Grupe vaginalnog sekreta

  • 1
Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Petak 22.01.2010, 15:42, Naslov: Grupe vaginalnoog sekreta
Vaginalni bris na stepen čistoće podrazumeva uzimanje uzroka sekreta iz vagine, uz odgovarajući metodski postupak. Žena se postavi u ginekološki položaj i pripremi kao za svaku drugu ginekološku intervenciju. Ukoliko se uzima samo uzorak na stepen čistoće, on može da se dobije i bez spekuluma, uvlačenjem sterilnog, za te svrhe namenjenog štapića u vaginu 10–12 cm. Napravi se kružni pokret po vagini i sadržaj sa štapića se prenese na predmetno staklo–pločicu, osuši na sobnoj temperaturi i prosleđuje u laboratoriju. Uzorak treba da bude adekvatno obeležen i zaštićen od oštećenja. Ukoliko se bris uzima uz pomoć spekuluma, onda se za uzorak uzima sekret sa karakterističnog mesta, bilo po obilju sekrecije, ili drugim osobinama (kolekcija, boja).

Razlikujemo šest stepeni vaginalne čistoće, odnosno šest grupa vaginalnog sekreta, kako se to najčešće u svakodnevnom radu govori.

Prva grupa
vaginalnog sekreta odlikuje se prisustvom sluzi, ponekog leukocita i mnoštvom Doderleinovih bacila. Ovaj nalaz je dosta redak i susreće se kod devojčica pre puberteta.

Druga grupa
vaginalnog sekreta sadrži malo leukocita i sluzi, dosta Doderleinovih bacila, poneki streptokok, stafilokok i redak bacil koli. Takav nalaz se smatra normalnim.

Treća grupa
vaginalnog sekreta sadrži dosta leukocita, mnoštvo patogenih bakterija, nema Doderleinovih bacila, katkad se može naći i poneki Trihomonas vaginalis. Sekrecija tada ističe iz vagine, prlja rublje žene i stvara okolno crvenilo, svrab i bol. Nekada može proći nezapaženo i bez reakcije. Dosta veliki procenat žena ima u svom nalazu treću grupu vaginalnog sekreta koji, bez obzira na to da li smetnje postoje ili ne, treba da se leči upravo zbog toga što se infekcija ushodno širi i neopaženo pređe u hronična zapaljenja.

Četvrta grupa
vaginalnog sekreta karakteriše se obilnom žućkastom sekrecijom. Izazivač je gram–negativni diplokok–gonokok. Veoma brzo se širi i zahvata veliki broj seksualno aktivnih a promiskuitetnih osoba, tako da u kratkom vremenskom intervalu oboli veći broj osoba. U narodu ova vrsta polno prenosive bolesti poznata je pod nazivom „triper“ ili „kapavac“, upravo zbog sekrecije koja se prilikom pritiska na penis iz njega izliva kapanjem. Iz tih razloga, skoro uvek se na pregled javlja muškarac koga pečenje pri mokrenju i obilje sekrecije upućuju na pregled. Naša zakonska obaveza je da prijavimo tu vrstu oboljenja, zbog ozbiljnosti posledica koje nosi neadekvatno lečenje i načina i brzine širenja infekcije. Istovremeno se sprovodi lečenje i muškarca i žene, antibiotikom na koji je uzročnik osetljiv. Gonokokna infekcija nekada prođe nezapaženo, ili se usled nedovoljnog terapijskog tretmana gonokok preseli ushodno i ugnezdi u cervikalnim žlezdama, tako da tu može dugo da nezapaženo boravi, ali i da izazove veoma ozbiljna oboljenja organa karlice.

Peta grupa
vaginalnog sekreta izazvana je bičarem koji je normalan stanovnik završnih partija debelog creva–Trihomonas vaginalis. Aktivno se kreće, pa nepravilna higijena (pranje odoydo na gore ili nepravilno brisanje posle defekacije), kao i niz drugih momenata, mogu dovesti do infekcije ovim dosta upornim, neprijatnim i recidivima sklonim uzročnikom. Pored seksualnog puta, u ginekologiji veliki značaj u infekciji trihomonasom imaju kateteri, pa se stoga preporučuju samo sterilni i za jednokratnu upotrebu.

Šesta grupa
vaginalnog sekreta nastaje usled infekcije kandidom albikans. U preparatu se nalazi dosta leukocita, deskvaminisanih ćelija, sluz i kolonije gljivica kandide albikans, koja na sluzokoži vagine stvara malinast izgled, pa se dijagnoza može postaviti sa sigurnošću i bez uzimanja brisa. Isti taj uzročnik kod novorođenčadi može da izazove soor (mlečac), pa razlog infekcije treba potražiti u porođaju i kasnijoj higijeni ruku. Ova vrsta infekcije se prenosi polnim putem, a kisela sredina pogoduje za njen razvoj

Lecenje:
Odgovarajucu terapiju treba da prepise ginekolog..A ona se uglavnom sastoji od vaginalnog ispiranja rastvorom od caja zalfije,koriscenjem vaginaleta kantariona,povidon joda .Koriste se jos i kansen(kanesten),orvazil i druge koje zavise od grupe sekreta i njegove kolicine.

Nikada se nemojte leciti na svoju ruku,vec idite redovno kod ginekologa!Jedino sto smete da uradite,sto je meni preporucio ginekolog jeste da nakon svake menstruacije iako nemate nikakv problem,pozeljno je staviti jednu vaginaletu kantariona,da vam se unutrashnjost prochisti..
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Athens
Broj postova: 2208
Reg. datum: 09.09.2009
Datum unosa: Petak 22.01.2010, 15:49, Naslov:
E ja sam jednom zaradila 5 grupu sekreta,a bila sam 5 razred.Užasno su nam bili prljavi wc-i u školi.Hvala bogu odmah su me moji odveli kod ginekologa i sve se sredilo.Treba da se čuvamo...
____________________
Tuga gleda unatrag, briga gleda okolo, a samo vera, gleda gore.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Vrsac
Broj postova: 742
Reg. datum: 25.01.2010
Datum unosa: Petak 26.02.2010, 18:55, Naslov:
Ne znam gde da stavim ovaj problem, trazila sam ali nije nigde spominjan moj problem. Tako da sam resila ovde.
Prvo da kazem da ova podela na tipove sekreta postoji samo kod nas u zemlji i nigde vise u svetu, to su ranije zene odokativno tako raspodelile i nikako da se iskoreni. Niti se uce na fakultetu, niti mi pise tako na laboratorijskom nalazu, niti ginekolog kaze imas tu vrstu sekreta nego imas tu bakteriju, gljivicu, virus...stavec.
Danas sam dobila nalaz iz laboratorije i do sada je bio cist ali iako imam jako slab sekret, sto je neuobicajeno za to sto su mi nasli, ovoga puta nije u nalazu bilo napisano da nista nije nadjeno nego u svim stavkama CANDIDA. Bas sam se sokirala i iznervirala, zato sto nisam pila nikakve antibiotike poslednjih godinu dana i ne znam kako sam poremetila toliko vaginalnu floru. Posto je vikend i ne mogu da idem kod ginekologa za savet sutra a zelim da sutra vec pocnem sa terapijom vaginaletama. Da li je neko imao problem i koje vaginalete ste koristili da bi to izlecili? Nistatin imam ali kada sam ga stavila, peklo je neizdrzljivo a ja imam pravilo da ako namazem neku kremu, da li na lice ili bilo gde i ona izazove peckanje, zatezanje, crvenilo, ja to ne koristim jer nesto u njoj, ne prija mojoj kozi.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Petak 26.02.2010, 21:29, Naslov:
U dobru temu si smestila svoj problem...Prvo da ti kazem da,kada sam ja ishla u shkolu,mi smo uchili podelu vaginalnog sekreta prema grupama,jer svaka grupa je odredjena za neku bakteriju,virus,gljivicu,a takodje,poslednji put kada sam ishla kod ginekologa,rekla mi je da imam drugu grupu,koja nije patoloshka...
Imala sam i ja problem sa kandidom,jako je uporna i chak je i zovu nocnom morom zenskog urogenitalnog trakta...Lechila sam je ispiranjem sa rastvorom sode bikarbone,i od antibiotika,vaginaleta,prepisali su mi ginodaktanol i kansen(kanesten)
Za lechenje je jako bitno da se zna koja je vrsta candide jer ih postoji 7 vrsta i bitno je da li se javila prvi put ili je ponovljena candidijaza..

Prochitaj sledeci text,on je sa sajta stetoskop,vrlo je precizan i tachan:

Najmanje 7 vrsta gljivica se s vremena na vreme može izolovati iz vagine žene. Tu su uključene patogene i "nepatogene" vrste kandide. Od vrsta čija je prisutnost praćena tegobama u 90-95% slučejeva sreće se Candida albicans a u 2-8% Candida glabrata. Tri četvrtine žena kod kojih je izolovana kandida je bez ikakvih subjektivnih tegoba. Predilekciona mesta za razvoj kandide su sredine bogate ugljenim hidratima te je shodno tome kandidijaza česta u:

•trudnoći (vagina je u trudnoći bogata glikogenom),
•kod diabetes mellitusa (šećerne bolesti),
•kod primene antibiotika širokog spektra (suprimira normalnu floru) .
•kod imunosupresivne terapije.
Doprinoseći faktori su: vaginalna ispiranja, parfimisani higijenski sprejevi, lokalna antimikrobna terapija, tesna odeća, sintetički veš.

Simptomatologija
Najčešći simptom je intenzivan svrab i iritacija u predelu vagine i vulve. Sekret je beličast, gust kao sir, bez mirisa. Na zidovima vagine mogu se videti crvena polja. Cesto moze biti i bez simptoma.Uzrok reinfekcije može biti polni odnos sa inficiranim partnerom mada se smatra da je taj način redak.
Ako je dijagnoza recidiva potvrdjena, treba ispitati oralni glukozo-tolerans test radi utvrdjivanja blagih oblika poremećaja metabolizma ugljenih hidrata.
Lečenje:
•Nystatin- Panfarma
•Klortrimazol:
Kansen- Zdravlje Actavis
;Canesten 1- Bayer Pharma
Canesten 3- Bayer Pharma
Mycoril Remedica
•Mikonazol: Gino-Daktanol- Galenika
•Ekonazol: Ecalin- Jugoremedija
•Fentikonazol: Lomexin- Recordati Spa

Topična antifungalna terapija klortrimazolom i mikonazolom kao i flukonazolom je vrlo uspešna. Terapija nistatinom i jod-povidonom je obično manje uspešna. Oko 15% Candida organizama je rezistentno na klortrimazol i mikonazol. Hronične ili rekurentne infekcije zahtevaju dužu terapiju ili se mopra upotrebiti sistemski antimikotik Flukonazol 150 mg nedeljno tokom 12 uzastopnih nedelja
Preporučena terapija kod ponovljenih infekcija
Moj savet je da se primarna terapija sprovede Diflukanom 150 mg u jednoj dozi oba partnera, zatim žena Canesten 3 vaginalete dva pakovanja sa pauzom od dva dana izmedju pakovanja vaginaleta. U sledeća tri do četiri ciklusa po jedna vaginaleta Canestena 1 neposredno posle menstruacije . Ukoliko ova terapija ne pomogne treba promeniti vrstu antimikotika.

dr.Milan Stefanovic

____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Petak 26.02.2010, 21:35, Naslov:


candida albicans
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Vrsac
Broj postova: 742
Reg. datum: 25.01.2010
Datum unosa: Subota 27.02.2010, 14:05, Naslov:
Hvala ti puno jekalina. Pocecu danas sa sodom bikarbonom i kupicu vaginalete, a sa antibioticima cu sacekati da se konsultujem sa ginekologom, jer ne bih smela da ih uzimam na svoju ruku jer pijem kontracepciju, a koliko sam razumela morace i moj dragi da pije antibiotike.
Inace vec 6i ginekolog mi kaze kako pokusavaju da iskorene tu podelu na grupe sekreta, pa eto da ja kazem da se bore protiv toga iz ne znam kog razloga...zele "da budu u koraku sa svetom" :S. Mada i meni je logicnije da covek koji se ne bavi medicinom lakse zapamti 6 stavki a ne milion mikroorganizama. Inace u nalazu mi ne pise koja je vrsta samo Candida spp. sto oznacava ceo rod tj sve vrste "Candida species", mada ne znam koliko ih dugo tacno imam jer radim laboratoriju na svakih 6 meseci, nisam imala bas izrazene simptome, mada od decembra mi se posle menstruacije vracao taj vise vodenkacti sekret, tako da je moguce i da je ona candida koja mi nece dati mira i kada je izlecim tj ona koja se repetitivno vraca. Tuzna

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Subota 27.02.2010, 17:24, Naslov:
Nema na chemu,i ti si meni dosta pomogla! Osmeh
Samo pazi sa ispiranjem,nemoj da preterujesh i pitaj u apoteci koja je razmera za rastvor sode bikarbone,jer se ja stvarno ne secam...Dok ne uzmesh antibiotike,slobodno koristi vaginalete kantariona i fitovag(meshavina biljaka) koje blagotvorno deluju na vaginalnu floru... Dechku ce verovatno samo prepisati kanesten mast ili 4 tablete orvazila za oralnu primenu..
Srecno! Poljubac
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

  • 1

Pravilnik ponasanja na forumu

Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 120
Koliko clanova ima idealna porodica?