Svog tela gospodar

  • 1
Broj postova: 1664
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Utorak 17.07.2007, 05:31, Naslov: Svog tela gospodar
Alicja Tysiac, ime koje ce promjeniti zivot mnogim zenama.
Tragicna prica Poljakinje pocela je prije sedam godina, kad je Alicja, koja boluje od teske bolesti ociju, otkrila da je trudna. Posavjetovala se ja sa vise doktora, koji su se slagali s tim da joj trudnoca moze pogorsati zdravstveno stanje, pa cak dovesti do sljepoce. Ni jedan od tih doktora nije htio potpisati certifikat kojim bi preporucio abortus, koji je u Poljskoj dozvoljen samo ako ugrozava zdravlje zene. Kada je napokon dobila potvrdu i otisla u varsavsku kliniku, opet su joj abortus onemogucili. Posto nije imala druge mogucnosti, dovela je trudnocu do kraja. Kao sto se je predvidjalo, porod je doveo do jakog krvavljenja sarenice, zbog kojeg ce postepeno osljepiti.
Alicijin slucaj je prvi, kojeg je obradio Evropski sud za ljudska prava i odlucio da je drzava u kojoj je abortus zabranjen, duzna omoguciti zeni da taj postupak obavi negdje drugdje.
To je odlicna novost za sve zene koje trenutno zive u drzavama gdje im zakoni uzimaju pravo do odlucivanja o vlastitom tijelu. Nevjerovatno je da skoro 100 milijuna zena nema dostupa do kontracepcije.
Radi toga se svake godine dogodi od 100.000 do 200.000 smrti zbog posljedica nazakonitog abortusa.
Strasne price o mazastvu i abortusima na crno nazalost nisu dio proslosti ni u razvijenoj i demokratskoj Europi.
Sta kazete na sve to. Poljska nam je sasvim blizu.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 1043
Reg. datum: 06.06.2007
Datum unosa: Utorak 17.07.2007, 16:39, Naslov:
Razvijen deo Evrope (i sveta) je te odluke prepustio zenama, a Poljska Vatikanu.






____________________
O Ana, o Ana, tugo mojih dana...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 618
Reg. datum: 16.06.2007
Datum unosa: Utorak 17.07.2007, 17:16, Naslov:
Ma strasno... u ime CEGA oni unistavaju neciji zivot? Ako je abortus ubistvo sta je onda Alicijin zivot? Njeno je slepilo gore od smrti, po meni.
Abortus je PRAVO zene!
____________________
"Od 30. juna nisam aktivna... sto znaci da se ovom nedozvoljenom aktivnoscu bavim vec duze vreme".... stoga se posipam pepelom i skruseno molim za oprost!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 1664
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Utorak 17.07.2007, 21:42, Naslov:
Citat:
Ako je abortus ubistvo sta je onda Alicijin zivot?


Abortus se nije smatrao ubistvom do IX. stoljeca. Vec Aristotel je tvrdio da fetus "ozivi" 40 dana nakon zaceca, kod muske djece , a 80 dana kod djevojcica. Sve do 1869. godine smatralo se da abortus postaje ubistvo, tek nakon sto je majka prvi put osjetila micanje ploda.
Od tada je sve drugacije. Katolicka crkva zabranila je abortus, a njihova odluka ni danas ne popusta.
Austrija je po tom pitanju liberalna ali je jedina drzava koja ne krije troskove postupka i kontracepcije. To je jedan od razloga da su po evropskoj statistici na samom vrhu po broju izvrsenih abortusa. Katolicka je drzava u kojoj Crkva ima veliku politicku snagu.
Abortus vise nije tabu ali zene o njemu ne govore, a mladi su premalo obavjesteni o sigurnoj i zdravoj spolnosti. To je zapravo srz problema.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 91
Reg. datum: 03.05.2007
Datum unosa: Nedelja 19.08.2007, 22:13, Naslov:
Nezeljene trudnoce treba prvenstveno spreciti.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 1214
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Ponedeljak 20.08.2007, 01:27, Naslov:
Kao da zivimo u mracnom srednjem veku!
Neverovatno je da crkvene dogme zamracuju zdrav razum-narocito ako je abortus opravdan iz medicinskih razloga!
Prvo i prvo .neophodno je edukovati da do nezeljene trudnoce ne dodje!
Ovo je jos uvek tabu tema i u nasem drustvu ,a da ne govorim o Poljskoj ili jos gore o nerazvijenim zemljama gde crkva vrsi veliki utucaj na kontrolu radjanja!
Kome je cilj da se radjaju tolika nezeljena deca ,uglavnom siromasna i ostavljena ulici ili ostarelim clanovima porodice koji i nisu vise sposobni da pruze pravu roditeljsku paznju?Juzna Amerika je ogledalo toga...
Koliko god je nehumano izvrsiti abortus ,toliko je nehumanije roditi nezeljeno dete ,odreci ga se ,ostaviti ga ulici ,da raste nesrecno ,nevoljeno i napusteno.
Druga je tema ali veoma bitna ,to sto se zene koje su zdrave, situirane i u braku ,veoma lako odlucuju pre za abortus nego da rode drugo ili trece dete.Cesto je karijera ili neka materijalna stvar ispred najlepse stvari na svetu-decijeg osmeha...
Uskoro cemo postati Srbija-zemlja staraca!!!!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 91
Reg. datum: 03.05.2007
Datum unosa: Utorak 21.08.2007, 17:39, Naslov:
Tako je ovoj zemlji su potrebna deca!Citala sam knjigu D.Kalajica gde kaze da se srpske akuserske klinike nazivaju u svetu fabrikama placente jer se tela abortirane dece koriste u kozmeticke svrhe.Bila sam u soku danima i nisam verovala.Onda sam se raspitala jer to je bila jedna od najjezivijih stvari koju sam cula.I nazalost ljudi oko meni su potvrdili da je to istina.Da li znati na kom je mestu nasa zemlja po broju izvrsenih abortusa?Raspitajte se!Da ne pricam o prijateljici koja je na upisu detet u jednu novobeogradsku skolu,izmedju ostalih informacija dobila od direktorke informaciju i o ogromnom broju abortusa u toj skoli.Ma uzas,ne mogu ni da raspravljam o tome.Radjate decu!Eto odgovora!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Dubai
Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Utorak 21.08.2007, 20:32, Naslov:
Pa koliki je onda to procenat situriranih zena u Srbiji koji ne zele da imaju decu i da li je njihov udeo u beloj kugi toliko veliki?
Mislim, bela kuga je suvise ozbiljna stvar i treba je sagledati iz vise aspekata, a ne uvek i ad hoc svaljivati krivicu na "sebicne zene koje ne zele da radjaju.".

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Beograd
Broj postova: 373
Reg. datum: 05.07.2007
Datum unosa: Sreda 22.08.2007, 03:48, Naslov:
Kao sto neko misli da je pravo na izbor abortirati ili ne, tako je pravo izbora i roditi ili ne! Koliko god izgleda sebicno, bolje se odluciti na zivot bez dece, ukoliko ih ne zelite, nego roditi i biti nikakav roditelj ili jos gore prebacivati deci zbog toga!!! A poznajem neke takve "slucajeve"!
S druge strane, deca su Boziji dar i ja sam apsolutno protiv abortusa (ukoliko nije potreban iz opravdanih medicinskih razloga), posebno sto je to nekim zenama nacin kontracepcije! Kod nas se na klinikama abortusi rade u krajnje jezivim i vrlo ponizavajucim uslovima, bas iz razloga da bi ostavili dubok psiholoski pecat na zenu koja se na tako nesto odluci.
Inace, kad je prica pocela sa Alicjom, podsetilo me je na jednu moju tetku, koja je takodje imala veliku dioptriju koja joj se posle porodjaja duplirala na -12, tako da je videla samo sa naocarima koje bi predhodno napipala da bi ih stavila! Porodila se '82 god., i u toku osamdesetih je par puta isla u Rusiju na neke operacije i vid joj se popravio tako da naocare uopste ne nosi! Mislim kad je osamdesetih postojalo resenje, pretpostavljam da je danas to jos savremenije i dostupnije. A inace mislim da do tih problema ne bi doslo da su je porodili carskim rezom, njoj je dioptrija skocila od napora pri naponima!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 1306
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Sreda 22.08.2007, 05:11, Naslov:
Citat:
Tara:
mladi su premalo obavjesteni o sigurnoj i zdravoj spolnosti. To je zapravo srz problema.

Neverovatno je koliko je ovo istinito, a poražavajuće, s obzirom na to da živimo u 21. veku. Znate li da mladići u Srbiji jako retko pristaju na seks uz upotrebu kondoma? To je rezervisano za ONS, avanturice ili kakve druge susrete "sa strane". Ali kad neku devojku proglase "zvaničnom", zaštita se isključuje u velikom broju slučajeva. Devojku vrlo lako ubede da im je u suprotnom užitak drastično uskraćen, da je "golišav" seks potvrda neprikosnovene ljubavi, zalog za vernost i ko zna šta još. A zaljubljene devojke žele da veruju u sve što im ljubljeni kaže, pa se više nego iznenade kada posle pozitivnog testa čuju: "Maco, ne brini, daću i ja deo love za abortus..."
Šta da radi devojka na pragu punoletstva, osim da žali što se nije bolje informisala, poradila na samostalnoj zaštiti, ili što nije birala odgovornijeg dečka. Šta da radi dečko kojeg su prijatelji podučili da su prezervativi samo za "lake ženske"? Da li da napusti studije, zaposli se za neku bednu lovu i pokuša tako da "plodu svoje nesmotrenosti" obezbedi pristojan život? Ko je tu kriv? Šta su rešenja?
Roditelji bi itekako morali uzeti učešća u pripremanju svoje dece za seksualni život. Morali bi puniti džepove svojih sinova kondomima, puniti im glave svim raspoloživim informacijama, devojke upućivati koliko je važno da same vode brigu o sebi, naučiti ih da su posete ginekologu normalna i neophodna stvar...
Trudnoća bi morala biti promišljena odluka zrele osobe, bez obzira da li se radi o zasnivanju porodice ili ne.
A veoma je važno da se posledice vežu za oba partnera, jer je u velikom broju slučajeva "sebična žena koja ne želi da rađa" upravo to i postala zbog sebičnog muškarca koji takođe ne želi da ona rađa.
Žena može gospodariti svojim telom, ako zagospodari i nad ostalim stvarima u životu koje se nje tiču. Naročito znanjem...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Dubai
Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Sreda 22.08.2007, 16:39, Naslov:
Citat:
bolje je odluciti se na zivot bez dece, ukoliko ih ne zelite, nego roditi i biti nikakav roditelj ili jos gore prebacivati deci zbog toga
]

To je tacno. Materinstvo je nesto najlespe a deca jesu Boziji dar i bas zato je tuzno videti nezadovoljnu i frustriranu majku, a takvih i te kako ima samo sto nisu ili su vrlo retko pod lupom drustva jer one su ispunile svoju "duznost"- rodile su. Da li je to dovoljno?
Zato uopste ne mislim da je odluka o neradjanju odraz sebicluka, jer razlozi mogi biti razni i veoma ljudski. Treba postovati svacije pravo na izbor...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Dubai
Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Petak 24.08.2007, 17:57, Naslov:
A kada je rec o abortusu, posebno abortusu kod jako mladih devojaka, resenje nije u radjanju, vec u pravilnoj edukaciji mladih a u to, uz porodicu, i drustvo mora i te kako biti ukljuceno. U skole bi trebalo uvesti casove seksualnog vaspitanja na kojima bi se na pravi nacin pricalo o kontracepciji, posledicama abortusa, HIV-u i ostalim bolestima, jednom recju o svemu sto je vazno za mladog coveka...
...Ne svidja mi se ad hoc prizivanje na budjenje svesti o potrebi radanja, na upozoravanje kako nam natalitet drasticno opada, kako nam se nacija desetkuje, i sl. Bela kuga jeste zabrinjavajuca, ali je i kompleksna pojava i krajnje je deplasirano svaljivati krivicu samo i iskljucivo na zene (gde su tu muskarci?) ili na situirane parove koji nemaju decu "zbog trke za karijerom" i sl., a drzava koja razmislja o uvodjenu zabrane abortusa samo pokazuje svoju sopstvenu nespremnost i nesposobnost u resavanju problema niskog nataliteta...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Broj postova: 91
Reg. datum: 03.05.2007
Datum unosa: Nedelja 02.09.2007, 02:02, Naslov:
Mozete se lako odluciti na zivot bez dece, npr. podvezivanje jajovoda ili nek muskarac uradi vazektomiju, ali to je druga tema. Previse je abortusa u Srbiji.

Profil

Posaljite privatnu poruku

  • 1

Pravilnik ponasanja na forumu

Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 166
Koliko clanova ima idealna porodica?