Jovan Ducic (O RODJENJU)

September
3
2007
Godina rodjenja pesnika Jovana Ducica je sporna. Pretpostavlja se da je rodjen 1871. godine, mada se cesto u literaturi spominju i sljedeci datumi: u "Narodnoj enciklopediji SHS" se navodi 5. jun 1871. godine; u dokumentima Uciteljske skole 15. jun 1872. godine; u "Almanahu hrvatskih i srpskih pesnika i pripovedaca" 5. februar 1874. godine. U mnogim izdanjima se ovaj datum ponavlja.




Cesto je i sam Ducic govorio da ne zna kog dana i koje godine je rodjen.




I samo mjesto rodjenja je bilo sporno. Skoro uvijek se u literaturi navodi da je rodjen u mjestu Hrupjela - predgradju Trebinja. Pouzdano se saznalo da je pravo mjesto rodjenja Podgljivlje koje se nalazi odmah uz Hrupjela. Te navode je potvrdila i slikarka Beta Vukanovic (1875-1972) koja je naslikala pjesnikovu kucu, a u dnu slike je upisano Podgljivlje - Trebinje. Slika se nalazi u Muzeju Hercegovine u Trebinju.




Boraveci u Trebinju 1954. godine - 20 godina nakon slikanja - Beta Vukanovic pokazala je to mjesto i kucicu. I sam Ducic je imao reprodukcije ove slike, i nikad nije govorio da to nije njegova kuca rodjenja.




Majka Joka je bila udata za Scepana Glogovca (sa njim je imala dvoje djece Rista i Soku), nakon smrti svog muza se preudala za pjesnikova oca Andriju sa kojim je imala sina Jovana i kci Milevu.




Postoji velika vjerovatnoca da je Ducic zivio u Podgljivlju do smrti svog oca Andrije (poginuo u Hercegovackom ustanku 1875. godine), a zatim sa porodicom preselio u novu kucu u Hrupjela, gdje je pjesnik proveo svoje djetinjstvo, pa se cesto zbog toga kao mjesto rodjenja navode Hrupjela, sto nije tacno.









Ovo je prva glava knjizice koja se zove "Jovan Ducic - ZIVOT I DELO". Ovu knjigu trenutno citam, pa bih vam je, ukoliko je niste citali, preporucila da je procitate :!:




(Mozda cu vam sljedecih dana jos pisati poglavlja ove knjige) :arrow:




POZDRAV
Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 183
Koliko clanova ima idealna porodica?