Ramazan

  • 1
Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Utorak 10.08.2010, 21:46, Naslov: Ramazan
Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara. To je mjesec posta, što znači suzdržavanje od jela i pića, seksualnog odnosa, loših riječi i ponašanja i ostalih stvari zabranjenih u Islamu. Posti se od zore pa sve do zalaska sunca.
____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Utorak 10.08.2010, 21:46, Naslov:
Svakom punoljetnom, pametnom i zdravom muslimanu i muslimanki farz je (obaveza) postiti. Međutim, ima slučajeva kada određene osobe ne moraju postiti uz Ramazan, iako ispunjavaju navedene uslove. To su teži bolesnici, putnici, trudnice, kao i žene koje doje djecu, ako će im post štetiti zdravlju. Ove osobe napostit će dan za dan, kada im se za to pruži prilika. Sasvim oronuli starci i starice, te bolesnici kod kojih nema izgleda za ozdravljenje, ne moraju napaštati propuštene dane posta, nego će sa svaki dan podjeliti fidju, ako im to materijalne mogućnosti dozvoljavaju. Fidja je jednodnevna hrana za osobu. Žene koje su u hajzu i nifasu (mjesečnica ili su u periodu od 40 dana nakon poroda), ne smiju postiti ni klanjati. Propuštene dane posta će one kasnije dan za danom napostiti, dok namaze koji su im prošli nisu dužne klanjati. Jelo, piće, pušenje i spolno općenje kvare post. Međutim, ako onaj koji posti, nešto pojede iz zaborava (slučajno), post mu neće biti prekinut, ako odmah prestane to činiti, ili ako ga neko upozori na to. Ali, ako je svjestan da posti, pa slučajno, nehotice, proguta malo vode prilikom uzimanja abdesta ili gusula, post će mu biti pokvaren, i on taj dan mora napostiti. Ko se svjesno i namjerno omrsi, bez opravdanog razloga, on mora napostiti taj dan, i još, kao kaznu, 60 dana neprekidno postiti. U slučaju da ne mogne toliko dana neprestano postiti, podijelit će za svaki dan po jednu fidju. Ovo se zove keffaret. Dovoljan je jedan keffaret za više „prekršaja“ tokom posta. Dužnost je napostiti samo dan za dan, ako se nešto pojede, od čega se ne osjeća nikakva slast, kao naprimjer sirova riža, sirova pšenica, tijesta, papir i slično. Zatim, ako se proguta malo vode iz neopreznosti, kako je gore već navedeno, prilikom uzimanja abdesta ili gusula, ili ako određena osoba nije postila iz opravdanog razloga (putnik, bolesnik, trudnica i dojilja)
____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Utorak 10.08.2010, 21:48, Naslov:
U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanjeKur'ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla.

(Kur'an, Krava, 185.)

Mome umetu je dato pet stvari u mjesecu ramazanu, koje nisu date ni jednom narodu prije njih: zadah iz usta postača bolji je kod Allaha, dž.š., od mirisa miska, meleci (anđeli) za njih čine istigfar (traže oprost) sve dok se ne omrse, okivaju se u okove prokleti šejtani pa nisu u mogućnosti da se slobodno kreću kao što to čine izvan ovog mjeseca, Allah, dž.š., uljepšava svaki dan Svoj Džennet i govori mu: "Samo što nisu Moji iskreni robovi koje snalaze nevolje i teškoće, ušli u tebe!", opraštaju im se grijesi zadnju noć!

Neko reče: "Jeli to Noć Kadra?"

Reče (Muhammed, alejhisselam):

Ne, jer radnik prima nagradu tek onda kada u potpunosti završi posao!

(hadis, govor Muhammeda, alejhisselam, prenosi Ebu Hurejre, a bilježi Ahmed)
____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Utorak 10.08.2010, 21:50, Naslov:

Svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti želim sve najbolje povodom ramazana.
____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Utorak 10.08.2010, 21:52, Naslov:
Uzvišeni je odlikovao mjesec Ramazan u odnosu na druge mjesece mnogim prednostima. Poslanik, s.a.v.s., kaže: «Mom ummetu (mojim sljedbenicima) dato je pet odlika u Ramazanu, a tako nešto nije dato ni jednom narodu prije mog ummeta:
- Zadah iz usta postaca draži je ugodniji Uzvišenom Allahu od mirisa miska;
-Meleki za postace mog ummeta mole oprost sve dok se ne omrse;
-Allah Uzvišeni, svaki dan ukrašava za njih Džennet i govori: «Još malo, i od mojih robova ce biti otklonjena svaka briga i uznemiravanje i oni ce uci u tebe».
-Onemogucuju se sve šejtanske spletke, pa ne mogu ciniti ono što inace uobicajeno rade; -Bice im oprošteno u zadnjoj noci... Neko upita «Je li to noc Lejletu-l-kadr, o Allahov Poslanice?", a on odgovori: «Ne, nego kada neki radnik svoj posao do kraja uradi, onda mu se za taj posao isplati naknada i placa.»

VRIJEDNOST POSTA

1. U mjesecu Ramazanu otvaraju se džennetska vrata, a zatvaraju džehennemska, šejtani se vezuju u lance. «Kada dodje Ramazan, otvaraju se džennetska vrata, a zatvaraju džehennemska, a šejtani se vezuju». (Buharija i Muslim).
2. Post štiti vjernika i vjernicu od vatre. Reusulullah, a.s., je rekao: «Post je štit od vatre,
kao što je štit nekoga od vas cuvao u borbi».
3. Jedan dan posta udaljava lice postaca od džehennemske vatre za rastojanje od sedamdeset godina hoda.
4. Nagrada posta ima neprocjenjivu vrijednost.
Kaže Poslanik, a.s.: «Allah kaže: »Sve aktivnosti covjeka su njegove, osim posta, post je Moj i Ja za njega dajem nagradu.» (Prenosi Muslim,
Ahmed i Nesai).
5. «U Džennetu ima jedna kapija koja se zove Rejjan. Na sudnjem danu kroz nju ce ulaziti samo postaci i niko više. Kada oni na nju udju, kapija ce se zatvoriti i više niko na nju nece moci uci.» (Buharija i Muslim).
6. Dova postaca se ne odbija, a pogotovo pred iftar. Rekao je Poslanik, a.s.: «Postacu
nece biti odbijena ni jedna dova koju uputi Allahu prilikom iftara.» (prenosi Ebn Madže)
7. U njemu je noc vrjednija od 1000 mjeseci, to je Lejletu-l-kadr. Poslanik, a.s., je rekao: «Ljudi dolazi nam velicanstven mjesec, mjesec pun bereketa, u kojem ima jedna noc vrjednija od 1000 drugih mjeseci».

SMISAO POSTA

Smisao posta se ogleda u višestrukim duhovnim, socijalnim i zdravstvenim koristima:

1. U duhovnom smislu post jaca volju i izdržljivost, uci obuzdavanju i suzbijanju prohtijeva, ulijeva i razvija osjecaj bogobojaznosti. Kaže Uzvišeni Allah: »0 vjernici!
Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili». (El-Beqare, 183.)
2. U socijalnom smislu post medju svim pripadnicima Islama ulijeva osjecaj pravednosti i jednakosti. S jedne strane, razvija osjecaj samilosti i težnje za etickim vrijednostima, a s druge strane, društvo cuva u cjelini od svakojakih zala i poroka.
3. U zdravstvenom smislu post procišcava crijeva, jaca želudac, uklanja štetne naslage iz organizma, smanjuje gojaznost i preopterecenost stomaka satom. Poslanik s.a.v.s. je rekao: »Postite, bicete zdravi».

PROPIS RAMAZANSKOG POSTA

Post je propisan druge godine po Hidžri. Ramazanski post je stroga obaveza propisana Kur'anom i sunnetom i idžmaom (jednoglasnim mišljenjem) islamskog ummeta.

RUKNOVI POSTA

1. Nijjet donijeti, tj. Srcem odluciti da se posti, ukoliko se radi o obaveznom postu. Nijjet je potrebno donijeti nocu. prije zore, jer je Allahov Poslanik, a.s. rekao: «Onaj ko ne zanijjeti post nocu, prije zore, taj i nema posta.« (Tirmizi)
2. Imsak tj. ustezanje od jela, pica, spolnog odnosa i svega drugog što kvari post.

ŠTA KVARI POST?

1. Jelo i pice
Onaj ko pokvari post jelom i picem dužan je napostiti te done. Pod ovim se podrazumijeva namjerno jedenje i pijenje. Medjutim ako bi neko jeo ili pio u zaboravu ili greškom, ne mora napostiti. Poslanik, a.s., je rekao: «Ko zaboravi da posti, pa pojede nešto ili se napije vode, neka nastavi sa postom, jer Allah ga je nahranio i napojio».
2. Poslanik, a.s., je rekao:
«Koga nadvlada nagon za povracanjem, nije dužan napostiti, ali ako neko namjerno prouzrokuje povracanje, neka naposti taj dan».
3. Hajz i Nifas
Ako žena dobije menstruaciju ili se porodi, pa makar se to desilo na trenutak prije zalaska sunca, post je pokvaren i nužno ga je napostiti.
4. Namjerno izazivanje izlaska sjemena (ejakulacija).

ŠTA JE POSTACU DOZVOLJENO ?

1. Postacu je dozvoljeno kupanje i rashladjivanje vodom.
2. Podvlacenje surme i upotreba kapi za oci i slicno dozvoljeni su pa makar osjetio ukus u grlu, ali je bolje to odgadjati do uvecer.
3. Poljubac postaca. U hanefijskom mezhebu poljubac je mekruh samo ako izazove strast, ali u svakom slucaju za postaca je bolje ostaviti se toga.
4. Injekcije bez obzira davala se u venu ili negdje drugo, ali da nije hranjive prirode.
5. Puštanje krvi. Postacu je dozvoljeno puštanje krvi, osim ako to utice na fizicko slabljenje postaca. Davanje krvi za laboratorijske analize i slicno je dozvoljeno.
6.Ispiranje usta i nosa. Dozvoljeno je ispiranje usta i nosa ali je mekruh u tome pretjerivati.
7. Stvari od kojih se ne može cuvati, a dozvoljene su kao na primjer: gutanje pljuvacke, prašina koja je na putu, slina itd.
8. Postacu je dozvoljeno da osvane džunup, kao što je dozvoljeno ženi koja je bila u hajzu ili nifasu, pa joj je prestalo krvarenje, da zaposti prije kupanja, a kupanje može odgoditi do iza zore, s tim mora zanijetiti post, a kupanje mora obaviti prije isteka namaskog vremena.

TRAŽENJE NOCI KADRA (NAJVRIJEDNIJE NOCI)

Lejletu-l-kadr bolja je od 1000 mjeseci. Ona se nalazi u zadnjih deset neparnih noci Ramazana. Od Aiše, r.a., se prenosi da je rekla: «Rekla sam - 0 Allahov Poslanice, kada bih znala u kojoj je noci Lejietu-l-kadr, šta bih u njoj cinila? - a on je odgovorio - Reci, Allahu moj, Ti si Onaj koji opraštaš, voliš da opraštaš, pa mi oprosti».
(Buhari i Muslim). Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, a.s., rekao: «Ko posti Ramazan, vjerujuci nadajuci se nagradi, oprošteni su mu (mali) grijesi koje je do tada pocinio». (Muttefequn alejhi).

Braco muslimani i sestre muslimanke, iskoristite mjesec Ramazan, iskreno cineci tevbu Allahu Uzvišenom. Možda am se ova prilika nece drugi put ponoviti. Zaista onaj ko se iskreno ne pokaje u Ramazanu, u mjesecu kada su šejtani okovani
u lance kada ce to uciniiti...
____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Utorak 10.08.2010, 21:54, Naslov:
Cvijece
____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Utorak 10.08.2010, 22:02, Naslov:
O vjernici neka znate da vam se propisuje post kao što je bio propisan i onima prije vas da biste bili pobožni i skrušeni (Bakare, 179). Vjera nas uči da postoje tri vrste bića: meleki sa razumom bez strasti, životinje sa strastima bez razuma, i čovjek sa razumom i sa strastima. Ako strasti nadvladaju razum, onda je životinja bolja od čovjeka, ali ako razum nadvlada strasti, onda je čovjek bolji od meleka. Prema tome, čovjek je u sredini između razuma duše i požude tijela.
____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Utorak 10.08.2010, 22:28, Naslov:
Rekao je Resulullah, s.a.v.s:»Ne sakupljajte ono što necete pojesti, ne gradite ono u cemu necete stanovati, ne otimajte se oko onoga što cete sutra napustiti, budite svjesni Allaha kome cete se ubrzo vratiti i pred kim cete sutra stati, želite ono cemu neminovno idete i u cemu cete vjecno boraviti»!
____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Utorak 10.08.2010, 22:29, Naslov:
Rekao je Allahov poslanik, s.a.v.s:'Proklet neka je onaj ko doceka mjesec ramazan pa dozvoli da mu on prođe, a ne zaradi oprost! Proklet neka je onaj pred kojim se spomene tvoje ime, a on ne donese salavat na tebe!' Proklet neka je onaj ko dozivi da njegovi roditelji ili jedan od njih ostare, pa ga njegovo sluzenje i briga o njima ne uvede u Dzennet.' Ja sam rekao: 'Amin!'" (Prenosi EI-Hakim, uz naznaku da je Ianac prenosilaca vjerodostojan. Hadis je, takoder, prenesen i u drugim hadiskim zbirkama).
____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Utorak 10.08.2010, 22:31, Naslov:
Uzvišeni Allah kaže: Ja sam tamo gdje Moj rob zamisli i Ja sam uz njega kad Me spomene. Ako me spomene u sebi, Ja ga spomenem u sebi; a ako me spomene u skupu, Ja ga spomenem u skupu odabranijem od njegovog. Ako Mi se približi koliko jedan pedačlj, Ja mu se približim koliko lakat. Ako Mi se približi lakat, ja mu se približim hvat. Ako Mi u susret krene idući, Ja krenem njemu trčeći."
____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 150
Reg. datum: 11.07.2010
Datum unosa: Utorak 10.08.2010, 23:36, Naslov:
Bambi, svaka čast za temu.
Ramazan Šerif Mubarek Olsun
____________________
Život je crtež bez gumice za brisanje...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Utorak 10.08.2010, 23:45, Naslov:
Hvala Beco
Allah raziosun i tebi i tvojima Ramazan Šerif Mubarek Olsun.
____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 695
Reg. datum: 18.04.2010
Datum unosa: Utorak 10.08.2010, 23:53, Naslov:
Svaka cast za temu seko.Super je..Svidja mi se..
____________________
Don't find love,let love find You.That's why it's called falling in love,because You don't force yourself to fall,You just fall!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Utorak 10.08.2010, 23:57, Naslov:
Hvala braco.
____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

  • 1

Pravilnik ponasanja na forumu

Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 310
Koliko clanova ima idealna porodica?