim zemljama ima zdravstvo vecu, a u drugim manju prioritetu, t.j. odvaja se vise ili manje novaca. Kad bi usporedjivali zdravstvo nekih Africkih zemalja i Srbije, vi bi imali nadstandard.
To sto ti opisujes je obican bezobrazluk jednog zdravstvenog radnika koji je bio zbog toga suspendiran.

Blog

12>>

Pravilnik ponasanja na forumu

Zenski svet
Korisnicko ime:
Sifra:
Kada biste saznali da ste u drugom stanju, prva reakcija bi bila...

Zenski svet
Zenski svet
Clanovi: holandjanka, Danka211,
Gosti: 85