PMD-predmenstrualni disforicni poremecaj

  • 1
Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Nedelja 28.02.2010, 20:32, Naslov: PMD-predmenstrualni disforicni poremecaj
Da li ste chuli za PMD,ako niste prochitajte sledeci text... Ako imate pojachane simptome PMS-a,koje prati depresija,vrlo je moguce da imate PMD,i vrlo je vazno znati da terapija koju ste koristili za PMS,kontradiktorno deluje ako imate PMD.Ako posle chtanja texta shvatite da imate PMD,obavezno se obratite svom ginekologu..

Sve više žena u svetu pati od predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD), koji je krivac za depresiju. Samo u Britaniji od njega pati oko 800.000 žena, kod kojih se redovno, neke dve nedelje pre menstruacije, razvijaju simptomi koji uključuju depresiju, nedostatak energije, teskobu, nervozu, osećaj beznađa.

Osnovni simptomi PMD-a

Osnovni simptomi PMD-a su:
1.Depresivno raspoloženje, osećaj beznađa
2.Izražena anksioznost i napetost
3.Iznenadne promene raspoloženja
4.Ustrajna i izražena razdražljivost, ljutnja, sukobljavanje
5.Smanjen interes za uobičajene aktivnosti, posao, školu, društveni život
6.Smanjena koncentracija i sposobnost zadržavanja fokusirane pažnje
7.Slabost, umor, gubitak energije
8.Izražene promene apetita, prejedanje, potreba za određenom vrstom hrane
9.Nesanica ili povećana potreba za snom
10.Osjećaj gubitka kontrole pri uobičajenim aktivnostima
11.Telesni simptomi poput porast telesne težine, nadutost, osjetljivost ili oticanje dojki, glavobolja, bolovi u mišićima ili zglobovima.

Američki psihijatri su ovom stanju dali novo ime da bi ovaj poremećaj odvojili od daleko blažeg i uobičajenijeg predmenstrualnog sindroma PMS-a. Kao i blaži PMS, novi PMDD se javlja kod žena koje su osetljivije na promene u nivou hormona tokom menstrualnog ciklusa. Tačnije, dve nedelje posle ovulacije dolazi do naglog povećanja nivoa progesterona, a upravo je on odgovoran za promenu raspoloženja. Ženama koje pate od PMDD-a se nikako ne preporučuje normalna terapija, jer može da bude kontraproduktivna, zbog toga što na taj način žene dobijaju još više progesterona.

- Da biste utvrdili da li i vi imate ovaj problem, potrebno je da ukoliko primetite slične simptome uradite nivo progesterona 21. dana ciklusa – objašnjava dr spec. Slavica Vasiljević, ginekolog. Prema nalazima koji se dobiju odlučuje se o terapiji i načinu koji bi bio najefikasniji da se stabilizuje nivo hormona. Jedno od rešenja može da bude korišćenje kontraceptivne pilule, jer se na taj način stabilizuje nivo hormona jajnika tokom čitavog meseca. Ukoliko nivo progesterona nije drastično povećan, onda se savetuje fizička aktivnost i promenjen režim ishrane. Odnosno da se smanji unos namirnica koje sadrže dosta progesterona kao što su žumance, koštunjavo voće, krompir, šargarepa.
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 85
Reg. datum: 21.02.2010
Datum unosa: Nedelja 28.02.2010, 22:46, Naslov:
pa...hvala na informaciji,sad sam jos zabrinutija i vrlo moguce da imam taj PMD iako prvi put cujem za to....

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Ponedeljak 01.03.2010, 08:01, Naslov:
I ja sam skoro chula za to,zato sam i reshila da postavim temu...Nisi jedina,mislim da i meni treba savet ginekologa Tuzna
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

  • 1

Pravilnik ponasanja na forumu

Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 76
Koliko clanova ima idealna porodica?