Razne baklave

  • 1
Broj postova: 13
Reg. datum: 26.07.2011
Datum unosa: Cetvrtak 28.07.2011, 13:16, Naslov: Razne baklave
Razne baklave


Potrebno je:1 kg. tankih kora,400 gr. mlevenih oraha i 100 gr seckanin.
100 gr. suvog grožđa.100 gr. šećera kristal. Ulje.
Za sirup:750gr.šećera.0,5 l.vode.ceo limun isečen na kolutove
Pomešati orahe mlevene i seckane sa suvim grožđem i šećerom.
U podmazan pleh ređati 4-5 kora(svaku poprskati sa uljem)pa posuti napravljenim filom od oraha, šećera i suvog grožđa.Tako ređati dok se sav materijal ne utroši.
Poslednju koru premazati uljem iseći oštrim nožem na kvadrate ili romboide i staviti u rernu da se peče na 180 stepeni. Kada kora porumeni izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi.Skuvati sirup kao za slatko od šećera vode i limuna.

Toplim sirupom preliti prohlađenu baklavu. Ostaviti da upije.



BAKLAVA - starinski recept

1/2 kg tankih kora,1/2 kg mlevenih oraha,topljeni puter po potrebi,1/2 kg šećera
limun voda.Ko voli može da napravi i tirit koji se pravi od 1 žumanceta tvrdo umešenog sa brašnom, izrendanog na krupno, ispečenog u rerni da samo malo porumeni (pažnja lako gori) pa posle samlevenog i pomešanog sa mlevenim orasima. Možete i pola oraha sitno iseckati a pola samleti.Baklava sama od sebe nije komplikovana, umetnost je ispeći je.U podmazanu puterom tepsiju se redjaju tanke kore tako da otprilike ima 4 reda kora ( gornji i donji red/sloj su malo deblji nego dva srednja) svaku koru premazati četkom namočenom u topljeni puter,
zatim staviti drugu koru i sve tako dok se ne naslaže jedan sloj.Na premazanu puterom koru posuti jednu trećinu oraha da bude ravnomerno i onda slagati sledeći sloj kora dok se ne utroši sav materijal.Ovako naslaganu baklavu treba izrezati oštrim nožem do dna na kocke željene veličine i oblika. Puter staviti u manju posudu i dobro ga zagrejati i kašikom zaliti izmedju svake kocke.Peći u predhodno zagrejanoj rerni na 150 C dok se kocke ne počnu odvajati, jedna od druge, otprilike treba 1 sat...ali zavisi od rerne.Pečeno i vruće zaliti malo prohladjenim sirupom(agdom).Pravi se tako što se šećer uspe u posudu, na to se uspe malo vode, tek toliko da pokrije šećer i ukuva da bude srednje gust sirup u koji se dodaju tanko rezani kolutovi limuna.Ostaviti da se ohladi.

BAKLAVA sa MAKOM

500 gr. tankih kora,4 cela jaja,1 kiselo mleko,2 praška za pecivo,
1 šoljica od kafe ulja,1 šolja od bele kafe kristal šećera,2 šolje od bele kafe mlevenog maka.Sem kora, sve sastojke izmešati. Pleh u kome će se peći podmazati i ređati kore tako što se svaka namaže sa dobijenom smesom.Kada je baklava složena iseći je i peći. Toplu baklavu preliti sa hladnim sirupom i to:2 lončeta od 1/4 šećera i 1 ipo lonče vode.

BAKLAVA SA ORASIMA I JABUKAMA

12 tankih kora i 100 gr putera
Krem: 6 jaja,6 kašika šećera i 6 kašika brašna
Nadev: 200 gr. mlevenih oraha, 1kg kiselih ,oljuštenih i narendanih jabuka
Preliv: 500 gr. šećera,4 dcl.vode,sok od pola limuna i 1 vanil šećer.
Puter rastopiti i ostaviti na mlakom. Jaja, šećer i brašno umutiti kao za patišpanj.Uzeti prvih 4 kora od 12. Svaku poprskati sa puterom.Na zadnju staviti trećinu rendanih jabuka i oraha i preliti sa tećinom mase od jaja.Čvrsto umotati u rolnu. Staviti na podmazan pleh. Tako još 2 puta. Ukupno 3 jufke.Svaku zaseći nožem na komade željene veličine i zaliti preostalim puterom.Peći 5 minuta na jakoj temperaturi pa smanjiti na 180-200 stepeni i peći dok baklava ne porumeni.Skuvati preliv da ne bude suviše gust pa preliti sa vrućim prelivom vrući baklavu.Ostaviti da upije.

HUSINA BAKLAVA
Kore: 400 gr. tankih kora za pitu
Testo: 125 gr margarina,1 jaje,200 gr. brašna
Fil: 250 gr. putera,150 gr. mlevenih oraha
Preliv: 750 gr. šećera,6-7 dcl.vode,sok od pola limuna, 1 vanil šećer
Prvo umesiti testo od margarina ,jajeta i brašna. Oblikovati u 2 valjka i staviti u zamrzivač da se stegne da bi lakše mogao da se renda. U šerpici rastopiti puter i držati na mlakom. U podmazan pleh staviti prvo 2 kore koje treba poprskati sa puterom,posuti sa mlevenim orasima a preko oraha nastrugati ravnomerno zamrznuto testo.Zatim staviti samo 1 koru i ponoviti postupak sa rastopljenim puterom,orasima i struganim testom.Tako naizmenično ređati kore,nadev i rendano testo a odozgo na kraju staviti opet 2 kore kao što je na dnu pleha.Voditi računa da rasporedite sastojke.Putera ostaviti oko 1/3 od cele količine. Baklavu iseći oštrim nožem i svaku kocku zaliti ostatkom putera. Peći u vreloj pećnici 5 minuta a zatim smanjiti na 180 stepeni. Peći tiho dok ne porumeni.Pečenu je preliti sa vrućim sirupom koji skuvati od šećera, vode soka od limuna i vanil šećera. Da ne bude previše gust.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

  • 1

Pravilnik ponasanja na forumu

Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 75
Koliko clanova ima idealna porodica?