Zbog čega je vaš tinejdžer stalno umoran

04.01.2008, 04:52
Adolescenti - Zbog čega je vaš tinejdžer stalno umoran
Svako ima unutrašnji biološki sat koji određuje temperaturu tela, ciklus spavanja, apetit i hormonske promene. Biološki i psihološki procesi koje prate ciklus ovog 24 časovnog unutrašnjeg sata se nazivaju cirkadijurni ritmovi zbog kojih najveći broj dece zaspi još oko 20 časova. Ali u pubertetu ovaj unutrašnji sat se menja, brišući vreme kada počinju da osećaju pospanost - obično se pospanost pomera na oko 23 časa ili kasnije. Još gore je ako tako kasno ostaju budni da bi učili ili izlazili sa društvom.

Premalo sna

Najvećem broju tinejdžera je potrebno oko devet sati sna, da bi mogli da sačuvaju optimalnu dnevnu budnost. Ipak samo nekoliko njih se naspava koliko i treba. Kućni poslovi, domaći zadaci i prijatelji imaju prioritet veći od spavanja. U stvari više od 25 posto tinejdžera spava samo šest i po sati tokom noći ako ne i manje, prema istraživanjima „National Sleep Foundation“.
Iako ne zvuči strašno, nedostatak sna može da ima ozbiljne posledice na zdravlje. Pospanost tokom dana otežava koncentraciju kao i učenje ili budnost na času. Premalo sna može da utiče na promenu raspoloženja.
Nadoknađivanje sna
Nadoknada sna tokom vikenda čini se kao logično rešenje ovih problema sa spavanjem, ali nema mnogo efekta. U stvari spavanje samo zbunjuje unutrašnji sat još više. Isto tako može da deluje i veštačko forsiranje na san. Ako vaš tinejdžer odluči da ranije ode u krevet, može da se desi da samo satima leži budan u krevetu.

Brisanje sata

Ukoliko želite da pomognete vašem detetu, evo šta bi prema rečima britanskih stručnjaka trebalo da preduzmete.
Prilagodite svetlost. Kako se vreme spavanja približava, smanjujte svetlost u kući. Isključite sva svetla tokom noći. Ujutru razmaknite zavesu u sobi vašeg deteta, da bi ga jutarnja svetlost probudila.
Držite se rasporeda. Iako može da bude veoma teško, potrudite se da vašeg tinejdžera naterate da se svaki dan budi i leže u isto vreme, čak i tokom vikenda.
Ne dajte mu da drema tokom dana. Ako je vaš tinejdžer pospan tokom dana i dremka od 30 minuta, zaista može da ima osvežavajuće dejstvo. S druge strane, previše sna tokom dana će mu onemogućiti da zaspi tokom noći.
Ne dajte mu da uzima previše kofeina. Malo kofeina, pogotovo ujutru, svakako će mu pomoći da ostane budan. S druge strane, previše kofeina će mu onemogućiti da zaspi uveče.
Napravite rutinu, za spavanje. Podstaknite svog tinejdžera da se pred spavanje nakon tuširanja posveti opuštajućim aktivnostima, a da izbegava da sluša glasnu muziku, igra video-igrice, telefonira ili koristi internet. Bilo bi dobro kada u svojoj sobi ne bi imao televizor.
Izvor: blic

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 265
    Koliko clanova ima idealna porodica?