Virusne bradavice(kondilomi,HPV)

  • 1
Novi Sad
Broj postova: 2030
Reg. datum: 27.12.2008
Datum unosa: Utorak 28.07.2009, 21:57, Naslov: Virusne bradavice
Da li je neko imao problema sa ovim i kako se izlecio?
____________________
" Dani bez tebe su mi kao crno bele fotografije sa izlozbe cveca "

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Petak 25.12.2009, 12:48, Naslov:
Nisam imala problema sa tim,ali jednom prilikom pre par godina sam bila kod ginekologa i rekao mi je da imam kondilome,ako si na njih mislila...Znam da se drugachije zovu i virusne bradavice jer su uzrok HPV virusa..Bash sam se uplashila...Kasnije sam otishla kod josh 3 druga ginekologa i rekli su mi da to nije to,nego polipoza koja nastaje zbog povecanog luchenja vaginalnog sekreta i da nije nishta opasno i da prolazi samo od sebe...A ovi prvi ludaci zamalo da me secnu!!!
Tako da,treba chuti i druga mishljenja pre nego shto se odredi terapija.
Inache virusne bradavice se mogu lechiti hirushki,a mogu i laserski.Uglavnom se javlja recidiv pa je potrebno nekoliko puta ici na terapiju.Chula sam da postoje i razne kreme,ali ne verujem da to deluje...
Uglavnom,otvorena je tema o HPV-u,pa da ne smaram u detalje...
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Cetvrtak 28.01.2010, 12:43, Naslov:
Kondilomi, papilomi, warts, polne bradavice, sve su imena za veoma neprijatnu virusnu i polno prenosivu bolest. Veoma su neprijatni zbog teškog lečenja, gotovo nemogućnosti da se potpuno uklone, kao i mogućnosti da pređe u kancer.


Uzrok nastanka
HPV (Humani Papiloma Virus) izaziva ovu bolest prianjajući za epitelne ćelije kože i sluzokože najčešće genitalnog regiona (vagine, anusa i penisa, ređe kože testisa). Virus ceo svoj životni ciklus završava na površini (sluzo)kože pa se ne može dijagnostikovati analizom krvi. Postoji preko 80 identifikovanih papiloma virusa koji prouzrokuju nekoliko različitih vrsta bradavica kod ljudi: kožne, plantarne, ravne i laringealne papilome a 30 izaziva polne kondilome. Klasifikovani su po brojevima i većina je bezazlena po pitanju prelaza u rak.


HPV-16, 18, 31, i 45 stvaraju ravne i skoro nevidljive bradavice koje mogu postati maligne dok HPV-6 i 11 predstavljaju najčešće uzročnike kondiloma, lako su uočljivi i ne izazivaju rak. Smatra se da prelaz kondiloma u rak zahteva prisustvo drugih štetnih faktora kao što su zaraženost herpes simpleks virusom, loš imunološki status i pušenje. Vreme inkubacije, dakle vreme od infekcije do pojave bradavice može trajati od mesec do godinu dana.

HPV se prenosi seksualnim putem čak i blagim dodirom dve sluzokože, kao i vertikalnom transmisijom sa majke na dete gde novorođenče često biva inficirano i dobija laringealne papilome (kondilomi u grlu). Osim polnih sluzokoža u teoriji su opisani i kondilomi na usnama i u usnoj duplji kao posledica oralnog seksualnog odnosa sa zaraženom osobom ali je ova pojava u praksi dosta retka. Moguće je i širenje kondiloma po telu, tj. prenošenje virusa sopstvenim rukama sa svojih bradavica na neinficirana mesta. Smatra se da osoba koja je jednom zaražena kondilomima nikada ne može potpuno da se oslobodi virusa već samo posle lečenja gubi manifestacije istog, dakle virus je prisutan ali celularna imunost mu ne dozvoljava da se ispolji u vidu bradavica.


Klinička slika
Nalaze se najčešće u anogenitalnoj regiji, kod muškaraca na prepucijumu, frenulumu, sulcusu coronariusu penisa, na orificijumu uretre (otvor uretre) a kod homoseksualaca na penisu, anusu i donjem delu rektuma (dokle dospeva polni organ pri penetraciji). Kod žena se najčešće nalaze na zadnjem zidu vestibuluma vagine, velikim i malim usnama, perineumu, ređe u vagini i portio vaginalis uteri.


To su obično mekane, izdužene papilomatozne tvorevine, često na peteljci, sa karfiolastom površinom, beličaste ili ružičaste boje. Moguća je sekundarna infekcija, maceracija i krvavljenje, kada se oseća specifičan miris. U početku su mali, kasnije mogu narasti i biti vrlo voluminozni.

Preobražaj kondiloma u rak grlića materice najčešći je kod žena kojima ova bolest i zadaje najviše problema zbog teške pristupačnosti bradavica za lečenje, inficiranosti kanala kroz koji prolazi beba i činjenice da posto su kondilomi bezbolni dugo budu neprimećeni u dubini vagine.


Dijagnoza
Postavlja se na osnovu kliničke slike, histoloških, ultrastrukturnih i imunoloških ispitivanja.



Lečenje
Lečenje kondiloma je individualno. Moze biti iscrpljujuće i dugotrajno, neretko uključuje hiruršku intervenciju, a može biti i kratko i bezazleno. Ako se bradavice nalaze na površini polnih organa i ako nisu veće od zrna graška moguće ih je lečiti tzv. krioterapijom odnosno "spaljivanjem" tečnim azotom. Ova metoda je bezbolna i ponavlja se na svaka 3-4 dana do nestanka bradavica kada se radi test sirćetnom kiselinom radi provere preostalih mikrolezija. Nekada je dovoljno 2-3 puta otići na terapiju tečnim azotom i sve promene nestanu a nekada lečenje potraje i do godinu dana, pa se savetuje apstinencija od svakog polnog kontakta tokom lečenja jer bilo koje trenje inficiranog mesta dovodi do rasipanja virusa.


Metoda za nešto upornije, takođe spoljne kondilome je 0.5% rastvor podophilotoxina (podomin), tečnosti koja se stavlja na bradavicu. Koriste se i rastvori trihlorsirćetne kiseline kao i 5-fluoracil krem. Laser je dobar metod kojim se uglavnom rešavaju unutrašnji kondilomi -vaginalni i rektalni.

Sve navedene metode leče samo manifestacije HPV a ne bave se uzrokom, samim virusom. Novija istraživanja su u smeru pravljenja vakcine i korisćenja interferona lokalno u terapiji kondiloma.

S obzirom da obolevaju uglavnom mlade osobe, veoma je važno da bez obzira koju od navedenih metoda lečenja primenimo, ne dolazi do značajnijeg oštećenja tkiva i da je reproduktivna funkcija potpuno očuvana. Kondilomi se često nalaze kod trudnica i tada pokazuju ubrzano širenje, zbog pada imuniteta i drugih okolnosti pogodnih za širenje infekcije. Lečenje mora da se sprovodi u toku graviditeta, bez obzira na starost trudnoće. Tokom cele trudnoće moguće je raditi laserske vaporizacije kondiloma vagine i vulve, a u slučaju izraženih promena i grlića materice. Ukoliko na grliću materice nema ozbiljnijih kondilomatoznih promena, koje nemaju tendenciju brzog širenja, laserska vaporizacija grlića materice radi se 15-20 dana pre termina porođaja, bez rizika za majku i plod.
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Ponedeljak 19.04.2010, 13:03, Naslov:
Da li ste chuli da je u nashu zemlju pre par godina stigla vakcina protiv raka grlica materice!
Vakcina se primenjuje u vecini zemalja kao obavezna vakcina,dok kod nas i dalje nema zakona o njoj..
Moze se kupiti u slobodnoj prodaji i cena je oko 150 eura po vakcini,a potrebne su nam 3...
Ime vakcine je cervarix i gardasil.
Naime,ove vakcine deluju na karcenogene tipove HPV virusa i time blokiraju ovaj virus da dovede do pojave karcinoma.
Postavicu josh neke informacije...

A da li neko od vas ima iskustva sa ovim vakcinama i da li je pametno primiti ih ili ne?????
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Ponedeljak 19.04.2010, 13:29, Naslov:
Svakog dana jedna žena u Srbiji umre od raka grlića materice, a godišnje se otkrije 1.400 novih slučajeva. Ova bolest je na drugom mestu po učestalosti uzroka smrti žena širom sveta, a Srbija je u samom vrhu po broju obolelih. Ovih dana je na srpsko tržište stigla dugo najavljivana prva i jedina četvorovalentna vakcina protiv raka grlića materice „gardasil“, koja se u maloprodaji može kupiti po ceni od oko 9.600 dinara po dozi. Kliničke studije izvedene u Americi pokazale su da je vakcina u sto odsto slučajeva sprečila pojavu raka grlića među ženama koje su po prvi put bile izložene humano papiloma virusima po primanju vakcine. „Gardasil“ je registrovan u Agenciji za lekove u oktobru prošle godine i prošao je sva ispitivanja, čime je potvrđeno da je reč o visokokvalitetnoj i efikasnoj vakcini. Davaće se na nivou primarne zdravstvene zaštite, odnosno u domovima zdravlja i Gradskom zavodu za javno zdravlje, ali i u privatnim klinikama i ordinacijama koje imaju potrebne uslove za čuvanje vakcina. Trenutno se može kupiti u većim privatnim apotekama, ali se vrlo brzo očekuje i u državnim apotekama. „Gardasil“ štiti od humano papiloma virusa koji su najčešći izazivači raka grlića materice. Preporučuje se devojkama u dobi između devet i 26 godina, a najveći efekat ima u slučajevima gde prethodno nije bilo nikakvih genitalnih infekcija. Daje se u tri doze, i to dva, odnosno šest meseci nakon prve doze. Ova vakcina je odobrena u svim zemljama Evropske unije, a u Nemačkoj, Francuskoj, Švedskoj, Italiji i Slovačkoj je stigla i na pozitivnu listu lekova koji se dobijaju o trošku države. Za sada Republički zavod za zdravstveno osiguranje neće snositi troškove nabavke i vakcinacije „gardasilom“.
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 6
Reg. datum: 22.05.2019
Datum unosa: Sreda 22.05.2019, 23:12, Naslov:
Jekalina, isto iskustvo, samo što je meni prvi rekao da nemam, a drugi otkrio već u poodmaklom stadijumu Tuzna na kraju sam ih skinula radiotalasima u ordinaciji Jeremić u Vojvode stepe, svaka preporuka za njih!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

  • 1

Pravilnik ponasanja na forumu

Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 1645
Koliko clanova ima idealna porodica?