Ono što nikad ne treba da kažete svekrvi!

06.08.2013, 20:41
Iz Vašeg ugla - Ono što nikad ne treba da kažete svekrvi!
Odnosi između svekrve i snaje su gotovo po pravilu komplikovani, a neretko i teški. Zato naučite kako da uradite ono što je do vas zarad mira u kući. Evo nekih stvari koje nikad ne bi trebalo da kažete svojoj svekrvi.

 

"DOBRODOŠLI STE U NAŠOJ KUĆI U SVAKO DOBA. UVEK SMO TU ZA VAS"

 

Ovo je sasvim u redu reći ukoliko to zaista mislite, ali ako niste sigurni u to mnogo je bolje da imate ustaljen tempo i vreme u koje se viđate, jer može vam se desiti da vas svekrva shvati bukvalno i da vas zivka za svaku sitnicu i dolazi u svako doba dana i noći.

 

Kada jednom objektivno ne budete u situaciji da ste "tu za nju", to će vam se itekako zameriti i ispašćete lažljivica.

 

"NISAM TRAŽILA VAŠE MIŠLJENJE"

 

I u manje komplikovanim odnosima ovo je gruba opaska, a kada se radi o svekrvi i snaji, ovakav ispad mogao bi da ima dugoročne posledice.

 

Mnogo je bolje da se kada vas svekrva posavetuje, ljubazno zahvalite i nastavite po svom. Ukoliko nastavi da nameće svoje mišljenje, branite se tako što ćete reći da ste zajedno sa vašim mužem a njenim sinom, rešili da pratite instrukcije nekog autoriteta, poput doktora ili nastavnika. Ukoliko ni to ne uspe, prepustite njenom sinu da joj objasni da su neke teme vaša stvar u koju ne treba da se meša.

 

„NE MOGU DA VERUJEM DA STE GLASALI ZA NJEGA"

 

Političke rasprave su problematične i kada ih vodite sa sopstvenim roditeljima, pa ih se svakako klonite u razgovorima sa svekrvom. Ovakve rasprave imaju običaj da porodičnu večeru pretvore u bojno polje, i to sasvim besmisleno, a iz ovakvih rasprava niko ne izlazi kao pobednik. Bolje ljubazno recite da ste poznati po tome što žustro reagujete na politička pitanja i da ćete se zato izuzeti iz razgovora.

 

„ZAŠTO NISTE NAUČILI SINA DA ..."

 

Ako ste majka, znate da je najveća uvreda za ženu sa decom prigovor vezan za vaspitanje. Vašeg muža ste sa svim vrlinama i manama sami birali i ne vredi da nekog drugog krivite za njegove postupke.

 

 

Ovakvi prigovori takođe će vašu svekrvu uvući u vaš odnos sa mužem, što obično ume da bude jako čupavo. Razgovarajte sa mužem i vidite da li postoji šansa da ga vi naučite nešto što mislite da je majka propustila.

 

„JEDNOSTAVNO MI JE PRIJATNIJE SA MOJOM PORODICOM"

 

Sa vašim stupanjem u brak vaši roditelji stupaju u jednu vrstu blagog rivaliteta, pa budite uvereni da će vašoj svekrvi smetati ako svaki praznik provodite sa vašim roditeljima, i ako su svuda po kući slike vaše primarne porodice.

 

Naravno da je sasvim prirodno da je vaša veza sa roditeljima mnogo jača, ali sa udajom morate da prihvatite i činjenicu da ste ušli u drugu porodicu i postali njen član, i da se toj činjenici što bolje prilagodite.

 

Utvrdite sa mužem raspored kada ćete se viđati sa kim, a ako on želi više vremena sa svojom porodicom, u redu je da ode i sam ili da s vremena na vreme kod njih ostavite decu.

 

„NADAM SE DA ĆU NASLEDITI VAŠU ..."

 

Ovo će učiniti da vaša svekrva stekne utisak da jedva čekate da umre. Svi razgovori o nasleđu tiču se vašeg muža, njegovih braće i sestara i njihovih roditelja, pa među njima treba i da ostanu.

 

 

Vi imate pravo na imovinu vaše majke, ali ne i na ono što je svekrvino, pa ako ona pomene da će vam nešto ostaviti, to je sjajno, ali vi nikako nemojte inicirati takve razgovore.

 

„PREVIŠE SMO ZAUZETI DA BI SE VIDELI SA VAMA"

 

U slučajevima kada vaša svekrva insistira da se viđate češće nego što vi to želite, morate ujediniti snage sa mužem kako biste joj objasnili da morate da ispoštujete i druge ljude u vašem životu. Kada smišljate izgovor budite taktični i ne zaboravite da pomenete da će vam biti jako drago da se vidite sa njom ili da uživate da provodite vreme zajedno, ali ste eto u tom terminu već imali planove.

 

„DA LI BISTE PRIČALI SA VAŠOM ĆERKOM U MOJE IME"

Generalno je loša ideja da bilo koga uplićete u vaše odnose, a kada od svekrve tražite da stane na vašu stranu umesto na stranu svoje dece, to nikako ne sluti na dobro. I kada bi svekrva stala na vašu stranu, bespotrebno biste izkomplikovali odnose u porodici, pa ako imate probleme sa braćom ili sestrama vašeg muža, neka ih on reši i to ne uplićući roditelje.

 

 

„NE OČEKUJTE DA ČESTO VIĐATE DECU"

Bake i deke su jako vredne u životu vaše dece, pa nemojte zbog ličnog hira da im uskraćujete ovo iskustvo.

 

Recite im da mogu da budu sa decom koliko god žele, dok poštuju načela po kojima ste se dogovorili da ih odgajate.

 

„BOLJE JE DA VAŠ SIN RAZGOVARA SA VAMA"

Iako je verovatno najbolje da vaš muž preuzme komunikaciju vezanu za sve osetljive teme sa svojim rooditeljima, nemojte se kriti iza njega da biste izbegli svaki kontakt sa svekrom i svekrvom.

 

 

Ostavite teške teme njenom sinu, ali sami se potrudite da s vremena na vreme neobavezno proćaskate sa svekrvom. Ovakav odnos smanjiće rizik od nesvesnih uvreda, neće učiniti da se oseća odbačenom i pomoći će deci da grade odnos sa bakom jer vide da ga i mama ima.

Izvor: blic zena

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 258
    Koliko clanova ima idealna porodica?