Ureaplazma

  • 1
Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Petak 25.06.2010, 13:56, Naslov: Ureaplazma
UREAPLAZMA

Genitalna ureaplazma (ureaplasma urealyticum i ureaplasma parvum), je vrsta mikroorganizma iz porodice mikoplazmi, koja uzrokuje određene genitalne infekcije, kao i neplodnost, kod muškaraca i kod žena.

1.Ureaplazma
2.Ureaplazma simptomi
3.Test na ureaplazmu
4.Ureaplazma u trudnoći
5.Ureaplazma lečenje

Ureaplazma
Šta su ove infekcije? Mikoplazme, a samim tim i ureaplazma, spadaju u najmanje bakterije koje mogu da opstanu bez domaćina, i koje za razliku od ostalih bakterija nemaju ćelijski zid; umesto toga, one žive u drugim živim ćelijama. Ureaplazma takođe pripada familiji mikoplazmi. Oko 70% seksualno aktivnih odraslih je domaćin neke od ovih bakterija. Međutim, kada dođe do značajnijeg razmnožavanja, mogu nastati problemi, kao što je zapaljenje male karlice, uretritis i gubitak trudnoće.

S obzirom da se mikoplazme i ureaplazme prirodno nalaze u organizmu ljudi, pacijenti se ne testiraju rutinski na ove bakterije. Žene koje iskuse neplodnost, ponavljanje gubitka trudnoće, bol u maloj karlici, premenstrualne simptome ili simptome vaginalnih infekcija, treba da se testiraju. Često se radi test kulture, sličan papa testu, uzimanjem brisa iz vagine.

Kako se prenosi ureaplazma?
Ureaplazma se pre svega prenosi polnim odnosom. Seksualni partneri mogu ne znajući uvek iznova prenositi infekciju jedno drugom. Infekcija se obično dešava kod mlađih žena, onih koje imaju višestruke seksualne partnere i koje koriste oralnu kontracepciju umesto kondoma.


Ureaplazma simptomi
Uglavnom nema simptoma prisutnosti ureaplazme, ali ove bakterije mogu postati uzročnici infekcije u slučaju oslabljenja imuno-sistema (dok u slučaju zdravog imuno sistema često ne uzrokuju bolesti).

S obzirom da infekcije ureaplazmom obično prolaze bez simptoma, vremenom mogu dovesti do problema sa sterilitetom, uključujući bolest kanalića materice (tube uterine) i ponavljanje spontanih pobačaja kod žena, kao i smanjenu pokretljivost i brojnost sperme kod muškaraca. Kod sterilnih muškaraca, utvrđeno je da se bakterija prilepljuje uz spermu i blokira oplođenje.

Koje bolesti uzrokuje?
Ureaplazma se može pronaći u respiratornom i genitalnom traktu zdravih i seksualno neaktivnih osoba, što komplikuje interpretaciju njihovog značaja.

Najčešći su uzročnik negonokoknog i nehlamidijalnog uretritisa; karakteriše ih sluz iz uretre (penisa kod muškaraca, vagine kod žena), bol tokom mokrenja (peckanje i probadanje pri mokrenju), i otoci na otvoru uretre (vrh penisa kod muškaraca i iznad vagine kod žena); postoje mišljenja da je povezana sa upalom bubrega (pijelonefritisom) i Reiterovom bolesti.

Može se povezati sa upalom pluća kod pacijenata sa oslabljenim imuno sistemom.


Test na ureaplazmu
Može se raditi kultura ureaplazme ili PCR test na ureaplazmu.

EIA testiranje stoji na raspolaganju za detekciju antitela specifičnih za ureaplazmu, (ne reaguje na druga antitela - koja ne potiču od ureaplazme), međutim, ovaj metod ne može biti primenjen na sve vrste uzetih uzoraka. Uzorci su mogu uzeti vaginalnim brisom (bris iz cerviksa tj. grlića materice ili bris iz uretre), uzorak sperme, telesne tečnosti ili tkiva sa biopsije. Kod dece se uzorak uzima drugačije.

Oba metoda su prilično precizna, ali PCR metoda je nešto preciznija u odnosu na kulturu (~95% vs. 91%) i prilično je brža (1-2 dana vs. 2-5 dana). Kod pacijenata koji imaju artritis koji uzrokuje ureaplazma, ovaj test omogućava brzu i preciznu dijagnozu.

Ureaplazma u trudnoći
Ureaplazma (i mikoplazma hominis) pronađena u placenti i/ili endometrijumu (sluzokoži koja sa unutrašnje strane oblaže matericu) se povezuje sa infekcijom, rađanjem mrtvog fetusa, spontanim pobačajem, preranim porođajem i manjom nego što je normalno masom novorođenčeta. Oba organizma prodiru u vodenjak u drugom trimestru. Može uzrokovati horioamnionitis (zapaljenje membrana oko fetusa: horiona i amniona). Pronađena je u krvi majki koje su imale probleme sa visokom temperaturom posle porođaja.

Ova infekcija se može preneti na otprilike 40% beba koje je rodila majka sa ovakvom infekcijom. Ukoliko je majka ima, ureaplazma može da inficira pluća novorođenčeta za vreme porođaja. Uzročnik je (kao i mikoplazma hominis) respiratornih problema kod beba sa manjom telesnom težinom i meningitisa.



plaćena reklama
Ureaplazma lečenje
S obzirom da ove bakterije nemaju ćelijski zid – a većina antibiotika (npr. penicilini i cefalosporini) deluje na bakterije uništavajući njihov ćelijski zid – lečenje infekcije može biti teže. Samo posebni antibiotici, kao što su eritromicin, flourokinolon ili tetraciklin, mogu biti prepisani. Ako ste trudni, za vas će takođe biti prepisan odgovarajući antibiotik.

Ako imate problema sa neplodnošću ili višestrukim spontanim pobačajima, zahtevajte da vam se uradi kultura. Testirajte se i lečite da biste sprečili ponavljanje infekcije.

Dijagnoza
Laboratorijska dijagnoza se radi uzimanjem kulture. Ureaplazme proizvode ureazu, uz pomoć koje razlažu tj. metabolišu ureu (sastojak mokraće kod sisara). Na ovaj način se može izdvojiti ureaplazma.

Prevencija
Apstinencija ili odgovarajuća barijera (npr. kondom) su vidovi zaštite.
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Petak 25.06.2010, 14:13, Naslov:
Drage devojke,ako vam ginekolog vec nije rekao da uradite test na ovu bakteriju(ukljuchujuci mikoplazmu,hlamidiju i trihomonas vaginalis),uradite to!Nije na odmet!Svaka devojka/zena mora da ima svest o ochuvanju svog zdravlja!Ovi testovi su pozeljni da se urade pre planirane trudnoce i kod svih sexualno aktivnih osoba!
Ja sam uradila samo na Hlamidiju,nemam je,hvala Bogu,a planiram i sve ostalo..Bolje sprechiti nego lechiti Wink
Prosto ne mogu da verujem da danashni ginekolozi ne pominju ove testove dok ne nastane neki problem ili ukoliko zena ne pobaci bebu.. Ja nisam ni chula za ove bakterije dok drugarica sluchajno nije dobila uput za iste jer vec god dana ne ostaje trudna..
Zato,da do toga ne bi doshlo,pravac ginekolog! Frendovi Poljubac

____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 50
Reg. datum: 09.02.2010
Datum unosa: Cetvrtak 15.07.2010, 15:09, Naslov:
Idi bre Jelo,ti i ove tvoje bolestine! Oklagija
Vrlo srecna Salim se,super je sto si okacila ovo Wink Jel bese Maja ima to? :mislm: Mogla bi i ja da odem malo da se prekontrolisem,bio bi red Sramni
E,da vas pitam... Kako to da mi je ginekolog rekao da imam III grupu sekreta,i da je sve u redu? Sokirana Zar nije trebala nesto da mi prepise?
Guska,nije mi ni dala rezultat da vidim Oklagija Jel moguce da imam neku od ovih bakterija,a da ne znam? Moracu da je menjam Durilica

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Nedelja 18.07.2010, 18:48, Naslov:
Otkud ti na forumu lujko?? Oklagija Sad videh...Mogla bi i malo cheshce da svratish!! I da mi dash recept za onu tortu!! Vrlo srecna Cool
Nego,da se vrnem na temu,da me ne opominju Tajna
Jeste,Maja(nasha drugarica) ima ureaplazmu i josh uvek se lechi...Treba da joj rade konizaciju,ali nece dok se skroz ne izlechi..
E sad,svakako da je moguce imati neku od ovih bakterija(ureplazma,mikoplazma,hlamidija...) a da ne znamo,jer se one ne vide na obicnom vaginalnom brisu,vec se moraju raditi posebni testovi.Ja sam chula da je ta III grupa bash odlichan razlog da se urade i ovi testovi,naravno,ginekolog bi trebalo da ti to kaze,ako smatra da treba...Ja sam imala III grupu i prepisali su mi samo kantarion vaginalte Mislim
I nikako da uradim ove testove,a obecala sam sebi da hocu..Evo,jedna Oklagija i za mene!
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

  • 1

Pravilnik ponasanja na forumu

Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 218
Koliko clanova ima idealna porodica?