Hrana-lek!?

  • 1
Vrsac
Broj postova: 742
Reg. datum: 25.01.2010
Datum unosa: Utorak 17.08.2010, 11:58, Naslov: Hrana-lek!?
U poslednje vreme jako puno čitam i interesujem se za ishranu, ali više sa apekta zdravlja nego dijeta i mršavljenja, ali kako se uzme i gojaznost je oboljenje. Ali pošto vidim da ima jako puno tema o zdravoj ishrani, raznoraznim dijetama i načinima mršavljenja, ovo je tema gde sam zelela da se piše koja hrana je korisna da se jede protiv i u prevenciji pojave nekih oboljenja, bolki...
Dosta sam istrazivala do sada i nastaviću sa time kako bih vam odgovorila ako imate neka pitanja i interesovanja, takodje nešto što ste vi pročitale i znate da podelite sa mnom.
Kako već kaze kineska poslovica: "Ko god da je otac bolesti, majka je loša ishrana".

Nisam nigde mogla da pronadjem šta je dobro za slabe površne krvne sudove? Ne mislim na proširene vene, mada i za to nije loša informacija ako neko ima, već protiv lakog pucanja kapilara. Imam tu genetsku predispoziciju. I kod mene je već počelo ali mnogo manje nego što moja mama ima. Kada vezbam ili isteglim nogu ili sl, pocinju da mi pucaju kapilari i to izgleda kao veoma ruzne modrice koje traju mesecima, nekada mi opstane cele godine. Dali neko zna moze li se to regulisati ishranom? Nesto za bolju elasticnost perifernih krvnih sudova ili sl?

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Vrsac
Broj postova: 742
Reg. datum: 25.01.2010
Datum unosa: Utorak 17.08.2010, 12:19, Naslov:
A evo nešto o hrani za problem koji je čest kod nas zena i pretpostavljam da je izuzetno koristan. Hrana koja ublazava menstrualne tegobe.
Naučnici odavno znaju da hrana utiče na zenski hormon estrogen, delujući i na menstruaciju, i da su ugljeni hidrati veoma povezani sa PMS-om. Znate ona prevelika zelja za cokoladom pre nego sto dobijete. Dodatna istrazivanja daju podatke kako odredjene namirnice i hranljivi sastojci, uključujući kalcijum, mangan i posebno masti i holesterol, mogu da utiču na menstruaciju.
-Dodatna čaša obranog mleka ili šolja jogurta na dan mogu da spreče i izleče promene raspolozenja i bol pre i za vreme menstruacije. Objašnjenje: uzimanje dvostruko više kalcijuma nego što prosečna zena uzima dnevno, moze da ublazi menstrualne tegobe
.
-Hrana koja je obilna manganom ili čaj od mangana utiče na smanjenje obilnog krvarenja tokom menstruacije. Da biste sprečili veliko gubljenje krvi jedite više takvih namirnica a to su voće (posebno ananas) i povrće, integralne zitarice, jezgrasto voće i semenke.

-Premalo masti remeti menstrualni ciklus. Ako zena nema dovoljno LDL holesterola, takozvanih "loših masti", moze se desiti da poremeti menstruaciju. Mlade zene, fanatičnim vezbanjima i iscrpljujućim dijetama, pokušavaju da oslabe i tako snize LDL holesterol koliko je to moguće, remeteći tako menstrualni ciklus, što ih čini privremeno neplodnim i podloznim kasnijoj osteoporozi. Objašnjenje je to da se zenski polni hormon estrogen, koji reguliše menstrualni cilus, delimično stvara iz masti i holesterola, pošto estrogen stvara i masno tkivo i nadbubrezna zlezda a ne samo masno tkivo. Zato zene normalno imaju veci udeo masti nego vode u celokupnom organiymu od muskaraca.
Mononezasicene masti, kao što je maslinovo ulje, dobar su izbor.

-Na pitanje da li su ugljeni hidrati, ukljkučujući i šećer i čokoladu, lek ili uzrok PMS-a?
Istrazivanja su pokazala da unosenje ugljenih hidrata moze da spreci simptome pms-a. Utvrdjeno je da zene sa premenstrualnim tegobama često se brzo oporavljaju kada unose ugljene hidrate, ali ne i druge namirnice.

Namirnice koje mogu da pogoršaju menstrualne tegobe su kofein i ishrana siromašna mastima.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Broj postova: 52
Reg. datum: 14.12.2014
Datum unosa: Utorak 04.08.2015, 17:46, Naslov:
Zdrava hrana i jeste lek za organizam. Pod zdravom hranom mislim na sveze voce i povrce prvenstveno.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

  • 1

Pravilnik ponasanja na forumu

Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 306
Koliko clanova ima idealna porodica?