tajni zivot spermatozoida

  • 1
Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Sreda 17.03.2010, 11:44, Naslov: tajni zivot spermatozoida
Sperma, seme ili ejakulat se sastoji od muških polnih celija (spermatozoida) i sekreta iz raznih žliezda (semenskih mehurica, prostate i bulbouretralnih žlezda). Svrha tog sekreta je ishrana spermatozoida i zaštita od kisele sredine koja se nalazi u vagini kao prepreka oplodnji.

Volumen i sadržaj ejakulata zavisi od dužine perioda izmedu ejakulacije. Prosecan volumen ejakulata se krece od 2.75ml ili od 2 do 6 ml, veci volumen je povezan sa dužim periodom apstinencije. Ejakulat u proseku sadrži oko 180 miliona spermatozoida ali ih može biti i preko 400 miliona. Oba, kvalitet i kvantitet sperme su važni za plodnost. Muškarac se smatra neplodnim ukoliko kolicina spermatozoida padne ispod 20 miliona/ml.

Potreban je samo jedan spermatozoid da oplodi jajnu celiju. Zašto onda mali broj spermatozoida cini muškarca neplodnim?

Fertilan muškarac izbacuje 2 do 5 ml. ejakulata. U svakom mililitru se nalazi oko 100 miliona spermatozoida. Ukoliko koncentracija padne ispod 20 miliona spermatozoida po ml sumlja se na neki problem sa fertilnošcu. 20 miliona se i dalje cini ogromnim brojem pa u cemu je problem?

Deo problema leži u tome da samo mali deo sperme koji dospeva u vaginu završava u uterusu. Od onih koji dospevaju do materice mali broj nalazi put do jajovoda a od njih mali broj nalazi put do jajne celije. Tako mali broj spermatozoida dospeva do jajne celije.

Drugi deo problema je da jajna celija spremna za oplodnju ne ceka prvi spermatozoid koji dospe do nje da je oplodi. Jajna celija je pokrivena tankim slojem koji služi kao blokada koja sprecava ulazak spermatozoida. Potreban je napad mnogih spermatozoida kako bi jedan mogao da prodre u jajnu celiju. Tako ako nemate puno takmicara niko nece ostati na finišu. Najverovatnije je ovo nacin prirodne selekcije koja omogucava najzdravijem spermatozoidu da prenese gene na sledece generacije.

Vreme koje je potrebno od koitusa da spermatozoid ude u Falopijevu tubu je 5 min. Sperma ostaje fertilna od28 - 48 casova do nedelju dana.

Koliko dugo sperma može da živi na otvorenom zavisi od uslova okoline, u proseku može da živi više od nekoliko sati a u telu žene više od sedam dana. Uništava je voda usled osmotskog šoka, takode sapun i sredstva za tuširanje.

Postoji rizik od trudnoce ukoliko sperma dode u kontakt sa vaginom na bilo koji nacin ukljucujuci i spermu na prstima. Ukoliko sumljate da je sperma došla u kontakt sa vaginom u roku od pet dana treba da potražite hitnu kontracepciju ako ne želite da zatrudnite. Ako sumljate da ste zatrudneli možete da koristite test za trudnocu, vecina tvrde da su pouzdani svega par dana posle zakašnjenja menstroacije.


____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Sreda 17.03.2010, 11:52, Naslov:
Zanima me da li ste i vi chuli da je neka devojka zatrudnela od ejakulata koji se nalazio na njegovim prstima?Teoretski,shanse su male,ali postoje?!
Da li spermatozodi u takvom sluchaju mogu na neki nachin biti povredjeni ili sl?
Moja drugarica je bash tako zatrudnela i sada je 2 mesec...Jeste da nije bilo planirano,ali beba je dobrodoshla Vrlo srecna Malo je zabrinuta zbog testova koje treba da radi,pa eto,drage,imate li neka saznanja o ovome? Zdravo
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 5
Reg. datum: 25.09.2011
Datum unosa: Nedelja 25.09.2011, 15:43, Naslov:
Koliko preejakulat moze da utice da se ostane u drugom stanju? Kolika je verovatnoca ? :/ Osmeh pozz

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Vrsac
Broj postova: 742
Reg. datum: 25.01.2010
Datum unosa: Cetvrtak 29.09.2011, 00:35, Naslov:
Veoma mali procenat, ali procenat postoji.. Ona koja zatrudni na taj nacin njoj je 100%. Zato je bolje da se ne rizikuje, ako ne zelis takvu vrstu iznenadjenja.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Broj postova: 5
Reg. datum: 25.09.2011
Datum unosa: Cetvrtak 29.09.2011, 18:25, Naslov:
Hvala Passiflora Osmeh U svakom slucaju lepo je ako se desi, ali sve u svoje vreme :*

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 29
Reg. datum: 15.12.2011
Datum unosa: Petak 16.12.2011, 06:21, Naslov:
Sta je preejakulat?

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Vrsac
Broj postova: 742
Reg. datum: 25.01.2010
Datum unosa: Petak 16.12.2011, 13:24, Naslov:
preejakulat kako ti samo ime kaze je tecnost koju ispusta partner tokom odnosa, to ne oseca ni partner ni partnerka, ta tecnost sadrzi vrlo mali broj sprematozoida i zato nekada moze dovesti do trudnoce. Tako da ljudi vodjeni onom "na vreme prekinut snosaj ne moze da dovede do trudnoce" nisu u pravu.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

  • 1

Pravilnik ponasanja na forumu

Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 295
Koliko clanova ima idealna porodica?