Tekstovi novokomponirane glazbe

Autor Poruka
Tara - Zenski forum
Broj postova: 1662
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Sreda 16.01.2008, 19:29, Naslov: Tekstovi novokomponirane glazbe

Nekada je na yu glazbenoj sceni bilo malo izvodjaca ali njihove vjecite melodije slusaju i danasnje generacije. Tekstovi su bili napisani za dusu, uz njih su se radjale ljubavi, lomile case i ispracali drugovi u vojsku Zurka
Danasnja muzicka scena potpuno je drugacija. Pojavile su se polugole izvodjacice koje svojim napadalnim, a nekad i vulgarnim tekstovima pune kafane i nogometna igralista. Da li ce i ti tekstovi postati evergrini ili ce kao muha jednodnevnica brzo pasti u zaborav.
Kakav je vas odnos do novokomponirane glazbe ?

Posaljite privatnu poruku

Sunshine - Zenski forum
Broj postova: 541
Reg. datum: 07.06.2007
Datum unosa: Sreda 16.01.2008, 20:38, Naslov:

Hmm rekla bih da imamo jako korektan odnos. Druzimo se po potrebi,ali i izmedju sve te novokomponovane muzike postoji razlika u kvaliteti. Sto u muzickom,sto u textualnom dijelu. Po meni Ceca nije shund,u odnosu na neku Ćanu,Janu...i druge Mikice i Vikice...isto tako jedan bosanski Deen,koji se navodno bavi popularnim popom,ima textove da povratis,i u poredjenju sa Sergejom Ćetkovićem,Vladom Georgijevim,nalazi se nekoliko levela ispod.
Od ljudi koji danas imaju vrijedne pjesme,koje će se pjevati i značiti nešto i za 10,20 godina su prije svega Aleksandra Radović,Željko Joksimović...kao i pokojni Toše koji je imao prelijepe pjesme. Ima ih dosta,da ne pravim nabrajalicu ovdje,svakako tu su i stari lisci koji svako malo izbace dobre stvari,Balašević,Oliver,Gibonni,Aki Rahimovski koji je recimo sa Nevernim bebama napravio odličnu pjesmu.
Činjenica je da danas ljudi više vole otići na cajku...i po principu "udri brigu na veselje" olakšaju dušu i lakše podnose svakodnevnicu. Vjerujem da većina njih u svoja četiri zida ne sluša takvu muziku,i sama sam takva...volim kada se "nameračim" da se dobro provedem odem da slušam trubače...narodnjake...ali kući da sebi pustim to...no way!
Eh sada,tekstovi pjesma koje se vrte na Grandu,i diskotekama širom Balkana i dijaspore su svakako prolazne ...i sami izvodjaci su svjesni toga pa ih štancaju. Da budu "friške" svako malo Plez

Msn messenger

Blog

Divan - Zenski forum
Broj postova: 348
Reg. datum: 04.06.2007
Datum unosa: Cetvrtak 17.01.2008, 10:29, Naslov:

Vrlo Interesantni su izvodjaci u intervjuima koje daju za medije. Njihov najnoviji projekat(citaj spot ili video zapis), je radjen u saradnji sa xxxx i xxxx, pa zatim ide kratak opis spota i sta je reziser hteo da kaze, pa ko je autor pesme, aranzmana , muzike, pa u cijoj je produkciji spot i drn, drn, drn.... Oriental pa ko je radio stajling, pa ko je kreator garderobe, pa koju je haljinu nosila na ovom festivalu, na onom .....
Sve same gluposti, kad pesmica ima samo dve strofe, prazne strofe koje ulaze u jedno uvo,a izlaze kroz drugo i zaborave se odmah. Hiper produkcija uzima danak, jer nema kvaliteta kad se juri za sto vecim brojem hitova.
Kao sto sportske utakmice gube sportsko u sebi, tako i novokomponovana muzika, gubi muziku u sebi.
Posto zivim u sasvim razlicitom okruzenju i nemam mogucnosti da se krecem tamo gde izlaze mladi, bas me interesuje dali tekstovi novokomponovane muzike odgovaraju danasnjem nacinu ophodjenja i razmisljanja, mladih? Sreca

Msn messenger

Blog

Sunshine - Zenski forum
Datum unosa: Cetvrtak 17.01.2008, 13:39, Naslov:

Naravno...čak idu i korak ispred nas Bljak a nisu rijetke ni lezbijske i homosexualne konotacije u pjesmama... Tako npr. Seka Aleksic pjeva "...bas mi se svidja tvoja djevojka"...pa su tu pjesmu prije god-dvije proglasili himnom lezbejki Vrlo
Dalje,konstantno su prisutne varijante tipa:
-ona njega voli,sve je dala za njihovu ljubav,a on je prevario sa njenom najboljom prijateljicom
- on voli nju,maximalno se predao,a ona ga ostavila zbog njegovog prijatelja,ili zbog potpunog neznanca (njemu) Sreca
- bili su zajedno,nisu vise...on se prisjeca svega,i dalje je voli Place
- ona tvrdi da poslije njega nikada nece voljeti i zahvaljuje mu se na svemu,da,i ona njega jos uvijek voli Place
- ona ima glavobolju,jer je prepila sinoc,a u kuci nema aspirina Vrlo
-on pije na ex...do dna...jer je na dnu zbog nje Noktici

Moram da priznam da je ipak jos uvijek nesretna ljubav najzastupljenija u instant pjesmicama. Place Zdravo

Msn messenger

Blog

Darstellerina je moderator na ovom forumu
Darstellerina - Zenski forum
Broj postova: 1314
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Cetvrtak 17.01.2008, 21:28, Naslov:

Bilo bi super kad bi svojski iskritikovali najplodnije od svih narodnjačkih tekstopisaca, jer zaboga iz nečjije glave i nečijeg pera, da ne kažem pisaljke pršte ti jezivi stihovi. Ali, avaj. Osmeh Najplodnija od svih tih tekstopisaca je Marina Tucaković. Sad, čovek ne može pošteno da joj zameri što piše nebrojene gluposti za narodnjake, ako se zna da je pisala fantastične tekstove i za najveća imena rok scene na ovim prostorima.
A to za Cecu, Sun, pa šta da ti kažem, piše Marina i za nju, a sad tekstovi su...pa ovaj... Heheheh, imam ozbiljne zamerke na njih. Evo i zašto, guglala sam samo zbog tebe Osmeh

Kosu nisam odsekla
još za tobom puštam je
neka raste.
I nisam se pomakla
Još sa mesta s kog su te
povele laste...
Pusi

Blog

Sunshine - Zenski forum
Datum unosa: Cetvrtak 17.01.2008, 22:28, Naslov:

Guglala kazes,hehe ma hajde Darst...priznaj da je znas napamet? Vrlo
Dobro,ne poricem ja da Ceca nema nebuloznih tekstova..ipak treba jedan cd da se popuni,pa ni ostali nemaju sve pjesme na albumu hitove...ali moracu da dodam neke Cecine pjesme,iz glave,pa kud puklo da puklo...ja se ne stidim...Cecu volim da poslusam...to je kultna narodna muzika Plez

Od tebe ne znam da se oporavim,
sto kvario si,ne znam da popravim
pruzam ti ruke,da ih milujes,pre smrti da me,jos jednom ubijes
Znam za jedan grad, zove se Beograd
Znam za jedno ime, al ga ne spominjem
Znam za jedan grad, gde si vecno mlad
Znam i jedno srce, sto ga proklinje

Jednom sa probala, te tvoje usne od cemera
I ko ce ovo ludilo da otera
Jednom sam probala, iz srca da te izbrisem
Al svako prolece na tebe mirise

Znam mu boje kosulje, ja je kupila
Znam mu ukus usana, ja ih ljubila

nemoj bwe Cecu da mi diras..sve ostalo mozes Bijem hehehe

Msn messenger

Blog

Darstellerina je moderator na ovom forumu
Darstellerina - Zenski forum
Broj postova: 1314
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Petak 18.01.2008, 09:11, Naslov:

Neću da je diram, ne sviđa mi se nikako, hehehe...
Ne znam napamet, hvatam suštinu. Osmeh Žena se ne šiša, dopušta da joj se krajevi iskrzaju jer se ukopala tamo odakle su joj dragog odnele laste... Mislim

A vidim i ti si se raspisala s njenim suvislim tekstovima. Osmeh Znači iz celog pevačkog truda vredi jedna pesma + još jedan stih? Noktici

Blog

Sunshine - Zenski forum
Datum unosa: Nedelja 20.01.2008, 18:15, Naslov:

Citat:
Žena se ne šiša, dopušta da joj se krajevi iskrzaju jer se ukopala tamo odakle su joj dragog odnele laste..

Vrlo Vrlo Vrlo

Dobro,ne kažem ja da su njeni textovi literarno uzvišeni...ali,u gomili današnjih turbo-folkera,Ceca je kult. Lud
I većina pjesama joj je dobra...da ne bude da samo jednu gotivim,izdvojiću par naslova:
- Idi dok si mlad
- Votka sa utehom
- Kajanje nije zanimanje
- Tačno je
- Lepotan
- Gore od ljubavi
- Ličiš na moga oca
- Maskarada
- Trula višnja Noktici

Ja je gotivim,uglavnom u maglovitom stanju Sramni ali je gotivim.
No,da se ovo ne bi pretvorilo u pripetavanju o Ceci,dodala bih još samo da je izašla nova pjesma.. Oliver Mandić i Ceca- Vreme za ljubav ističe Wub

Vreme,samo vreme
i bićemo isti u mržnji i ljubavi,
ja i ti,zato bez suza polazi,
bar jednom imaj milosti,
ne otežavaj mi stvari.

Vreme za ljubav ističe,
nas dvoje više nikada,
ni novi a ni stari.

Ako pozeliš da mi se vratiš
gledaj da to ne bude skoro,
vremena daj mi da te prebolim,
dodji kad prestanem da te volim.

Vreme,samo vreme
i bićemo isti u mrznji i ljubavi,
ja i ti,zato bez suza polazi,
bar jednom imaj milosti,
ne otežavaj mi stvari.

Citam

Msn messenger

Blog

Kris - Zenski forum
Broj postova: 48
Reg. datum: 30.11.2007
Datum unosa: Ponedeljak 21.01.2008, 12:55, Naslov:

ne znam da li ste vec napisali ove ali..

Otish'o si sarmu prob'o nisi..

Ra-ta-ta,pucam u nebo,bu-da-la,sebe sam treb'o

i jesi!

Zid

Vrlo

Blog

Sunshine - Zenski forum
Datum unosa: Ponedeljak 21.01.2008, 13:11, Naslov:

Nismo Kris...hvala...a ako budeš imala vremena...dotakni se stvarne novokomponovane muzike Cvijece Zurka

Msn messenger

Blog

The Teacher je moderator na ovom forumu
The Teacher - Zenski forum
Broj postova: 375
Reg. datum: 01.12.2006
Datum unosa: Utorak 22.01.2008, 13:03, Naslov:

Interesantna i gotovo neiscrpna tema Osmeh
Nisam bas puno upucena u najnovije muzicke tokove, ali nemoguce je ne primetiti razliku izmedju muzike koja se slusala pre 15-ak ili vise godina i muzike koja se slusa sad. Pre svega, mislim da su se promenili standardi i vrednosti kod ljudi (narocito kod mladih ljudi, a moramo priznati da su uglavnom mladi ljudi ciljna grupa muzike koja se plasira) i to se odrazava na tekstove. Uglavnom ste pricale o narodnoj muzici, ali interesantna je pojava da neki rok bendovi preuzimaju tekstove izvornih narodnih pesama i izvode ih u svom stilu, naravno. Cini mi se da omladina to prihvata jer je to za njih interpretacija necega sto je davno stvoreno na jedan drugaciji nacin.
Ovo me navodi da se zapitam da li je danas uopste moguce napraviti neki tako originalan tekst drugaciji od svega sto smo vec culi? Jesu li ideje vec iscrpljene? Da li smo dosli do onoga - isto to samo malo drugacije?

Kris - Zenski forum
Broj postova: 48
Reg. datum: 30.11.2007
Datum unosa: Utorak 22.01.2008, 14:15, Naslov:

Naravno Sun,za to se uvek ima vremena..meni je muzika vise od zabave i opustanja..nego sam temu nekako shvatila vise kao 'tekstovi' n g.. Vrlo

Blog

Tara - Zenski forum
Broj postova: 1662
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Utorak 22.01.2008, 18:43, Naslov:

Ta glazba o kojoj The Teacher pricas je takozvana etno glazba u novom ruhu. Jedan od poznatijih autora takve glazbe je Vlado Kreslin, koji je poznat na citavom prostoru ex yu. Posto je rodjen i zaljubljen u Prekmurje, vjecita inspiracija su mu pjesme iz tih krajeva i rijeka Mura sa svojim prekrasnim mlinovima.
Ima jos jedna izvodjacica koja nastupa pod imenom Katalina. Ona radi na najstarijim zapisima slovenskih narodnih pjesama. Narocito mi je drago da su ti tekstovi opet obnovljeni kako bi se etno duh priblizio i novim generacijama.

holandjanka - Zenski forum
Broj postova: 42
Reg. datum: 17.01.2008
Datum unosa: Sreda 23.01.2008, 14:50, Naslov:

MIslim da textove poput grandovih hitova nigdje ne mozete naci:

Imam dokaz
da si bio sa mnom
imam dokaz za ljubavni cin
imam dokaz, nosim ga u sebi
on se zove nerodjeni sin

Zid Zid Zid

ili jos zesce:

S kim si sinoc bio, da li ona zna
ne zna ona, ne zna ona, znam samo ja
devojka za jedno vece, misli, briga me
al' kod tebe su jos uvek moje gacice

Msn messenger

Blog

Sunshine - Zenski forum
Datum unosa: Sreda 23.01.2008, 17:00, Naslov:

Oooo ima primjera sa Granda mali milion Mir

Recimo Jana,i pjesma "Kući,kući"

Kući, kući, kući, kući, kui sad kod nje
ne trebaš mi sada, treb'o si mi malo pre
juče bih rekla da, ali danas ne
drugi put ponovo, dodji kasnije

Da si sinoć svratio, ne bi joj se vratio
zora bi ti svanula tu na mojim usnama
da si sinoć svratio, ne bi me on ukrao
zora bi ti svanula tu na mojim usnama

Ovo je samo dio divne pjesme Cool

Msn messenger

Blog

Bojancica - Zenski forum
Broj postova: 88
Reg. datum: 18.01.2008
Datum unosa: Cetvrtak 24.01.2008, 11:04, Naslov:

Ova novokomponovana muzika je blagi uzas...ima tu poneka dobra pesmica ili muzika...a da celokupna pesma bude ok danas je prava retkost..
Sam primer je sto pesme ne ostaju, slusaju se na pocetku i onda polako nestaju..a one stare iz 80-ih i dan danas dizu na noge i hitovi su...sve to pokazuje na kvalitet danasnje muzike..stim da jos jednom pominjem da se pojavi tu i poneka dobra pesma.... Pijem

Msn messenger

Blog

Blue Lady - Zenski forum
Broj postova: 13
Reg. datum: 24.01.2008
Datum unosa: Petak 25.01.2008, 09:55, Naslov:

.......Ja nisam Julija ti nisi Romeo nocas sam nesto gadno pojeo........

Ovo mislim da ne treba ni da komentarisem........ali avaj, to su ipak Partibrejkersi.....njima je ovakva stvar dozvoljena.
Naravno da ima svuda kicha i shunda, pa o cemu peva jedna Madona, Britni Spirs pa i gomila drugih koji su najpopularniji na svetu?!
Ono sto je lose to je, da mladi ljudi nalaze sebe u tim pesmama pa se i ponasaju u skaladu sa tim. Ali da mi nismo pogodno tlo za ovakve pesme, njih ne bi ni bilo.

Msn messenger

Blog

Waiting_For_The_Night - Zenski forum
Broj postova: 45
Reg. datum: 27.05.2008
Datum unosa: Cetvrtak 29.05.2008, 18:38, Naslov:

Citat:
Ra-ta-ta,pucam u nebo,bu-da-la,sebe sam treb'o

i jesi!

Svaka cast! Vrlo HaHahahaha

Neverovatno je koliko se trudim da izbegnem tralalala vulgarne pesmice sa iritirajucim melodijama, koje pevaju pevacice/pevaci iritirajucih glasova i neverovatno, khm... "mastovitog"- kako oni to kazu- "stajlinga"... I pored sveg izbegavanja sam cula pesmu sa onomatopejom zvonjave mobilnog i pucanja u nebo, pesmu o zaboravljenim gacama, cementnom brushalteru, sedmom spratu i mraku u stanu, slanju ribe po cigarete da bi kresn'o drugu ribu za 5 minuta, opustenom pakovanju kofera i ostale...

18-ti rodjendani, kafici iz kojih ovakve pesme treste u svako doba, komsija peder na spratu iznad koji ih pusta na sav glas, i neki drugi komsija koji pokusava da ga zajebe, pa pusta jos glasnije- ali istu vrstu muzike... Sve ovo ucinilo je da ipak budem upoznata sa mastovitim textovima turbo-folk pesmica, iako ih toliko mrzim i zaista ne mogu da ih slusam.

Mislim da je nemoguce u ovo iskrivljeno vreme, u iskrivljenoj eri muzike, zaobici ovako nesto, koliko god se trudili, i tesko da ce neke od ovih pesmica postati i ostati "trajni" hitovi ili nesto vise. To su zarazne melodije koje se "uvrte u glavu" i isto tako iz nje ispare, i textovi koji se upamte posle dva slusanja, ali se vrlo brzo i zaborave.

Ne mozemo pobeci od njih, ali mozemo bar nadglasati komsiju pedera, i u prolazu kraj gore pomenutih kafica malo pojacati mp3 player... Wink

Blog

1
Zenski svet
Korisnicko ime:
Sifra:
Vasa najdraza hrana je

Zenski svet
Zenski svet
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 32