Uštedite novac i vredno vežbajte u kući

17.09.2011, 18:19
Fitness - Uštedite novac i vredno vežbajte u kući
Prestanite da se služite izgovorima da nemate dovoljno vremena za teretanu. Uz savete stručnjaka kreirajte sopstveni trening koji ćete brzo i lako obavljati kod kuće.
Kako objašnjava Tamara Ratković, profesor kineziologije i pilates edukator iz aerobik i fitnes kluba "Star", pre nego što počnete sa vežbama treba da obratite pažnju na svoje zdravstveno stanje, fizičku kondiciju i godine, i tome treba da prilagodite trening.


- Vežbe je najpoželjnije obavljati ujutru, jer tada najbolje deluju na naš biološki organizam koji se budi i tako priprema za dan. Ipak, užurbani tempo života ne ostavlja mnogo prostora, tako da ako morate, vežbe radite posle posla, jer je bolje tako nego nikako - savetuje profesor Tamara Ratković.


Kako dodaje, vreme treninga zavisi od mnogih faktora, kao što su kondicija, godine, fizičko zdravlje, ali i šta želite da postignete. Ako su u pitanju korekcije dovoljno je 20-30 minuta dva puta u toku dana, a ako je razlog estetske prirode, trening treba da traje minimum 60 minuta, tri do četiri puta nedeljno.


- Za vreme treninga obavezno pijte vodu, jer tako nadoknađujete tečnost koju gubite znojenjem. Ipak, vodu nemojte piti na silu. Nikako nemojte piti ledenu vodu, a količinu tečnosti koju unosite treba prilagoditi temperaturnim prilikama, zagrejanosti prostorije i fizičkoj aktivnosti koju ćemo obavljati - ističe profesor Tamara Ratković.


Kako kaže, dobro je imati parametre koji će vas voditi kroz trening, kao što su otkucaji srca.


- Puls možete meriti ručno, ali i aparatom koji nije mnogo skup, a dobar je zato što meri puls konstatno za vreme treninga. Normalan puls u stanju mirovanja je 40-70 otkucaja u minuti, a za vreme vežbanja može da se podigne od 110 do 170. Takođe, obratite pažnju da na puls utiču godine, fizičko stanje, kondicija i telesna težina - kaže profesor Tamara Ratković i dodaje da su najčešće greške koje ljudi prave preterano iscrpljivanje, nepravilno obavljanje vežbe i preskakanje istezanja, što nikako ne treba zanemariti jer tako dolazi do povreda.

Izvor: blic.rs

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 246
    Koliko clanova ima idealna porodica?