Zanimljivosti o blizancima

19.10.2012, 21:32
Bebe - Zanimljivosti o blizancima
Za porast blizanačkih trudnoća u poslednjoj deceniji uglavnom je "odgovorna" veštačka oplodnja. Međutim, istraživanja su pokazala da na začeće blizanaca utiču i godine majke, kao i njena visina i težina, hormonske terapije, genetika...Evo nekoliko zanimljivih podataka o blizancima i blizanačkim trudnoćama.

Jedna od 80 trudnoća je blizanačka

Broj jednojajčanih blizanaca je prilično konstantan i iznosi 3 do 5 na 1.000 rođene dece, dok učestalost dvojajčanih blizanaca koji su rođeni iz spontano nastale trudnoće varira od 4 do 50 na 1000 trudnoća.

Kao odraz u ogledalu

Jednojajčani blizanci zapravo su odraz u ogledalu jedan drugog. I otisak prsta i zuba kod takve dece ređe je sličan, a češće izgleda sasvim suprotno, kao odraz u ogledalu.

Blizanci sa različitom bojom kože

Blizanci od kojih je jedan crnac, a drugi belac, rađaju je svega jednom godišnje, ali u budućnosti će se to češće dešavati. Dr Džim Vilson, genetičar kaže da, budući da otac i majka daju detetu po 50 odsto svojih gena, prva generacija potomaka roditelja različite rase sigurno će biti mešovite rase. S obzirom da je svako deseto dete mešovite rase, znači da će u budućnosti biti više blizanaca od kojih će jedan biti svetle puti, a drugi tamne.

Dečaci dominiraju

U svetu ima više blizanaca nego bliznakinja, ali se ova statistika menja u korist devojčica kada su u pitanju trojke.

Jezik blizanaca

Pretpostavlja se da 40 odsto blizanaca razvija svojevrsni vlastiti jezik, razumljiv samo njima. "Jezik blizanaca" se obično razvija u drugoj godini, a nastaje tako što jedan od blizanaca modelira nezreo i patološki govor drugog, zbog čega oba govore neispravno, a pritom se međusobno razumeju.

Levoruki blizanci

Skoro 22 odsto blizanaca je levoruko, za razliku od ostalog dela populacije, u okviru koje samo 10 odsto ljudi daje prednost levoj ruci.

Gurkanje počinje već u stomaku

Savremena tehnologija, koja je omogućila snimanje blizanaca u maminom stomaku, pokazala je interesantne činjenice: oni se zabavljaju, ali i guraju još pre rođenja.

Najviše blizanaca crne rase

Među rasama postoji razlika u učestalosti rađanja blizanaca: kod bele rase, rađa se jedan blizanac na 90 porođaja, kod žute rase tri blizanca na 1.000 porođaja, a kod crne rase 30 do 40 blizanaca na 1.000 porođaja.

Jednojajčani i dvojajčani blizanci

Osnovne činjenice vezane za blizance govore da su blizanci različitog pola uvek dvojajčani, a jednojajčani blizanci su uvek istog pola. Smatra se da je rađanje jednojajčanih blizanaca slučajan fenomen, a dvojajčanih - rezultat većeg broja ovulacija, i da se oni češće rađaju u porodicama u kojima je, naročito sa majčine strane, već bilo blizanačkih trudnoća, piše Yumama.

Mame blizanaca su zdravije

Nova istraživanja su pokazala da mame koje su prirodnim putem rodile blizanace žive duže od drugih mama zato što su generalno telesno jače, zdravije i izdržljivije. One, takođe, imaju duži reproduktivni životni vek, potrebno im je manje vremena za oporavak između trudnoća i u proseku imaju više dece, tvrde istraživači sa Univerziteta u Juti.

Izvor: 021.rs

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 112
    Koliko clanova ima idealna porodica?