Mikoplazma

  • 1
Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Petak 25.06.2010, 13:54, Naslov: Mikoplazma
MIKOPLAZMA

Mikoplazma je veoma česta polno prenosiva bolest ili urinarna infekcija uzrokovana mikrorganizmima koji imaju osobine bakterija i nastanjuju se u uretri ili reproduktivnom sistemu. Izvor: std about.

1.Mikoplazma
2.Mikoplazma simptomi
3.Test na mikoplazmu
4.Lečenje mikoplazme

Mikoplazma
Ako niste čuli za mikoplazmu, znajte da niste sami. Čak i neki doktori nisu previše upoznati sa mikoplazmom. Mikoplazma je zapravo grupa bakterija koja uključuje više od 70 različitih vrsta. Mycoplasma hominis, mycoplasma pneumoniae, mycoplasma genitalium i ureaplasma ureticulum, su samo neke čije je prisustvo u čovekom organizmu utvrđeno, a za koje je sa sigurnošću utvrđeno da izazivaju bolesti i infekcije kod čoveka.

Mikoplazma hominis
Mikoplazma hominis je vrsta mikoplazme koja je najčešće (u odnosu na ostale mikoplazme) uključena u polne infekcije kod žena. Takođe može uzrokovati infekcije novorođenčadi i infekcije van genitalija, pogotovo kod osoba sa smanjenim imunitetom.

Mikoplazma hominis se, kao i ureaplazma, često nalazi u vagini i može da uzrokuje infekcije muškog i ženskog genitalnog trakta.

Mikoplazma Genitalium
Studija koja je objavljena u junu 2007. pokazuje da infekcija koju uzrokuje bakterija Mycoplasma genitalium izgleda da je nadmašila gonoreju po broju obolelih, tako da je sada postala treća najzastupljenija polna bolest među mladima u SADu. Među adolescentima koji su učestvovali u zdravstvenoj studiji širom Amerike, 4.2% je bilo inficirano hlamidijom, 2.3% sa trihomonasom, 1% sa mikoplazmom i 0.4% gonorejom.

Mikoplazma genitalium bi mogla da bude polno prenosiva bakterija, koja je, pored hlamidije, glavni uzročnik nespecifičnog uretritisa (bilo koji uretritis koji ne izaziva bakterija gonoreje) kod muškaraca. Kod žena, često se pronalazi u savezu sa bakterijskom vaginozom; Infekcije mikoplazmom, se takođe povezuju sa cervicitisom. Većina infekcija mikoplazmom genitalium su asimptomatične (bez simptoma) i doktori još nisu odlučili da li ima smisla da se svi testiraju na infekciju.


Mikoplazma simptomi
Prisustvo mikoplazme obično nema simptoma. Ali vremenom, usled povećanja njihovog broja i/ili oslabljenja imunog sistema, ona može da izazove određene infekcije.

Mikoplazma genitalium, iako je relativno poznat mikroorganizam, je tek od skoro detaljnije upoznat, s obzirom da je češće povezan sa drugim dijagnozama nego testiran sam. Naučnici, ipak, počinju da mu poklanjaju veću pažnju, koju i zaslužuje kao mikrob koji izaziva polno prenosive bolesti, a njegovi simptomi su slični simptomima ostalih bakterijskih polnih bolesti.

Simptomi mikoplazme kod žena
•Većina slučajeva nema simptome
•Vaginalni svrab (svrab u vagini)
•Peckanje prilikom mokrenja
•Bol za vreme seksa
•Mikoplazma infekcija se takođe povezuje sa bakterijskom vaginozom
Simptomi mikoplazme kod muškaraca
•najveći broj slučajeva nema nikakve simptome
•sekreti iz uretre (penisa)
•peckanje pri mokrenju
•bol i otoci zglobova (artritis)
•Mikoplazma je najčešći uzrok nehlamidijalnog negonokoknog uretritisa kod muškaraca.

Test na mikoplazmu
Postoje tri metode koje se najčešće koriste kada je u pitanju mikoplazma testiranje, a to su:

•PCR test
•Bojenje DNK
•Izolacija kulture
Preporučeno je da se koristi kombinacija ovih metoda kako bi se utvrdilo da li je uzorak čist ili sadrži mikoplazmu, s obzirom da vrste mikoplazme za koje se ne može uzgajati kultura u epruveti (npr. mycoplasma genitalium), mogu biti detektovane, uz pomoć bojenja DNK i PCR metode.



plaćena reklama
Lečenje mikoplazme
Mikoplazma genitalium se obično leči kao nespecifični uretritis ili bakterijska vaginoza, s obzirom da je direktnu dijagnozu infekcije bakterijom veoma teško postaviti. U oba slučaja, infekcija se leči antibioticima, a i partner se mora lečiti istovremeno.

Vodič za lečenje CDC za 2006-u, iznosi tvrdnju da je Azitromicin efikasniji protiv mikoplazme od ostalih antibiotika koji se obično koriste za lečenje uretritisa. Druga istraživanja sugerišu da su višednevne doze efikasnije od jedne doze. Desetodnevno lečenje moksifloksacinom (moxifloxacin), može biti dobra opcija za one čije telo ne reaguje na azitromicin zbog otpornosti na antibiotike.

Kada je u pitanju mycoplasma hominis, izvesni antibiotici, kao što su tetraciklin i eritromicin se često koriste za lečenje infekcije.

Moguće posledice mikoplazme ako se ne leči
Mikoplazma genitalium se povezuje sa zapaljenjima male karlice kod žena. Takođe je povezana sa endometritisom (infekcija zapaljenja sluzokože materice) i prevremenim porođajem. S obzirom na to, dugoročne posledice infekcije mikoplazmom izgledaju slične posledicama gonoreje i hlamidije. Ovo nije iznenađujuće, s obzirom da su im rani simptomi takođe veoma slični.

Prevencija
Iako studije nisu konačne, vrlo je verovatno da i u ovom slučaju konstantna upotreba kondoma značajno smanjuje rizik od infekcije mikoplazme. Jedina, s tim u vezi urađena studija do danas je utvrdila da je konstantna upotreba kondoma prepolovila rizik od infekcije, u odnosu na osobe koje nikada nisu koristile kondom.

Čak iako se na kraju ispostavi da kondomi nisu potpuno efikasni u sprečavanju mikoplazme, njihovo korišćenje je i dalja odlična ideja, jer pružaju efikasnu zaštitu od drugih veoma raširenih polnih bolesti, kao što su gonoreja i hlamidija.
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Petak 25.06.2010, 14:06, Naslov:
Drage devojke,ako vam ginekolog vec nije rekao da uradite test na ovu bakteriju(ukljuchujuci ureaplazmu,hlamidiju i trihomonas vaginalis),uradite to!Nije na odmet!Svaka devojka/zena mora da ima svest o ochuvanju svog zdravlja!Ovi testovi su pozeljni da se urade pre planirane trudnoce i kod svih sexualno aktivnih osoba!
Ja sam uradila samo na Hlamidiju,nemam je,hvala Bogu,a planiram i sve ostalo..Bolje sprechiti nego lechiti Wink
Prosto ne mogu da verujem da danashni ginekolozi ne pominju ove testove dok ne nastane neki problem ili ukoliko zena ne pobaci bebu.. Ja nisam ni chula za ove bakterije dok drugarica sluchajno nije dobila uput za iste jer vec god dana ne ostaje trudna..
Zato,da do toga ne bi doshlo,pravac ginekolog! Frendovi Poljubac
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Vrsac
Broj postova: 742
Reg. datum: 25.01.2010
Datum unosa: Petak 25.06.2010, 16:27, Naslov:
Hm trebalo je Jekalina da stavis Mikoplazmu i Ureaplazmu u jednu temu jer su to bakterije koje se zajedno uvek rade i spadaju u istu klasu. Ne znam za privatnike ali drzavni ginekolozi su poceli da prepisuju uput za hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu kao obavezan za svaku zenu i koja nema probleme. Problem je sto tehnike i podloge za izdvajanje ovih bakterija drzavne bolnice nemaju pa jedini nacin je da se plati najjeftinije je 1000din po bakteriji znaci oko 3000dinara i to rade samo pojedine privatne klinike i ginekoloske ordinacije i moze da se radi i u institutu za mikrobiologiju preko puta hrama ul. Dr Subotica 1, tu je cena za nekih 200dinara jeftinija ali ne znam da li su pazljiviji samo znam da su im nalazi sigurniji. Sto se tice trichomonas vaginalis to nije bakterija to je parazit i on se trazi u normalnom pregledu vaginalnog brisa i u drzavnim ustanovama, nije potrebno da se naglasi u uputu.
E sada sta je problem kod ove dve bakterije. To su najsitnije bakterije sposobne za samostalan zivot i sto je jako bitno nemaju celijski zid. Cinjenica da ne poseduju celijski zid cini ih nesposobnim da se boje kao sve bakterije i da se vide na mikroskopskom preparatu, takodje zbog tog nedostatka su prirodno otporne na antibiotike-bas su onako zaj...ne! Tuzna
One kolonizuju genitalni trakt zdravih zena i muskaraca, mikoplazma kod 10-30% a ureaplazma cak kod 70% zdravih osoba. Takodje prisustvo ovih bakterija je asimptomatsko, znaci potrebno je proveriti ih iako smatrate da ste potpuno zdravi zato sto nema ama bas nikakvih simptoma a posledice znaju da budu…
-moze da se inficira plod pri prolasku kroz “porodjajni” kanal.
-razne groznice za koje nece vam biti jasno sta je uzrok.
-karlicna zapaljenja
-pa cak infekcija bubrega.
Ispitivanja se vrse preciznije na micoplazmu homini i ureaplazmu urealyticum, oni se jako tesko kultivisu i potrebno je 48h nakon uzimanja uzorka da se vide kolonije. Ali opet postoji jos jedna vrsta za koju se malo zna jer ne moze da se kultivise to je mikoplazma genitalium i uzorak moze tek da uspe tek nakon tri meseca, zato se za ovu vrstu malo zna i o njoj i o ucestalosti u populaciji zbpog teskoca u dijagnostici.
Mislim da se leci eritromicinom ali to nisam sigurna i zavisi od lekara, posto kao sto rekoh otporne su na antibiotike.
Ljuta

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Subota 26.06.2010, 08:32, Naslov:
Ne znam Passiflora,ja sam se neko vreme ishla udrzavni DZ,i niko mi nije rekao da treba da uradim neke od ovih testova,zapravo,da budem iskrena,nisam ni znala za ove bakterije,osim za hlamidiju i (parazit) trihomonas... Tako da sam se samo na hlamidiju i trihomonas testirala sama,bez ichije preporuke... Poslednjih 4 godine idem kod privatnog ginekologa zajedno sa naj drugaricom,ali njoj je rekao da uradi sve ove testove jer dugo pokushava da zatrudni,a meni nisu ni pomenuli jer je za sada sve u redu..Ali,chak i onda kada sam imala sekret(chini mi se IIIb grupa) samo su mi prepisali kantarion vaginalete Pitanje? !!! Ipak se ove bakterije mogu nalaziti u vagini bez ikakvih simptoma,pa smatram da bi trebalo uraditi testove... Inache,ne moraju da se rade zajedno,iako je preoruchljivo kako kazesh,jer su spadaju u istu klasu.Ja sam gledala cenovnik u dr.Ristic i cena je za svaku posebno 1000 din ukljuchujuci i trihomonas,jedino je za hlamidiju 1200. Inache ove bakterije se ne mogu videti u redovnom vaginalnom brisu pri odredjivanju stepena chistoce,osim trihomonas-a,tako da se moraju raditi posebni testovi na njih.. I da,malo si ponovila ono shto je vec gore napisano u textu,ali nije na odmet prochitati opet Wink Micoplazma hominis lechi se eritromicinom i tetraciklinom,a micoplazma genitalium azitromicinom,ali ukoliko organizam ne reaguje na njega prelazi se na moksifloksacin.
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Vrsac
Broj postova: 742
Reg. datum: 25.01.2010
Datum unosa: Subota 26.06.2010, 12:47, Naslov:
Pa iskreno nisam bas sve citala ono prvo Osmeh i samo sam nakuckala sta znam. A to nije samo sto su me ucili na faxu vec to znam jer sam i ja dobila uput za to kada sam bila na redovnom pregledu, nisam jos otisla ali trebalo bi uskoro. To sto drzavni lekari ne daju uput to je zato sto otaljavaju posao da se tako izrazim meni je moja doktorka rekla da je to obavezno i da svakoj zeni treba da se daje uput cisto radi predostroznosti ali to naravno vecina njih ne radi. Takodje mi je rekla da posoji mogucnost ako si pozitivan na neku od tih bakterija a ne znas, papa test moze biti lazno pozitivan, tako da se i pre papa testa prvo daje uput za te bakterije :S ali eto... nasi lekari kao i uvek rade rutinski po svome ne razmatraju sve opcije i ne bave se preventivom sto je najbitnije!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Subota 26.06.2010, 13:17, Naslov:
Eto vidish,tvoja doktorka je normalna...Javi nam kako si proshla Wink
I da,u pravu si,oni sve rade rutinski i non stop prichaju o nekoj preventivi,a niko nishta ne radi!Mojoj drugarici je PAP IIIgrupa,mozaike ima na materici vec 10 godina i oni su se tek sad setili da joj traze ove testove,i biopsiju grlica!Strashno!Sad se ispostavilo da mora i na konizaciju jer joj je predkancerogeno stanje... Nikad joj nishta nisu ranije ni rekli ni prepisali..Zapravo,nashi lekari chekaju da stanje postane urgentno da bi reagovali,i nimalo se ne bave preventivom! Ne mislim samo na ginekologe,ali,recimo da sa njima imam najvishe iskustva...Mislim da bi i meni stanje bilo kao kod drugarice da se nisam sama lechila kako sam znala i umela..Nije ni to bash pametno,ali shta da radim,kad je lekare bash briga za sve..
I da,ko inache treba da radi pregled dojke?Da nam da uput za UZ?Nikad nisam pregledala dojke,jedino sho radim,to je samopregled,ali to nije dovoljno...Oni chekaju da zena napipa neki chvoric pa da dodje na operaciju,umesto da svakoj zeni daju uput za UZ,a onim starijim za mamografiju... Uh,odoh sa teme... Izvinjavam se..Samo sam besna na nashe zdravstvo Ljuta
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Subota 26.06.2010, 13:42, Naslov:


micoplasma genitalium
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Vrsac
Broj postova: 742
Reg. datum: 25.01.2010
Datum unosa: Petak 13.08.2010, 14:18, Naslov:
Radila sam i ja testove, ali ne u Beogradu na mikrobioloskom institutu vec u Vrscu posto sam trenutno kod kuce. Ovde kosta 3300din hlamidija, mikoplazma i ureaplazma. Dobila sam rezultate posle tri dana i negativni su Vrlo srecna

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

  • 1

Pravilnik ponasanja na forumu

Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 168
Koliko clanova ima idealna porodica?