Saveti za lakši prelazak sa majčinog mleka na kašice

03.10.2008, 12:05
Bebe - Saveti za lakši prelazak sa majčinog mleka na kašice

Majčino mleko, čudesni prirodni proizvod, bar u prvih šest meseci daje bebi sve što joj je potrebno. Tek od sedmog meseca, kada se potroše rezerve gvožđa, treba uvesti i kašice. Međutim, nisu sve bebe oduševljene tom novinom.

Niko se nije naučen rodio
Do sada je vaša beba znala samo za tečno i, pre svega, slatkasto majčino mleko. Na sve druge ukuse, konzistencije i hranu koja se jede kašikom mora postepeno da se navikava. Osim toga, refleks sisanja zamenjuju refleks gutanja i žvakanja. Prema tome, ako beba u početku pravi grimase i pljuje kašicu, to ne mora obavezno da znači da joj hrana nije ukusna. Pre svega, nije naviknuta na nju.

Saveti:
- Budite smireni dok hranite bebu. Ne žurite.
- Dajte joj prvi obrok kada se već delimično zasitila majčinim mlekom jer je tada opuštenija i spremnija da proba nešto novo.
- Ponekad je, međutim, efikasnija suprotna strategija. Neke bebe će pre probati nešto novo kad su gladne.
- Hranite bebu mekanom, uzanom i ravnom plastičnom kašičicom. Metalne kašičice nisu pogodne jer su suviše hladne i tvrde.
- Najbolje je da počnete sa čistim pireom od šargarepe ili bundeve. I jedno I drugo je mekano i slatkasto i, samim tim, slično majčinom mleku. U početku možete da umešate u hranu malo majčinog mleka.
- Što je kašica tečnija, to bolje. Eventualno možete da je razredite sa malo voćnog soka.

Prva kašica
Pošto su posle šestog meseca života rezerve gvožđa već prilično istrošene, prvo bi trebalo uvesti kašicu od povrća i mesa, i to za ručak. Kasnije polako uvodite i večernje kašice (od mleka i žitarica), a tek na kraju, popodnevnu kašicu (od žitarica i voća). Za navikavanje na svaki novi obrok trebalo bi da date bebi oko četiri nedelje vremena da ne biste izložili prevelikom naporu njene organe za varenje, metabolizam i imunološki sistem. Osim toga, tako ćete imati priliku da na vreme prepoznate da li je alergična na određene namirnice.

Skoro sve bebe vole šargarepu, pa se zato ona obično uvodi kao prva. Jedini nedostatak ove namirnice je taj što može da izazove zatvor.

Ako se to dogodi, pređite na neko povrće koje se lakše podnosi, na primer, na bundevu ili paškanat. Posle nekoliko dana, odnosno kada beba počne da jede 100 grama kašice po obroku, možete da dodate krompir i malo ulja.
Nedelju dana kasnije uvedite posno meso i malo soka sa vitaminom C (poboljšava iskorišćavanje gvožđa).
Kada vaša beba počne da jede 150-200 grama kašice za jedan obrok, majčino mleko joj više nije potrebno.

Saveti:
- Bebe retko kad sve poj-edu. Zato, za početak kupite gotovu kašicu u veoma malim teglicama ili je sami skuvajte i zamrznite male količine (npr. u kalupu za led).
- Bebama u početku nije potrebna promenljiva ishrana. One vole ono što im je poznato i neće vam biti zahvalne za trud ako im svaki put pripremate nešto novo. Osim toga, ako detetu dajete manje različitih vrsta povrća, voća i mesa, štitite njegove organe za varenje i sprečavate izbijanje alergije.

Čvrsta i tečna hrana
Posle kašice obavezno dajte bebi nešto da pije, najbolje vodu (koja bar u prvih šest meseci treba da bude prokuvana). Mineralna voda (naravno, negazirana) preporučuje se za pripremu hrane za odojčad. Pogodni su i blag biljni i nezaslađen voćni čaj. Sokovi se ne savetuju zato što su preslatki i sadrže previše kiseline. Ako ih ipak dajete bebi, razredite ih u odnosu 2:1, tako da uvek bude dvostruko više vode. Birajte vrste koje sadrže manje kiseline, na primer, blagi sok od jabuke. Napici uvek treba da budu topli ili mlaki, nipošto hladni.

Saveti:
- Da bi beba naučila da pije, kupite joj specijalnu šolju s pipkom. Ove šolje su lagane, stabilne i ne mogu da se razbiju. Flašice s cuclom nisu pogodne.
- Neke bebe vole da piju iz čaše ili šolje, kao odrasli. U tom slučaju, u početku će im biti potrebna vaša pomoć.
- Ponudite detetu s vreme­na na vreme da nešto popije, ali nemojte dozvoliti da neprekidno cucla.
Izvor: blic

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 1 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
  • luxeen_001@yahoo.co.uk Hello dear Greetings to you,My name is luxeen, i view about you in this site and i decide to communicate with you, it will be my pleasure to be your friend, i wish if you will respond to my mail box so that i will tell you more about my self, i hope to hear from you. yours luxeen. Здраво драги Поздрављам вас, Моје име је луксеен, ја мишљење о вама у овом сајту и ја одлучили да комуницира са вама, биће ми задовољство да буде Ваш пријатељ, желим ли ће одговорити на мој поштански сандучић тако да ћу ти рећи више о мојим себе, надам се да чујемо од вас. Ваш луксеен. luxeen_001@yahoo.co.uk
    (lux001)
Vezane vesti
Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 278
Koliko clanova ima idealna porodica?