Dino Merlin

28.01.2007, 05:11
Kultura - Dino Merlin

Dino Merlin je, uz Kemala Montena, najznačajniji bosanskohercegovački kantautor, te važan domaći kompozitor i izvođač pjesama rock, etno popa i zabavne muzike sa folklornim elementima.

Edin Dervišhalidović ili "Dino Merlin", što je njegovo scensko ime, rođen je 12. septembra 1962. godine u Sarajevu, gde provodi detinjstvo i gdje se školuje. 1983. godine Dino osniva muzičku grupu "Merlin" za koju piše tekstove i muziku, i gde peva, čime postaje jedan od najmarkantnijih frontmena na području bivše Jugoslavije.

Svoju solo karijeru Dervišhalidović započinje 1991. godine pod scenskim imenom "Dino Merlin". Tekstovi za masovnu publiku, proizašli iz ličnog iskustva, jedan su od glavnih razloga koji mu omogućuje da na bosanskoj i regionalnoj muzičkoj sceni slovi za jednog od najvećih autora. Sve češće Dino upotrebljava instrumente orijentalne, etno muzike, usklađene sa novim zvucima elektronske muzike. Odličan primer za to je pjesma "Sam" sa njegovog albuma "Sredinom".

Od 1991. do danas, snimio je nekoliko albuma, od kojih je nekoliko kompilacija i koncertni. Pri tome je album "Sredinom" (2000) bio jedan od najprodavanijih, ako ne i najprodavaniji album na području čitave Jugoistočne Evrope u posljednjih deset godina.

Po izlasku albuma "Sredinom", Dino organizuje koncert u Sarajevu na koji dolazi više od 80.000 ljubitelja njegove muzike. Na svoju dugu listu uspeha, dodaje i dva učešća za nacionalnim izborima za Pjesmu Evrovizije. 1999. godine Dino Merlin odnosi i pobedu, te predstavlja Bosnu i Hercegovini na eurovizijskom finalu u Jerusalimu, osvojivši visoko šesto mesto, koje je dosad naš drugi najbolji plasman na ovom natecanju. Sa uspehom učestvuje i na nekoliko međunarodnih festivala (Danska, Turska, itd.). On je i autor prve bosansko-hercegovačke himne "Jedna i jedina".

Izvor: wikipedia.org

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 2 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
  • Upravo se vrti na tv njegova nova pesma "otkricu ti tajnu". Ne znam zasto ali sve njegove pesme su pune emocija i iz svake moze da se izvuce neka pouka.Treba da ima vise pevaca kao sto je on. Svaka cast,Dino samo napred.
    (spavalica)
  • Dino je meni neverovatan... Nedavno sam razmishljala... Nikad ga nisam mogla nazvati "omiljenim", ali sam skontala da najvishe njegovih pesama znam. Mislim chak da nema pesme koju ne bi znao bilo ko od nas. Bila sam na 3 njegova koncerta do sad, i to su mi jedni od najdrazih. Izuzetan zabavljach sa izuzetnim timom, puno snage u jednom choveku, umerenost, prirodnost. Tekstovi su iskreni, ne previshe nakiceni, svakodnevni, i bash zbog toga odlichni. Toliko for now...
    (Kiki)
Vezane vesti
Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 274
Koliko clanova ima idealna porodica?