Kako obuci bebu zimi

15.01.2011, 05:58
Bebe - Kako obuci bebu zimi
Mnogi se roditelji brinu kako osigurati da njihovoj bebi bude ugodno i toplo. No, hladno vreme ne bi vas trebalo sprečiti da s detetom barem jednom dnevno izađete na svež vazduh. Pobrinite se da pri tome detetu bude toplo. 

Isto kao i za vreme toplog vremena, za detetovo oblačenje smernica vam može biti vaš vlastiti osećaj ugode (osim ako ste jedna od onih osoba kojoj je uvek hladno ili vruće, tada se pri izboru odeće za bebin izlazak oslonite na procenu supruga ili neke druge bliske osobe). Međutim, ako je beba mlađa od 6 meseci onda će joj biti potrebno više zaštite, jer je odnos njihove telesne površine u odnosu na težinu veći te ne mogu drhtati da bi stvorila toplotu. 

Dnevna odeća
Za vreme hladnog vremena puno je delotvornije obući nekoliko slojeva odeće, koji će i manje sputavati od dva teška i debela odevna predmeta. Dodatno će bebi biti daleko toplije ako je jedan od tih slojeva vuneni. Praktična su i topla zimska odelca punjena perjem ili imitacijom perja. Bebi svakako stavite kapu, čak i ako je napolju samo prohladno, jer kapa će joj uveliko pomoći da zadrži telesnu toplotu (čak 25% toplote telo gubi preko glave). Kada je temperatura napolju ispod nule, kapa bi trebala pokrivati i bebine uši. 

Ruke trebaju biti zaštićene rukavicama, stopala čarapicama i čizmicama, a vrat šalom. Ako duva jak vetar ili je izrazito hladno, šal možete omotati oko lica ili lice zaštititi platnenom maskom, ali pri tome pazite da bebi ne pokrijete nos i tako otežate disanje. Ako pada sneg ili kiša, na kolica stavite zaštitni krov koji će zaštititi dete od padalina, ali i dobro zadržavati toplinu. No, čak i dobro utopljeno dete ne bi trebalo predugo boraviti na otvorenom kada je vreme hladno. 

Promenljivo vreme
Za manje iskusne roditelje jedna od najviše zbunjujućih stvari definitivno je promenjivo vreme, karakteristično za proleće i jesen, ali sve češća pojava i u ostala dva godišnja doba. Kako obući dete ako je jutro sunčano i pitomo, a prognoza najavljuje grmljavinu i pad temperature? Za takve je prilike najbolji odgovor - slojevito odevanje. Pri tome su najpraktičnijei laganiji slojevi odeće koj se mogu lako navlačiti i svlačiti kada se vreme počne neočekivano menjati iz toplog u hladno ili obrnuto. Takođe je dobro sa sobom uvek imati prslučić ili pokrivač ako temperatura naglo padne. Preporučujemo vam da beba u gotovo svim vremenskim prilikama nosi šeširić - lagan i s obodom za toplije vreme, a topliju kapicu u hladnim danima. 

Za miran san
Tokom hladnih dana temperaturu u dečjoj sobi najbolje je održavati između 20 i 22˚C, a za hladnih noći između 15 i 18˚C (ako vam je teško da procenite temperaturu u sobi, montirajte sobni termometar na mesto blizu onoga gde beba u sobi najviše boravi, npr. iznad krevetića, pazeći da bude izvan njenog dosega). Ako temperatura u zatvorenom prostoru bude viša od navedenih vrednosti, tada suv i pregrejan vazduh može oštetiti sluznicu nosa i učiniti je osetljivom na mikroorganizme koji uzrokuju prehladu. Takođe, pregrejan vazduh će isušiti i bebinu kožu te uzrokovati svrab. 

Pre nego bebu stavite na spavanje, dečji krevetić možete ugrejati termoforom ili grejačem (pazite da pokrivač ne bude prevruć). Mogli biste staviti i flanelske čaršave koje su čak i za vreme hladnih zimskih noći ugodni na dodir. Dete pokrijte slojevito kako bi mu bilo ugodno i toplo. Ako dete redovno odbacuje pokrivače, stavite ga u vreću za spavanje - ovo je posebno praktično za bebe i decu mlađu od godinu dana. Bebe višak toplote iz tela izbacuju preko glave, pa se o tome treba li vaša beba po noći nositi kapicu ili ne posavetuje s pedijatrom. 

Imajte na umu da je dečja soba hladnija noću nego danju te da se metabolizam usporava za vreme spavanja, pa budite spremni upotrebiti i dodatne pokrivače. No, svakako probajte izbeći čestu pogrešku preterano toplog oblačenja deteta za krevet. Ako se dete tijekom noći budi u znoju, uklonite jedan ili dva sloja pokrivača. 

Je li beba pravilno obučena?
Dodirom bebinih ruku, bedara ili stražnje strane vrata lako ćete ustanoviti da li mu je ugodno. Ako su ti delovi tijela hladni i/ili je dete nemirno, verovatno mu je hladno, pa je obucite ili pokrijte pokrivačem. Ako je koža topla i oznojena, ili je kosica vlažna, ili beba ubrzano diše ili je nemirna - verovatno je pretoplo obučena, pa skinite par slojeva odeće. Ako su rukice i nogice hladne na dodir, a telo je ugodno toplo i suvo, no beba i dalje plače, možda je treba nahraniti ili je žedna ili umorna. 

Iako ćete mnogo puta čuti zabrinuti komentar poput "Bebu treba utopliti, ručice su joj potpuno hladne!", nemojte odmah skakati s ćebetom ili još jednom jaknom. Naime, toplinu bebe nije moguće ustanoviti samo po njenim ručicama ili nožicama, jer su one većinom hladnije od ostatka tela, budući da beba još nema potpuno razvijen cirkulacijski sistem. Isto tako, ako je beba nekoliko puta kinula, to ne mora da znači da joj je hladno. Možda joj smeta sunce ili je imala potrebu pročistiti nos. Isto važi i za štucanje, koje je vrlo česta pojava kod beba i u većini slučajeva nema veze s osećajem hladnoće. 

Izuzeci koji potvrđuju pravilo
Isto kao što postoje osobe kojima je i leti hladno, ima i onih kojima je i u hladnim zimskim danima vruće. Ako ste vi jedna od tih osoba, onda vam lični termostat neće biti pouzdana odrednica za oblačenje deteta. U tom slučaju se za pomoć u oblačenju bebe obratite nekome čiji je osećaj za ugodu primereniji (supruga, majku ili neku drugu dostupnu osobu od poverenja). Takođe, ako vam se čini da je vaše dete toplije ili hladnije od vas, prihvatite to i oblačite ga u skladu s tom činjenicom. 
Izvor: E-beba, S MEDIA

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 139
    Koliko clanova ima idealna porodica?