Ostanite u braku uprkos svađi

20.11.2006, 17:56
Brak - Ostanite u braku uprkos svađi

Ukoliko ne spadate u one muškarce koji nikada ne ratuju sa svojim ženama (ako je verovati muškim izjavama, ima i takvih), možda će vas zanimati šta su o bračnim svađama otkrili američki terapeuti Hauard Markman i Skot Stenli. Evo, o čemu je reč. Snimajući okršaje supružnika koji su na Univerzitetu u Denveru zatražili njihovu pomoć, i raspitujući se kasnije o sudbini tih ljudi, ovi stručnjaci su utvrdili da destruktivne, "prljave" svađe gotovo uvek "ubiju" brak.

Odnosno, da se 93 odsto parova čije verbalne bitke vrve od uvreda razvede u toku narednih 10 godina. Markman i Stenli danas drže kurseve na kojima venčani parovi od njih uče da se svađaju na bolji način - "tako da raščiste nesporazume, ali ne raščiste jedno s drugim". Čini se da su ova dvojica odlični učitelji, jer je broj razvoda među prvim polaznicima njihovih kurseva otprilike upola manji nego među ostalim Amerikancima.

Ne dozvolite da svađa eskalira

Da se ne bi desilo da svađanje započne zbog neke sitnice, a završi se niskim udarcima, drekom i pretnjama, poslužite se tehnikom "aktivnog slušanja". Ona podrazumeva da vi i vaša žena naizmenično pričate i parafrazirate rečenice koje je izgovorio onaj drugi. Ako se, međutim, dogodi da vaša gospođa ne pokaže spremnost da se obuzda, ne govorite joj da se smiri. Njoj će to izgledati kao pokroviteljsko ponašanje, i još više će se razbesneti. Uložite napor da se vi smirite. Potrudite se da zvučite ozbiljno i, na primer, recite: "Ja ću nekoliko minuta samo da slušam, a ti mi ispričaj šta te muči".

Budite "ogledalo" vaše supruge

Prepirka postaje destruktivna i onda kada muž i žena zaborave na njen povod, i počnu da se međusobno napadaju zbog nekih karakternih ili fizičkih mana, i da se oslovljavaju ružnim imenima. Uzdržite se od takvih trikova. A u slučaju da vaša supruga krene u juriš ove vrste, znajte da ona, iako priča užasne stvari, ne misli o vama loše. Jer, kada bi bilo drugačije, odavno bi vas napustila. Dakle, ne nasedajte. Ponovo se poslužite parafraziranjem njenih izjava, koristeći ovakav uvod: "Čekaj, hoću da ovo shvatim kako valja". Kada je ozbiljnim tonom, a ne sarkastičnim, podsetite na njene reči, vi ćete joj praktično pružiti "ogledalo". A to je svakako i uljudnije i efikasnije nego da joj kažete: "Pogledaj se u ogledalu, kučko! "

Ne dokazujte joj da ima lošu memoriju

Problematična memorija je obično prva mana koju jedan bračni partner, u žaru svađe, prišije onom drugom. I onda otpočne bučno takmičenje u tome ko je bolje upamtio ono što je rečeno u trenutnoj, ili nekoj ranijoj raspravi. Pošto to, u krajnjoj liniji, uopšte nije važno, ne pokušavajte da ubedite ženu da je njeno pamćenje gore od vašeg (čak i ako jeste, nema potrebe da to ističete). Konflikt će se bezbolnije okončati ukoliko vaš "tekst" glasi ovako: "Nisam baš siguran šta sam rekao. Ali mislio sam..."

Ljubazno ispravite pogrešno tumačenje

Ako vaša dama, recimo, tvrdi da se potajno nadate da njena majka neće provesti ceo vikend u vašoj kući, vi biste mogli da joj odbrusite: "Ne čitaj mi misli, to ti ne ide od ruke". Ali mnogo je pametnije da se ne igrate s "dinamitom", i da joj mirno objasnite šta ste, u stvari, mislili kada ste izustili reči za koje se uhvatila.

Izvor: glas javnosti

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 68
    Koliko clanova ima idealna porodica?