Jagode, grejpfrut i trešnje tope celulit

13.05.2009, 13:42
Fitness - Jagode, grejpfrut i trešnje tope celulit

S najmrskijim estetskim, ali i zdravstvenim problemom - celulitom muku muče „obične" žene, a nisu ga pošteđene ni sportistkinje, glumice, manekenke. San svake žene je glatka koža, a na to posebno podseća toplo vreme koje diktira kraću i oskudniju odeću.

U borbi s celulitom dopuštena su sva sredstva, a ono što je najvažnije za pobedu, osim uporne spoljašnje nege, jeste i pametno delovanje iznutra zdravom i uravnoteženom ishranom, fizičkom aktivnošću, a često i masažom.

Zbog čega nastaje
Glavni uzročnici pojave celulita jesu loša cirkulacija limfe i krvi, nakupljanje viška tečnosti i toksina, kao i masnog tkiva, genetska predispozicija, način života, stres, neadekvatna fizička aktivnost i hormonska neravnoteža. Zato je celulit mnogo više od pukog estetskog problema. On je u jednu ruku bolest jer u kasnijim fazama zna da bude jako bolan na dodir.

Kako bismo uspeli da ga iskorenimo, potrebno je pokrenuti optok limfe i podstaći izlučivanje viška tečnosti i toksina iz tela. Naravno, uz sve to treba biti istrajan u kozmetičkoj nezi, pravilnoj ishrani, a u životni stil svakako treba uključiti i redovnu fizičku aktivnost.

Ishrana
Ishrana je ključan faktor, pa što češće konzumirajte namirnice koje podstiču varenje i iz organizma eliminišu toksine i suvišne masti. Korisne su i namirnice koje sadrže dovoljne količine vitamina A, E, C i K jer oni poboljšavaju tonus kože i jačaju zidove vena i kapilara. Jedite ananas, kivi i grejpfrut. A u ishranu svakako uključite i jagode, limun, pomorandže, crne ribizle i trešnje. Što se tiče namirnica koje pospešuju izlučivanje viška vode iz tela, to su banane, krompir i paradajz. Svoj doprinos borbi protiv celulita daju zeleni listovi prepuni lecitina koji obnavlja ćelijske membrane, vraća elastičnost kože.

Saveznik kojeg svakako ne smemo da zaboravimo jeste voda jer pospešuje razmenu materija, pa je zaslužna za čišćenje organizma i dobar rad sistema za varenje.

Fizička aktivnost
Osim ishrane, bitna je i fizička aktivnost. Naime, vežbanjem, odnosno kretanjem tope se masne naslage, popravlja cirkulacija i opskrbljenost ćelija kiseonikom i jača mišićno tkivo. Trčite, plivajte, hodajte i podstaknite cirkulaciju i metabolizam. Samo pola sata vežbanja dnevno pospešiće izlučivanje toksina. Važno je znati da neke vežbe koje toniziraju mišiće mogu da istisnu masti na površinu, pa je i kod nekih sportistkinja vidljiv celulit.

Masaža
U tretiranju celulita, neizostavni deo predstavljaju masaže.
- Veoma je bitno, bez obzira na to koja vrsta celulita se tretira, da se tretmani rade u određenoj seriji - osam tretmana (tri tretmana dan za danom, sledeća tri svakog drugog dana i, na kraju, poslednja dva na treći dan) - objašnjava Tatjana Jevđović, spa i velnes instruktor.
Na ovaj način se aktivira program čišćenja i normalizuje metaboličke procese u organizmu, kao i na nivou ćelija kože, što omogućava ublažavanje ili nestanak celulita na duže vreme. Naravno, u zavisnosti od tipa celulita, serije masaža se ponavljaju posle nedelju dana, kada se vidi tačan učinak prethodno urađenih terapija.
Veoma brze efekte daju krio pakovanja (gio i bra) koja izazivaju hlađenje tela prvih petnaestak minuta, a zatim deluju na zagrevanje organizma koji počinje da se znoji i tako aktivira kožu kao najveći organ za eliminaciju toksina. Ovi tretmani su odlični inicijalni tretmani koji brzo pokrenu metaboličke procese u celom organizmu i česta su preporuka upravo za tretmane celog tela kome je potrebna detoksikacija.

Koji stepen celulita imate
Ukoliko želite da proverite koji stepen celulita imate, dovoljno je da pratite savete dr Azre Tasić. Najbrži i najjednostavniji jeste test štipanja: jednostavno, sa dva prsta uštinete kožu visoko na spoljnoj strani butine ili bedrima ili nadlaktice i ako se pojave rupice, to je sigurno celulit. Postoji više skala koje definišu stepen težine promena, ali najjednostavnijom se čini Nurnberger-Muller skala, prema kojoj celulit može da se podeli u četiri stadijuma prema razvijenost promena.
Nulti stepen - nema rupica prilikom sprovođenja test bilo u stojećem ili ležećem položaju, vide se samo nabori i tanke linije prevoja
Prvi stepen - nema rupica ni pri stojećem ni ležećem položaju izvođenja test. ali tkivo je promenjeno
Drugi stepen - rupice se pojavljuju spontano u stojećem položaju, ali se gube u ležećem položaju
Treći stepen - rupičaste promene su
mnogobrojne i postoje i u stojećem i u
ležećem položaju

Izvor: blic

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 1 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
  • Bas cu da vidim da li je to sve tacno. U poslednje vreme sam pocela dosta da jedem grejp i kivi, dosta setam, mazem noge niveinom kremom protiv celulita... Bas me zanima kad ce se videti prvi rezultati!
    (biksi82)
Vezane vesti
Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 150
Koliko clanova ima idealna porodica?