Žene bolje shvataju emocije od muškaraca

27.10.2009, 02:51
Iz Vašeg ugla - Žene bolje shvataju emocije od muškaraca
Naučnici su potvrdili ono što žene znaju već godinama - da su one bolje od muškaraca u razumevanju emocija. Pripadnice lepšeg pola su posebno dobre kad se radi o razlikovanju straha od gnušanja, piše "Telegraf".

Eksperimentalna grupa od 23 muškaraca i isto toliko žena, starosti od 18 do 43 godine, trebalo je da prati simuliranje različitih izraza ljudskog lica na živom modelu.

Rezultati istraživanja, objavljeni u žurnalu "Neuropsihologija", pokazali su da žene prednjače u odnosu na muškarce u shvatanju izraza lica. Ovo se uvek pretpostavljalo, ali nikad - do sada - nije bilo i dokazano.
Olivijer Kolinjon, vođa istraživanja, ukazao je da cilj studije nije bilo takmičenje među polovima, već bolje razumevanje "mentalnih bolesti, kod kojih je faktor pola veoma izražen".

"To znači da one (mentalne bolesti) pogađaju muškarce i žene različito. Autizam, na primer, više pogađa muškarce, a jedna od odlika ove bolesti je poteškoća u prepoznavanju emocija", objasnio je Kolinjon.
"S obzirom na to da muškarci identifikuju i izražavaju emocije sa manjom efikasnošću od žena, ovo u određenoj meri podržava tu teoriju", dodao je on. Psiholozi ukazuju da su žene, zbog svoje primarne uloge majki, "podešene" drugačije, kako bi identifikovale emocije kod beba.

"Međutim, ova studija ne bi trebalo da isključi činjenicu da kultura i socijalizacija imaju jaku ulogu u određivanju polnih razlika u identifikovanju emotivnih izraza", ukazao je Kolinjon.

 

Izvor: blic

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 66
    Koliko clanova ima idealna porodica?