Kako kod dece ojačati imunitet

28.02.2013, 23:27
Ishrana - Kako kod dece ojačati imunitet
Deca moraju dovoljno da spavaju, krecu se i jedu voce i povrce, pa ce biti zdravija. Kijaju, kašlju, curi im nos, javi se temperatura. I tako svakog meseca, cele zime. Od respiratornih infekcija decu ne mozemo da zaštitimo. Kako da nam mališani budu otporniji - novinari Radija Novi Sad razgovarali su sa doktorkom Slavicom Ilic, pedijatrom imunologom.

Respiratorne infekcije kod dece najcešce su izazvane rinovirusima, kojih ima više od 100 sojeva, tako da se, nakon infekcije, imunitet stvori samo na odredjeni tip virusa. Takodje, zimi su deca mnogo duze u zatvorenim prostorijama, gde se lakše prenose bakterije i virusi. Treba imati u vidu i to da je imuni sistem dece predškolskog uzrasta još u fazi razvoja, a da tek u dvanaestoj godini dostize kapacitet kao kod odraslih - kaze doktorka Ilic.

Prema njenim recima, nekoliko je stvari koje roditelji mogu da urade, kako bi ojacali imunitet deteta. Pre svega, treba da povedu racuna o tome da deca dovoljno spavaju i budu fizicki aktivna.

San je deci vazan za odmor od dnevnih aktivnosti, ali i za rast. Naime, u snu se izlucuje hormon rasta, kao i razlicite komponente imunosistema. Za predškolsku decu, optimalno je da spavaju 10 sati, dok je starijoj neophodno izmedju 7 i 8 sati - ukazuje doktorka.

Deci treba dovoljno tecnosti, pre svega vode, zatim mleka i jogurta, koji su bogati kalcijumom, vaznim za rast kostiju. Od sokova treba birati prirodne, a izbegavati gazirane, jer oni sadrze veštacke zasladjivace, savetuje doktorka.

Ogranicite im slatkiše, jer šeceri deluju imunosupresivno, smanjujuci broj leukocita i stvaranje antitela. Izbegavajte da im dajete brzu hranu, a pojacajte unos dobrih masnoca, narocito onih u maslinovom ulju i masnoj ribi.

Za neke vrste voca i povrca dokazano je da podsticu funkciju imunosistema. To su jagode, crveni grejpfrut, borovnica, kajsija i banana, a od povrca paradajz, spanac, šargarepa, brokoli, tikva, crni i beli luk, zakljucuje doktorka Slavica Ilic.

Izvor: RTV, Milana Belic

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 319
    Koliko clanova ima idealna porodica?