Hrana koja je saveznik mršanju

  • 1
Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Subota 14.08.2010, 16:29, Naslov: Hrana koja je saveznik mršanju
Ako želite izgubiti koji kilogram i ubrzati rad metabolizma, vrijeme je da u ishranu uvrstite određene namirnice koje dokazano pomažu u bržem sagorijevanju masnoća.
____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Subota 14.08.2010, 16:29, Naslov:
Morske alge
Nedavno su naučnici iz Newcastlea došli do saznanja da hemikalija koja se nalazi u morskim algama može smanjiti apsorpciju masnoća za 75 posto, a već se radi na tome da se prah od algi počne koristiti u hrani da bi se stvorili novi proizvodi za mršanje.

Čili
Ljute čili papričice i umaci na njihovoj bazi, pokazala su istraživanja, odlično tope kilograme. A što su ljući, to su efikasniji. Možete očekivati povećanje sagorenih kalorija za 15 posto, i to već dva sata nakon što ste pojeli ljuti umak. Ljute papričice dobre su između ostalog i za srce, a istraživanje iz 2006. pokazalo je da antioksidansi koji se nalaze u čiliju pomažu u očuvanju zdravlja srca.

Senf estragon
Istraživanja su pokazala da senf može povećati brzinu kojom naše tijelo sagorijeva kalorije. Nedavno istraživanje univerziteta Oxford Brookes pokazalo je da se metabolizam ubrzava za 15 posto nekoliko sati nakon njegovog konzumiranja. Savjetuje se i uzimati ga u vrijeme prehlada, jer pročišćava sinuse.

Kofein
Postoji razlog zašto vitki Francuzi uživaju u kafici nakon jela. Istraživanja su pokazala da kofein povećava rad metabolizma i nagoni ga da bržim tempom sagorijeva kalorije.

Zeleni čaj
Neka su istraživanja pokazala da pet do šest šoljica zelenog čaja dnevno može malo ubrzati metabolizam i povećati sagorijevanje i do 80-100 kalorija više na dnevnoj bazi. Ali neki stručnjaci sumnjaju da pravi razlog zapravo leži u kofeinu koji se takođe nalazi u čaju. Međutim, sigurno je to da zeleni čaj sadrži brojne zdrave antioksidanse koji pomažu tijelu u borbi sa raznim vrstama tumora.

Đumbir
Omiljena kineska namirnica pomaže tijelu da lakše i brže sagorijeva masnoće. Holandski naučnici vjeruju da pomaže metabolizmu, jer služi kao okidač procesa tokom koga tijelo sagorijeva masnoće i pretvara ih u toplinu. Đumbir je takođe izvrstan za poboljšanje cirkulacije.

Proteini
Dokazano je da proteini mogu poboljšati sagorijevanje masnoća. Tijelo koristi više energije probavljajući proteine nego ugljikohidrate ili masnoće što je zapravo dobar razlog za uživanje u sočnom odresku. Ali dobra vijest je i ta da proteini takođe pomažu u izlučivanju serotonina koji je zaslužan za dobro raspoloženje.

____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Subota 14.08.2010, 16:32, Naslov:
Dvoje jaja dnevno pomaže u mršanju


Dvoje jaja dnevno može vam pomoći smršaviti i smanjiti razinu kolesterola, kažu naučnici.

Ranije se smatralo kako postoji direktna poveznica između konzumiranja namirnica bogatih kolesterolom, poput jaja i povećane razine kolesterola u krvi što povećava rizike srčanih oboljenja.

Međutim, u istraživanju objavljenom u Europskom nutricionističkom dnevniku tvrdi se kako dvoje jaja dnevno, dok ste na niskokaloričnoj dijeti ne samo da pomaže mršavljenju nego i reduciranju razine kolesterola.

Tim stručnjaka promatrao je 50 pretilih osoba dok su bili na dijeti kroz razdoblje od 12 sedmica. Sudionici su podijeljeni u dvije grupe koje su slijedile isti plan prehrane s tim da je jedna grupa dodatno jela dvoje jaja.

Na kraju istraživanja uočeno je kako su obje grupe izgubile na težini, a jaja su doprinijela padu razine kolesterola i gubitku težine.

Stručnjaci smatraju kako kako jaja za doručak općenito pridonose gubitku težine jer osobe koje ih doručkuju duže osjećaju sitost.
____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 150
Reg. datum: 11.07.2010
Datum unosa: Subota 14.08.2010, 16:33, Naslov:
Hmmmm.... interesantno
____________________
Život je crtež bez gumice za brisanje...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Subota 14.08.2010, 16:33, Naslov:
Namirnice koje pomazu kod mrsavljenja-diuretici

Kod mrsavljenja namirnice koje imaju diuretski ucinak su nezaobilazne.Šta su diuretici?Diuretici su skupine lijekova ili kemikalije koje potiču izlučivanje tekućina iz tijela. Diuretski učinak imaju neke namirnice i
njihovom konzumacijom se pomaže stimulacija metabolizma (izmjena tvari).
Želite li izgubiti koji kilogram ili općenito "očistiti" organizam takve namirnicetreba uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Šparoge

Šparoge sadrže aspargin, aminokiselinu koja stimulira rad bubrega i poboljšava cirkulaciju.
Ove aminokiseline direktno djeluju na stanice i razbijanje masnoća u njima.
One sadrže kemikalije koje pomažu izlučivanju toksina iz tijela „razbijajući" oksalnu kiselinu
koja uzrokuje nakupljanje masnoće u stanicama. Visok udio kalija i nizak natrija, zajedno s aminokiselinom
asparginom, čini šparogu prirodnim diuretikom. Ovakvo svojstvo šparoga od davnine se koristi za ublažavanje simptoma PMS-a (retencije vode).

Repa

Repa je snažan diuretik koji se fokusira na jetru i bubrege. Repa pomaže iz tijela izlučiti višak masnoća.
Ona sadrži sadrži fitokemikalije zvane glukozinolati, koji potiču detoksifikaciju enzimskoga sustava,
i to tako da ubrzavaju otpuštanje štetnih tvari iz organizma.
Ukiseljena repa poznato je sredstvo za poticanje metabolizma.
Kiselo povrće i sok od kiseloga povrća djeluju protiv razvojamasnoga tkiva. Repa sadrži gotovo 2 puta više vitamina C nego naranče, mandarinke i limuni i 12 puta više nego kupus i mrkva.

Kelj pupčar

Ovo povrće stimulira žlijezde, osobito gušteraču koja otpušta hormone koji „čiste" stanice. Kelj pupčar sadrži i minerale koji stimuliraju rad bubrega, čime se ubrzava izlučivanje toksina iz tijela.

Kupus

Kupus čisti naše tijelo od toksina jer sadrži sumpor i jod, koji pomažu čistiti sluznu membranu želuca i crijeva.
Kupus je odlična namirnica ako vam se kile nabiru na području trbuha jer pomaže razbijanju masnih stanica posebno u predjelu abdomena.

Mrkva

Mrkva sadrži karoten koji potiče i ubrzava metabolizam, te uklanjanjemasnih naslaga i otpada.
Mrkva sadrži i posebnu vrstu vlakana, kalcij pektat, koji smanjuje razinu kolesterola u krvi.
Također smanjuje zadržavanje tekućine i umiruje cistitis.

Celer

Sirov celer bogat je kalicijem koji potiče rad endokrinog sustava, čime se otpušta više hormona koji će
razbiti nakupljene masnoće. Korijen celera je izvrsni čistač organizma, osobito jetre, i na taj
način potiče metabolizam.Budući da je diuretik, celer se preporuča kod reumatizma,bubrežnih kamenaca,
pijeska u mjehuru, celulita i prekomjerne težine.
Za celer se kaže da sadrži negativne kalorije, što znači da je potrebno više kalorija da se celer pojede i probavi nego što je kalorijska vrijednost samog celera. U 100 g celera nalazi se samo 10 kcal.

Krastavac

Krastavac je povrće s s velikim udjelom vode (96 posto), pa povećava lučenje mokraće i bolje ispiranje toksina. Krastavci su bogati sumporom i silicijem. Ovi minerali stimuliraju bubrege na veće lučenje uree
(mokraćne kiseline), a time se stimulira i izbacivanje masnoća iz organizma.

Hren i rotkvice

Hren potiče izlučivanje mokraće, uništava mikroorganizme u crijevama, djeluje protiv nadimanja.Ta biljka velikih zelenih listova i bijelog korijena izvrstan je diuretik i dobra za probavu.
Rotkvice čiste sluznu membranu želuca jer sadrže mnogo željeza i magnezija.
Ovi minerali pomažu i rastopiti masnoće u krvi. Hren i rotkvice su povrće koje se tradicionalno opisuje kao „čistači krvi", pa su stoga ove namirnice prijateljski naklonjene bubrezima.

Zelena salata

U dijetnoj prehrani, odnosno u kuri mršavljenja, zelena salata je nezamjenjiva namirnica. U zelenoj salati ima kalija, fosfora, kalcija i magnezija te vitamina C, karotena (provitamina A), vitamina E,vitamina B1, B2, B6 i niacina. Ova namirnica u svom sastavu ima 90 % vode.
Zdrava je za probavu i rad jetre, a u 100 g nalazi se samo 13 kcal.

Luk

Luk, slično kao i češnjak, sadrži minerale i ulja koja pomažu rastopiti masne naslage i ubrzati metabolizam.
Luk sadrži vitamin B6, vitamin C i antioksidanse.Poboljšava krvnu sliku, ne sadrži masnoće niti kolesterol.
Luk ima malu energetsku vrijednost,u 100 g se nalazi 36 kcal.

Rajčica

Sirova rajčica sadrži 94 posto vode. Bogata je karotenom, antioksidansom likopenom i vitaminom C, te pomaže otpuštanje vode iz bubrega te ispiranje otpada iz organizma. Rajčica sadrži mnoge organske kiseline i pektine,
koji aktiviraju proces probave i sprečavaju negativno djelovanje bakterija.
Ona povećava izlučivanje vode iz organizma te je pogodna kod osoba koje boluju od reume, upale zglobova, gihta, kamenaca u bubregu i žuči.
____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Subota 14.08.2010, 16:34, Naslov:
Voće

Često konzumirajte svježe voće, osobito jabuke, kupine, ribizle i maline s obzirom da obiluju pektinom, komponentom koja se veže za žučne kiseline u probavnom traktu. Vežući se sa žučnim kiselinama smanjuje apsorpciju masti i kolesterola, naročito LDL-kolesterola (“lošeg”), dok koncentracija zaštitnog HDL-kolesterola ostaje nepromjenjena.

Isto tako u prehranu uvrstite citruse (naranče, limune, grejp, mandarine, limeta) jer su bogati C vitaminom koji smanjuje apsorpciju masti. Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, je izrazit antioksidans koji sudjeluje u brojnim procesima važnim normalno funkcioniranje organizma.

Citrusno voće je korisno i može djelovati preventivno kod pojave ateroskleroze, jer vitamin C može smanjiti naslage na stijenkama krvih žila. Vjeruje se naime da molekule kolesterola postaju štetne upravo kada oksidiraju, što vitamin C može spriječiti pomažući glavnom antioksidantu u mastima - vitaminu E.

Soja

Soja je najpopularnija i jedna od najviše istraživanih mahunarki u svijetu i jedina je biljna namirnica koja sadrži sve esencijalne aminokiseline, bez kojih organizam ne može funkcionirati.

Zrno soje i nefermentirani proizvodi soje bogati su i jedinstveni izvor izoflavona, genisteina i diadzeina koji se u literaruri često susreću pod imenom fitoestrogeni. Studija objavljena u časopisu Endocrinology u kolovozu 2003. tvrdi da fitoestrogeni iz soje, osobito genistein, imaju povoljno djelovanje na vitkost tako što utječu na proizvodnju manjeg broja malih masnih stanica.

Soja sadrži i lecitin koji je izvrstan je za zdravlje srca i dobru cirkulaciju. Lecitin sprečava aterosklerozu, te razgrađuje masnoće i kolesterol čisteći krvne žile, jetru i cijeli organizam od masnih depozita.
Istraživanja su pokazala da prehrana koja obuhvaća soju značajno utječe na smanjenje tlaka i ukupnog kolesterola, povećava razinu HDL-a (dobrog kolesterola), te skuplja LDL kolesterola (loš kolesterol) nakupljen u arterijama i omogućuje njegovo izlučivanje iz tijela. Vlakna prisutna u znatnoj količini u soji vežu masti i kolesterol iz hrane tako da se kolesterol manje apsorbira.

Češnjak

Češnjak, bilo svjež, kao češnjakovo ulje ili kao sok od češnjaka, smanjuje povišene lipide (masnoće) u krvi, sprečava prijevremeno ovapnjenje arterija, podstiče cirkulaciju krvi, povećava otpornost organizma, doprinosi održavanju vitalnosti i općem zdravlju organizma.
Prema rezultatima nekih istraživanja, češnjak je jedno od najboljih sredstava u prevenciji i liječenju začepljenja krvnih žila. Snižava razinu štetnog kolesterola (LDL) u plazmi, odnosno istodobno povećava koncentraciju zaštitnog kolesterola (HDL).

Dijetalna vlakna

Dijetalna vlakna bi zbog povoljnog utjecaja na zdravlje kao što je snižavanje kolesterola, poticanja prirodne pasaže crijeva i reguliranja probave trebala postati dio svakodnevne prehrane. Dijetalna vlakna su dijelovi biljaka kompleksnog sastava i građe, otporna su na apsorpciju, a mogu potpuno ili djelomično fermentirati ili su pak potpuno neprobavljiva. Prema topivosti dijele se na pektine i biljne smole - topive u vodi i celulozu, hemicelulozu i lignin koji su netopivi u vodi. Celuloza je vrlo korisna u prehrani jer njena vlakna vezuju toksične materije i izbacuju ih iz organizma.
Vlakna osiguravaju osjećaj sitosti pa tako pomažu pri držanju dijete. No, zapamtite, vrlo je važno da kada jedete hranu koja sadrži dosta vlakana pijete dosta tekućine, jer ukoliko to ne činite može doći do iritacije crijeva ili pak do začepljenja crijeva.

Namirnice koje sadrže vlakna:

1. cjelovite žitarice: zob, riža, ječam, heljda, pšenica, lan, raž, kukuruz...

2. voće: bobičasto voće, kruška, jabuka, jagoda , malina, grožđe...

3. povrće: zelena salata, šparoga, prokulica, mrkva, repa, pastrnak,

4. mahunarke: grašak, grah, mahune, slanutak, leća...

5. orašasti plodovi: lješnjak, badem, orah, kikiriki...
____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Subota 14.08.2010, 16:38, Naslov:
Piletina i puretina sadrže proteine koji su zaslužni za izgradnju mišićnog tkiva. Istraživanja su pokazala da što više mišića imate tim brže sagorijevate masti, čak i ako se ne krećete.

Samo jedna jabuka dnevno je dovoljna da zadržite kako liječnika tako i masnoće podalje od vas. Jedna od sprovedenih studija je pokazala da osobe koje prije glavnog obroka pojedu jabuku sagorijevaju puno više kalorija od onih koji ne konzumiraju ovo 'rajsko voće'.

Naranča ne samo da je osvježavajuće voće već isto tako pomaže da sagorite kalorije, te razgrađuje masti u organizmu.

Bademi ne samo da su ukusni već su i prepuni proteina i zdravih masti. Istraživanja su pokazala da samo nekoliko badema dnevno može pomoći da stabilizujete šećer u krvi, te da smršate. Također, isto dejstvo imaju i orasi, objavio je portal Fox News.
____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Subota 14.08.2010, 16:41, Naslov:
Šta jesti i kada jesti?
Kako biste počeli skidati kilograme, morate biti svjesni ritma svoga metabolizma. "Baš kao što se naše tijelo i um do večeri umore, jednaka je situacija i sa našim metabolizmom. U prvoj polovini dana možemo probaviti gotovo sve. To je zato najbolje vrijeme za glavne obroke, ali i voće i povrće, koje je ponekad teško probaviti. Večera treba biti u znaku lagane hrane poput supe, povrća kuhanog na pari i ribe, jer je to lakše probaviti. Najbolje bi bilo večerati oko 18 sati jer dajete organizmu vrijeme za probavu do spavanja", pojasnio je dr. Harald Stossier koji je popularni program i osmislio.

Umijeće žvakanja
Vjerovali ili ne, žvakanje u gubitku kilograma ima ključnu ulogu. Kada više i dulje žvačete, jedete manje. Naime, mozak tokom tog procesa šalje trbuhu poruku da je dovoljno jeo i da je sit. Žvakanjem se otpuštaju i bolje apsorbiraju kvalitetni sastojci iz hrane, što takođe pridonosi osjećaju sitosti. Preporuka je da se svaki zalogaj prožvače 30 do 40 puta. Na početku ćete možda morati brojati, ali to kasnije prijeđe u naviku. Vrlo brzo primijetit ćete da dugotrajnim žvakanjem unosite manju količinu hrane.

Šta piti?
Kao i u svakoj dijeti, voda je nezaobilazan sastojak. Dr. Stossier preporučuje čašu tople vode na prazan želudac, dakle čim se probudite. Tokom dana bilo bi dobro popiti dvije do tri litre filtrirane vode. Vrlo je važno da vodu pijete između obroka, i to barem 15 minuta prije obroka i sat vremena nakon obroka. Ako konzumiramo vodu tokom obroka, razrjeđujemo slinu koja treba biti što jača kako bi se kvalitetnije razgradila hrana. Osim vode, preporučuje se i konzumiranje mlijeka, biljnih čajeva te prirodnih voćnih sokova. Obični čajevi i kafa strogo su zabranjeni jer sadržavaju kofein. Ako baš morate piti tokom obroka, onda uzmite biljni čaj, ali u malim količinama. Dopušteno je piti i vino u malim količinama jer pomaže razgradnji masti tokom probavnog procesa.

Šta jesti?
Stvari su potpuno jasne: ako želite smršati, smanjite unos ugljikohidrata i povećajte unos nezasićenih masti. Dr. Stossier ne voli dijetu svoditi na postotke, ali vjeruje da, ako povećamo unos voća, povrća i zdravih proteina, nećemo biti toliko gladni da se prejedamo ugljikohidratima. Osim toga, takav način ishrane je i puno zdraviji. Preporučuju se obroci napravljeni od manjih porcija, koje će organizam lakše probaviti.

Jedite više masnoća
Ne smijemo zaboraviti da su masti takođe važne u izgradnji zdravog organizma. Međutim, nisu sve masti jednake. Treba izbjegavati nezdrave zasićene masti koje sadržavaju neki margarini. Izbjegavajte i masne komade mesa te suhomesnate proizvode poput kobasica. Masti koje trebate konzumirati su omega-3 masne kiseline, koje se mogu pronaći u plavoj ribi, sjemenkama te maslinovom i suncokretovom ulju. Osim što su zdrave, takve masti pomažu i pri gubljenju kilograma.

Kontrolišite unos proteina
Proteini su važan dio svake zdrave dijete, ali sa njima ne treba pretjerivati. Dijeta koja sadržava previše proteina može snažno opteretiti jetru i bubrege, što dovodi do stvaranja veće količine toksina u organizmu. Dr. Stossier preporučuje da se proteinske namirnice poput mesa i ribe ne jedu svaki dan. Za organizam su bolji biljni proteini koji se nalaze u sjemenkama i orašastim plodovima. Ako se već ne možete odreći mesa, onda radije jedite puretinu i piletinu, koje neće prouzrokovati toliko velike probavne probleme kao što će, na primjer, učiniti janjetina. Od mliječnih proizvoda birajte radije ovčje i kozje sireve jer ih je lakše probaviti od kravljih sireva. Preporučuje se konzumacija svih vrsta riba jer sadržavaju zdrave proteine.
____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Subota 14.08.2010, 16:47, Naslov:
Kruške potječu iz zapadne Azije, a za njih se zna već preko 3000 godina. Prirodan su izvor energije, jer sadrže značajne količine jednostavnih šećera: fruktoze i glukoze, kao i levuloze – koja je najslađi prirodni šećer.

Ako je izraženo slatkog okusa, jedna kruška srednje veličine ima manje od 100 kalorija, što je čini idealnom dijetnom namirnicom.
Izuzetno su dobar izvor B vitamina, bakra, kalija, kao i prehrambenih vlakana.

U odnosu na ostalo voće, zanemarljivo je mala mogućnost da se konzumiranjem krušaka dobije alergija na hranu, te je zbog toga ova voćka jedna od prvih koje se preporučuju za ishranu novorođenčadi, kao glavni sastojak raznih kašica.

Rezultati mnogobrojnih istraživanja pokazali su da pektin iz kruške veoma učinkovito smanjuje nivo šećera u krvi. Također, ovo ukusno voće pomaže i u regulisanju apetita, tako što daje dugotrajan osjećaj sitosti.

Dokazano je da ljubitelji krušaka koji često konzumiraju ovo voće, veoma rijetko između obroka posežu za grickalicama i drugim nezdravim namirnicama, koje sa sobom donose dodatne kilograme.
U Brazilu je provedeno istraživanje na dvije grupe žena sa prekomjernom tjelesnom težinom, a trajalo je 4 mjeseca. Jedna grupa žena kao međuobrok jela je kruške, a druga grupa zobene kolače. Naučnici su utvrdili da su žene koje su kao međuobrok uzimale kruške mršavile znatno brže.

Ovo voće pokazalo se kao odlično sredstvo i u borbi protiv visokog krvnog pritiska, zbog ljekovitog djelovanja antioksidansa glutationa koji također smanjuje i rizik od moždanog udara.
____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Subota 14.08.2010, 16:48, Naslov:
Cimet
Kada vas sredinom dana uhvati slabost i želja za slatkim, uzmite tost od cjelovitih žitarica i pospite cimet po njemu. Američki naučnici otkrili su da male količine cimeta mogu regulisati nivo inzulina koji je najveći krivac za osjećaj gladi. Jedno istraživanje pokazalo je da četvrtina čajne žlice cimeta može smanjiti nivo šećera u krvi, kao i holesterol. Treba napomenuti da je cimet dozvoljen u manjim količinama. Ako se znate kontrolisati, svakako uvedite i cimet u svoju ishranu.

____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

becej
Broj postova: 1363
Reg. datum: 22.07.2008
Datum unosa: Subota 14.08.2010, 21:06, Naslov:
U svari, sve je u glavi,....Osmeh ako se jede polako i sa uzivanjem, onda nema uopste veze koje namirnice goje, a koje ne...Bitan je samo metabolizam; kao dokaz za to su svi oni ljudi koji mogu da jedu puno, svega, a da sa uopste to na njima ne vidi..I ja sam pocela da primenjujem taj najnormalniji nacin ishrane, a u medjuvremenu sam oslabila nekoliko kilograma i divno se osecam, puna sam snage i vise uopste ne razmisljam o jelu i o tome sta smem i koliko, HaHahahaha

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Subota 14.08.2010, 22:14, Naslov:
Naravno bitan je metabolizam a i genetika. Ne bih se složila da bas ne treba voditi računa koliko i šta jesti a da treba to da se posmatra na jedan opušten način ne opterećujući se previše time to da. Najbolja je zlatna sredina, u velikoj većini stvari.
____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 2676
Reg. datum: 02.09.2009
Datum unosa: Subota 30.11.2013, 19:45, Naslov:
U poslednjih godinu dana dosta sam naučila o ishrani i ne bih se složila sa time da ne treba voditi računa o tome šta i kad jedemo. Ne postoje namirnice koje ne goje, osim vode. Svaka namirnica ima svoju nutritivnu i energetsku vrednost, ALI... Stvar je u tome da ako unosimo više kaloija nego što je našem organizmu potrebno-dobijaćemo kilograme, suprotno tome- ako smo u kalorijskom deficitu, mršavićemo. Samo što nije isto kada neko ne vodi računa i jede sve i svašta, a u deficitu je i neko ko vodi računa o ishrani. Obe osobe će gubiti kilograme, ali neće izgledati isto.
Citiraću jednu devojku od koje sam dosta naučila o ishrani Osmeh

"Gubitak kilograma nije isto što i gubitak masnog tkiva! Molim vas, shvatite to, shvatite tu razliku. Dijete za koje znate možda vam pruže brzi gubitak kilograma ali što ste u biti izgubili? Dok se vi veselite padajućim brojčicama na vagi, u vašem tijelu se događa nešto što ćete kasnije dobro platiti."

"Dakle, što je cilj svakog pametnog mršavljenja? Gubitak masnog tkiva uz očuvanje/povećanje mišićne mase, normalnog metabolizma i bez izgladnjivanja tijela. I što je još jedan cilj? Sačuvati to što smo postigli – dakle, usvojiti jedan novi način života. Dijete pretpostavljaju određeno vrijeme koje ćemo provesti „na njima“. A što nakon toga? Vratiti se na staro? I što smo time postigli? Ništa, samo smo ušli u još jedan začarani krug svog života. Usvajanje novih navika nije lagan proces, i neću vam reći da je na početku lako. No, ako se budite potrudili i dali si dovoljno vremena sve će vam to postati normalno, jednostavno ćete sve raditi automatski."

"Što znači to da imate par kg viška? Da ste neko određeno vrijeme unosili više nego što je vaše tijelo zahtijevalo. To i sami znate, iako ste uvjereni da se debljate od zraka Osmeh Malo ste se kretali, puno ste jeli ili ste se čak i kretali ali ste opet jeli previše jer ste precijenili svoje aktivnosti (to se često događa, baš nekako volimo misliti da se ubijamo na treninzima, a u biti ne uspijemo stuć ni komad piletine koliko sjedimo i razmijenjujemo iskustva sa zadnjeg izlaska Wink) Dakle, koji je razuman pristup, otkuda krenuti? Možemo smanjiti kalorijski unos ( u razumnoj mjeri) ili povećati potrošnju, ili najbolje - oboje."

"Sad me pitate - ok, ali da li su samo kalorije bitne, je li svaka kalorija ista bez obzira na izvor? Nije. Da je, i da je sasvim nebitno što jedemo i u kojim omjerima svi bi mogli živjeti na par cuteva pizze dnevno i biti lean. Čemu onda svo to povrće, proteini, zdrave masti, cjelovite žitarice? Zato što imaju svoju svrhu i to itekakvu. Od zdravstvenih dobrobiti do utjecaja na kompoziciju tijela. Možda sa par cuteva pizze dnevno nećete pomaknuti kazaljku na vagi udesno ali će vaše tijelo, kako iznutra tako i izvana itetako osjetit posljedice i neće tako lako puštati masti iz svojih skladišta. "

Takođe bih preporučila ova dva bloga
http://www.fitness.com.hr/blog/Gym_girl/Pametno-mrsavljenje.aspx
http://www.fitness.com.hr/blog/Gym_girl/Nesto-za-pocetnike---.aspx

Odlični su, kao i ostali Gymkini blogovi, devojka jednostavno zna šta priča, zna dosta o ishrani i možete svašta pametno naučiti iz njenih blogova Osmeh
____________________
"Sve je kao i pre, ništa se ne menja, i dalje ja sam ista, al nekom drugom potrebna..."

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Utorak 03.12.2013, 02:03, Naslov:
super post amandice
____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 2676
Reg. datum: 02.09.2009
Datum unosa: Utorak 03.12.2013, 21:05, Naslov:
Hvala Bambi Osmeh Poljubac Na toj stranici, sa koje sam kopirala linkove, ima dosta stvari o ishrani, kao i o treninzima, dosta toga sam naučila odatle Osmeh
____________________
"Sve je kao i pre, ništa se ne menja, i dalje ja sam ista, al nekom drugom potrebna..."

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

becej
Broj postova: 1363
Reg. datum: 22.07.2008
Datum unosa: Nedelja 08.12.2013, 21:15, Naslov:
ja vec par nedelja jedem iskljucivo sirovo voce i povrce,zitarice, semenke i suvo voce...osecam se bozanstveno, kilogrami se otopili momentalno, sad sam kao devojcica Osmeh iz ishrane treba skroz izbaciti secer i brasno, ali skroz i onda kile idu dole...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Sarajevo
Broj postova: 3954
Reg. datum: 26.04.2009
Datum unosa: Ponedeljak 09.12.2013, 15:27, Naslov:
Joj blago vama ja imam upalu želučane sluznice + anemiju uzrokovanu deficitom željeza tako da slabo šta smijem.... Eh to je tek dijeta...Imam željenu kilažu i bojim se da ne smršam. To bi bilo previše ali kad se sjetim svih zabrana u jelu...
____________________
''NEMOGUÆE''-reèe ponos,''OPASNO'' -reèe iskustvo,''BESKOSRISNO''-reèe razum..''PROBAJ'' -šapnu srce! :))

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

  • 1

Pravilnik ponasanja na forumu

Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 279
Koliko clanova ima idealna porodica?