Bonton

Autor Poruka
Darstellerina je moderator na ovom forumu
Darstellerina - Zenski forum
Broj postova: 1328
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Petak 21.12.2007, 09:08, Naslov: Bonton

U današnje vreme, mnogi nekonvencionalni načini ponašanja uzimaju primat nad manirima koji se polako gube i zaboravljaju. Možda je smešno danas ljubiti ruke ili načiniti kniks pri pozdravu, ali neka doza uglađenosti sigurno je dobrodošla, i može doprineti da se ljudi oko nas osećaju dobro i ispoštovano.
Reč bonton je francuskog porekla i znači "pravila lepog ponašanja u društvu". Kroz istoriju je bilo mnogo takvih uputstava, a prvi takav kodeks zapisan je pre više od 2000 godina. Neki od tih običaja su se menjali, a neki su duboko upisani u kulturno opštenje, pa se kao pojam pristojnosti neguju uvek. Ne postoji zakon po kojem bi neko bio zvanično optužen ako šapuće u društvu, ljulja se na stolici, srče supu, i slično, ali okolina će mu to zameriti sigurno.
Postoje situacije kad nismo sigurni kako treba da postupimo, šta da kažemo ili učinimo. Ovo je prilika da jedni druge posavetujemo...

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 313
Reg. datum: 30.10.2007
Datum unosa: Petak 21.12.2007, 12:55, Naslov:

Kod mene je to doslo s godinama. Stvarno mi nije padalo na pamet da pridrzavam jakne svojim drugaricama i da im podmecem stolicu da sednu. Kad sam upoznao jednu posebnu mladu damu, sve je krenulo spontano, a nisam imao utisak da se foliram. To je tako islo uz nju. Posle sam uocio kako stvarno mnogo toga od same zene zavisi, neke bucaju kao da ih ta paznja vredja, ko da ispada da su nesposobne da same otvore vrata ili sl. Tako da sam nekad u nedoumici sta da uradim. Ponudim, pa sta bude. Nekima oci prosto zasijaju od zahvalnosti sto se neko setio uljudnog gesta.
Nije sav bonton u ophodjenju prema zenama naravno, ali sam krenuo od meni bliskih stvari Osmeh
U restoran muskarac uvek ulazi prvi, a pri izlasku zena ide prva, a muskarac joj pridrzava vrata...

Blog

Sunshine - Zenski forum
Broj postova: 541
Reg. datum: 07.06.2007
Datum unosa: Petak 21.12.2007, 14:09, Naslov:

Mene izuzetno nervira kada neko nema kultura prilikom razgovora,bez obzira koliko ljudi ucestvuje u njemu.Naravno,vise od jedan.Osmeh
Kada neko nekulturno prekida,upada u rijeci,kikoce se,prosto se najezim.

Prije neko vece,dok sam sjedila u jednom kaficu...dvije djevojke su sjedile sa jednim starijim gospodinom,i toliko su se neumjesno smijale,orilo se sve ,da sam mogla ustati i udaviti ih,sigurno bi to ucinila,mislim mogla sam,ali eto,nije kulturno :-D

Sto se musko-zenskih odnosa tice,volim tu neku diskretnu paznju,manire,koji kao sto Dejan kaze jednostavno proizilaze iz osobe,pretjerani trud bi svakako samo skodio. Dakle,molim lijepo jednog ugladjenog macho muskarca sa finim manirima! :-D :-D

Msn messenger

Blog

Tara - Zenski forum
Broj postova: 1662
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Petak 21.12.2007, 20:37, Naslov:

Ponasanje tih djevojcica Suncana nije samo nedostatak bontona, vec i kulture. Ali ajde, mozda barem od tog gospodina pokupe malo šlifa Osmeh

Nedostatak bontona u najuzem smislu rijeci i nije tako vidljiv (pridrzavanje kaputa, otvaranje vrata), koliko bezobrazluk pojedinaca koji su vec odavno izasli iz puberteta. Takvi me vise brinu. Kad ne znaju sta se smije reci, a sta je bolje presutjeti, kad rade samo za vlastitu korist i pri tome gaze sve na sta nalete, a narocito ako se nadju na nekom nadredjenom polozaju. Kad sikaniraju konkurente samo da bi stigli do vlastitog cilja. Eto, to su stvari koje mi prije padnu u oko od jednog kulturnog mladica koji je zaboravio izvuci stolicu djevojci koju je pozvao na pice.
Ili ko zna, mozda sam zaboravila redosljed, mozda prvo ide sa drugim. Ne znam kojim redosljedom smo sve to savladali Osmeh

Sunshine - Zenski forum
Datum unosa: Petak 21.12.2007, 20:52, Naslov:

Mislim da bi na nasim prostorima bila neophodna jedna skola lijepog ponasanja,podjednako za oba pola! Osmeh

Msn messenger

Blog

Tara - Zenski forum
Datum unosa: Petak 21.12.2007, 20:58, Naslov:

Ne pretjeruj Suncana, dovoljno bi bilo kultivirati barem jedan spol Osmeh Drugi se obicno prilagodjava Wink

Sunshine - Zenski forum
Datum unosa: Petak 21.12.2007, 20:59, Naslov:

Kad kazes jedan spol,onda mislis na muski,dakako? :-D

Msn messenger

Blog

Tara - Zenski forum
Datum unosa: Petak 21.12.2007, 21:00, Naslov:

Eto kako znas, vidi se da si skolovana Wink

Sunshine - Zenski forum
Datum unosa: Petak 21.12.2007, 21:03, Naslov:

Pa sad...kao mala sam krala bonton sa police :-P :-P Posto je on bio iz '80-neke...mislis li da njegova pravila vrijede i danas,ili mi treba i dopunjeno izdanje? :-P

Msn messenger

Blog

Tara - Zenski forum
Datum unosa: Petak 21.12.2007, 21:10, Naslov:

Eh Suncana, dopune su ceste ali original ne gubi na snazi. Svako toliko izadje i neka nova verzija poslovnog bontona. Neka pravila se malo promjene, neki narodi imaju drugacije obicaje ali lijepa rijec jos uvijek sva vrata otvara Osmeh

DaRkDuDe - Zenski forum
Broj postova: 1042
Reg. datum: 06.06.2007
Datum unosa: Subota 22.12.2007, 09:41, Naslov:

Ovisno o kakvom bontonu pricamo jer postoji vise vrsta bontona. Pravila lepog ponasanja su samo deo bontona. Postoji opsti, radni, protokolarni... bonton. Onda ne smemo zaboraviti na razlicitosti koje proizlaze iz kultura pojedinih naroda. Ono sto bi kod nas recimo bilo u skladu sa (nasim) bontonom, negde u svetu bi moglo biti cak uvredljivo.
Dobro poznavanje bontona izrazava se u spontanosti koriscenja istog u razlicitim situacijama u koje nas zivot i druzenje dovede.

Blog

Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Subota 22.12.2007, 09:56, Naslov:

Pravila bontona su se menjala i kroz vreme. Nekada je bilo nepristojno ispraviti roditelje ili starije ljude uopste, u nekim njihovim nacinima razmisljanja i stavovima jer rec starijih se postovala pa ma kako pogresna bila, zatim smatralo se nepristojnim da devojka prva pozove muskarca, da se muskarac prvi obrati zeni na ulici, i td.

Inace, veruje se da je jedna od najstarijih knjiga o bontonu napisana u Kini, i zove se "Knjiga rituala".

Msn messenger

Datum unosa: Subota 22.12.2007, 13:35, Naslov:

Citat:
Dark: postoji vise vrsta bontona

Mislim da od nas zavisi koliko ćemo vrsta i varijacija bontona ovom temom obuhvatiti, a naravno da možemo pisati i o tim različitostima i specifičnostima vezanim za razna podneblja, prilike i sl. Znanje ne škodi ...Osmeh
Jedna od najuniverzalnijih stvari vezanih za bonton i socijalni život je higijena. Teško je da ćemo posebno ceniti nekog ko pravilno sedi, jede, komunicira, ako se pri tom oseti na znoj ili nas obuzme muka od njegovog zadaha... Fleke na odeći, prljava obuća, neuredna kosa, zapuštena brada...
Kodeksi za oblačenje su brojni, zavise od prilike i mesta na koja odlazimo. U današnje vreme sve prisutniji je džins i sportska odeća bez obzira koja je situacija u pitanju. Neke nepisane norme ipak govore o tome da se za posetu operi, pozorištu, zvaničnim skupovima ipak trebamo obući drugačije. Starija gospođa koju znam uputila je oštre kritike komentarišući kako su bili obučeni ljudi na jednoj sahrani. Zaista na sahranu nije lepo doći kao da upravo idemo iz teretane, ili da smo skoknuli sa snimanja za Pinkov estradni spotić. I za slavu se treba drugačije obući, malo elegantnije. Na taj način ukazujemo poštovanje onome ko nas je na slavlje pozvao. Isto tako je smešno i neukusno ići na pijacu u Diorovoj haljini i cipelicama od krokodilske kože...
Za one super svečane prilike nije loše znati da dame nose šešir sa širokim obodom do 18h, a posle toga sa uskim. Uz šešir se nose rukavice. U pozorište nećemo poći sa šešitom koji odozgo izgleda kao ikebana, i iz njega ne sme viriti dugačko perje, da ne bi smetali gledaocima iza nas. Noge ne smeju biti bose, makar da je ubitačno toplo...

Blog

Datum unosa: Sreda 02.01.2008, 02:03, Naslov:

Slabo ja stojim s sesirima Osmeh Pa dobro, ako i zadenem neko pero, necu u pozoriste Osmeh
Ovo je mene naucila jedna dama. Dok plesem s jednom ne smem da zveram okolo, bez obzira koliko je neko zanimljiviji na vidiku. Mozda tek diskretno, ako je bas vazno Osmeh Ovo ja dodajem, pravilo je da ne sme Osmeh
I da, ne bi trebalo dozvoliti da neko ostane sam za stolom dok drugi plesu. Ako nema druge, onda se treba izviniti, malo ga zapricati da ima o cemu da razmislja dok vi plesete Osmeh

Blog

Datum unosa: Sreda 02.01.2008, 10:45, Naslov:

Ih, Dejane, onda kolo dođe kao najbontonskiji način da se u igru uključi više osoba, a da su svi zadovoljni. Osmeh Dok cupkaš možeš da držiš dve za ruke, niko ne ostane sam za stolom, a možeš i da "zveraš" okolo. Osmeh
Što se plesa jedan na jedan tiče, desi se da sa nekim ne želimo da plešemo pa ga odbijemo. Taj koji poziva pa je odbijen ne bi trebalo da insistira, a taj koji je odbio ne treba da odmah nakon toga zapleše s nekim drugim. Moze se desiti da taj koji je odbijen onda razdvoji plesače. i ju! Tada prestaje bonton, a počinje snalaženje... Osmeh

Blog

Divan - Zenski forum
Broj postova: 348
Reg. datum: 04.06.2007
Datum unosa: Sreda 02.01.2008, 12:57, Naslov:

Po Bon Tonu, nije pristojno ne izviniti se, ako ste nekoga uvredili, povredili i sl.

Msn messenger

Blog

Tara - Zenski forum
Datum unosa: Sreda 02.01.2008, 13:04, Naslov:

Citat:
Darstellerina: Jedna od najuniverzalnijih stvari vezanih za bonton i socijalni život je higijena

Slozila bi se da zaflekana odjeca i neuredna brada nekada mogu djelovati jako neprivlacno ali ipak, ima ljudi koji nam se naprosto zavuku pod kozu upravo zbog toga jer usprkos neurednom izgledu imaju mentalnu higijenu. Imaju neki "smek" koji nas ipak privuce, cak na neki nacin izazove da upoznamo takve osobe.

Sjecam se jednog momka iz grada u kojem sam nekada zivjela. On je naizgled imao sve osobine koje bi "normalnog" covijeka odbile, a meni je bio neobicno draga i simpaticna osoba. Mojoj mami dizale su se kose na glavi kad me je vidjela u njegovom drustvu Osmeh Ja sam se toliko nasmijala njegovim neobicnim navikama i toliko smo se stekali da sam mozda zbog toga i ja nesto izgubila u tudjim ocima ali to me nikada nije previse brinulo. Taj momak je inace plovio i bio je pun prica sa tih putovanja, a hobi mu je bila muzika. Svirao je na zabavama i uvijek je znao reci da su djevojke padale u trans zbog njegovih vibracija, a za uspomenu i dugo sjecanje bacale su mu gacice Osmeh
Pa smo opet stigli do gaca, ovaj put zenskih Osmeh

Datum unosa: Cetvrtak 03.01.2008, 10:17, Naslov:

E, kad su zenske gace u pitanju, eto i mene, samo ne znam sad kako da ih umrsim u temu Osmeh Mislim kad dodje do gacica ne razmisljam bas puno o bontonu, hehehe...
A sad znam da nije ok da s bradom od par dana osmirglamo dami obraze, heh, bolje je kad se oni zarumene iz nekog drugog razloga, a ne zbog brade. Osmeh Al, ako se i to desi, da dama pristane na poljupce i dok smo neobrijani, znaci da moramo biti pazljiviji, ali svakako da poljupci imaju prednost. Osmeh

Blog

Tara - Zenski forum
Datum unosa: Petak 04.01.2008, 17:22, Naslov:

Izgleda Dejane da ti nisi ljubitelj brade. Doduse, nisam ni ja. Uvijek imam asocijaciju na miris jela koje je vlasnik brade tek pojeo, kad vidim nekog bradatog muskarca. Ali kad je brada stara par dana, pa kad fino mazi, o da to moze proci Osmeh

Ne znam sto bonton o tome kaze ali brada zna biti vrlo sarmantan muski dodatak ako je dobro njegovana, a jos ljepse je ako se vlasnik zna nositi s njom. Isto je i sa gacama, kad smo ih vec upleli u temu. Neki dan sam gledala na tv. novi modni kineski hit. Djevojke nose minice na cijoj je zadnjoj strani nacrtan obris tangica, bokserica... Izgleda da i to sada postaje dio bontona, a da li ih nose ispod minice, izvor ne porucuje Osmeh
A ovo je prica blondinke Jessice Simpson:
"Ne razumijem sto se s djevojkama dogadja. Ja uvijek stavi ruku izmedju nogu kada izlazim iz automobila, ako sam u suknji. Uvijek nosim donji ves. To je moje licno pravilo", objasnjava blondinka.

Datum unosa: Petak 04.01.2008, 22:01, Naslov:

Mnogo ste mi se vi razgaćili ovde po bontonu! Osmeh Kakvi ste, još ćete i češkanje brade uvrstiti u obavezne manire u društvu...Osmeh
Vidiš kako Džesika zna da nije lepo reklamirati gaće u javnosti Osmeh, a kad smo kod izlaženja iz kola, možemo popričati o pravilima pristojnosti tokom vožnje, pa i u samom vozilu.
Na primer, mene najviše nervira kad me neko vozi, a pri tom odvrne muziku do daske bez pitanja da li mi to smeta, kad neko zapali cigaretu, a sa detetom sam... U brzini prelaziti preko bare i prskati prolaznike takođe je stvar bezobrazluka... Ne propustiti pešaka, pogotovo na pešačkom prelazu...

Blog

12>>
Zenski svet
Korisnicko ime:
Sifra:
Vasa najdraza hrana je

Zenski svet
Zenski svet
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 73