Za dobar brak

12.04.2007, 05:06
Brak - Za dobar brak
Svi koji stupaju u brak nadaju se da će taj brak biti srećan i da će dugo trajati. Zbog toga ne bi bilo loše znati šta je potrebno za dobar brak - nažalost, sama ljubav nije dovoljna, niti može da reši sve probleme - i u kojim to tačkama brakovi najčešće pucaju.

Jedna od veoma bitnih stavki je ekonomska nezavisnost, to jest, da partneri nisu ekonomski zavisni od roditelja. Najbolje je ako su oba partnera, svaki za sebe, ekonomski nezavisni (nije baš često u našim krajevima, znamo), ili da makar uz zajedničke prihode ne moraju da žive ni sa čijim roditeljima niti da od njih finansijski zavise. U suprotnom, roditelji dobijaju priliku da se mešaju u brak svoje dece, što partnerima smanjuje mogućnost da grade nezavisne međusobne odnose, neophodne za stabilan brak.

happy couple

Neophodno je i da partneri budu emocionalno zreli, zapravo, da su socijalno, psihološki i emocionalno sazreli za preuzimanje odgovornosti. A za to je neophodno da su se oba partnera psihološki odvojila od primarne porodice, da su u stanju da samostalno donose odluke (u samostalno donošenje odluka ne spada tinejdžersko činjenje stvari koje iritiraju njihove roditelje). Inače može doći do toga da jedno od partnera očekuje od onog drugog da donosi odluke umesto njega, ili da od svojih roditelja očekuje da to čine, a to neizbežno vodi u nezadovoljstvo i sukobe.

Jedna od najbitnijih stvari u uspešnom braku je saosećajnost, kao i umeće da se ono drugo pažljivo sasluša i da se njegove potrebe razumeju. Kod velikog broja mladih parova dolazi do nezadovoljstva baš zbog toga što osećaju da ih ono drugo ne sluša i ne razume.

Brak je zajednica, ali dvoje koje u njega stupaju moraju da budu sposobni da imaju nezavisne živote - i da onda imate zajedničke ciljeve. Drugim rečima, treba da imate slične vizije života kakav želite, da se konstantno trudite da doprinosite ostvarivanju te vizije, kao i da i partnera ili partnerku podržavate u naporima da učine to isto.

Za kraj, bitna je i podrška okoline. Brak može opstati i bez nje, ali će mnogo lakše uspeti ako imate i podršku sa strane. "Nas dvoje protiv svih" može da zbliži u početku, i partneri koji su izrazito jaki kao ličnosti mogu da podnesu neprihvatanje okoline, ali u većini slučajeva, ma koliko to tužno bilo, neodobravanje okoline svojim konstantnim pritiskom razori brak.

Izvor: krstarica

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 276
    Koliko clanova ima idealna porodica?