Biografija Michael-a Jackson-a

12.02.2007, 04:43
Kultura - Biografija Michael-a Jackson-a
Michael Joseph Jackson je rodjen od oca Joseph-a i Katherine Jackson u gradu Gary, Indiana, 29. avgusta, 1958. Bio je sedmo od ukupno devetoro dece njegovih roditelja. Njegova braca i sestre su: Maureen "Rebbie" Jackson, Sigmund "Jackie" Jackson, Toriano "Tito" Jackson, Jermaine Jackson, La Toya Jackson, Marlon Jackson, Steven "Randy" Jackson, i Janet Jackson. 
Michael je poceo svoju muzicku karijeru kao petogodisnjak, kao vodeci pevac grupe Jackson 5, koji su svirali u lokalnim klubovima i barovima po Indijani i istocnoj obali SAD-a. Posto ih je otkrio Bobby Taylor, potpisali su ugovor za Motown Records. Jackson 5 i njihova porodica su se preselili u Kaliforniju i uskoro postali nacionalne zvezde sa njihova prva 4 singla: "ABC", "I Want You Back", "The Love You Save", i "I'll Be There" postali su hitovi broj jedan. Sa kucom Motown Records grupa Jackson 5 izdala je 14 albuma, a sam Michael 4 solo albuma dok grupa nije napustila izdavacku kucu 1976. 
The Jacksons, kako su se od onda nazivali, ostavili su Jeramine-a i primili Randy-ja u grupu, snimili su 6 albuma izmedju 1976. i 1984. i imali su nekoliko turneja po Severnoj Americi, Evropi i Aziji. 

1977. Michael debituje u svom prvom filmu 'The Wiz" kao strasilo, uz pevacicu Diana Ross, i tada je sreo Quincy Jones-a, koji mu je producirao prvi solo album 'Off The Wall' 1979. To je bio prvi album koji je iznedrio 4 #1 hit pesme. 

1982. Michael je izdao najprodavaniji album na svetu svih vremena, 'Thriller'. Sa ovog albuma bilo je 7 hit singlova, ponovo ruseci rekorde, i do danas je prodato u preko 51 milion primereka. Muzicki sport za hit pesmu 'Billie Jean' omoguvio je Michael-u da bude prvi crni muzicar ciji ce spot biti emitovan na americkoj TV stanici, MTV. Spot za pesmu 'Thriller' najprodavaniij video spot.

1983. Michael je na proslavi 25-godisnjice 'motown Recordsa' izveo cuveni Moonwalk dance. 

1984. Michael je usao u istoriju kao dobitnik 8 Grammy nagrada za jedno vece.

1985. Izdao je pesmu 'We Are The World' koja je izvedena od strane 44 svetskih najpopularnijih izvodjaca, time sakupljavsi novac za fondaciju 'USA For Africa' za izgladnele ljude u Africi.

1986. Michael je sa George lucas-om i Francis Ford Coppola-om producirao film Captain EO, 3-D film za Disney-eve tematske parkove sve do 1998. To je bio najskuplji film po minutu ikada, kostao je oko 30 miliona dolara. U njemu su se pojavile i 2 nove Michael-ove pesme. 

1987. Michael je snimio svoj treci solo album, 'Bad' i izveo svoju prvu solo turneju, koja je potpuna bila rasprodata. 

1988. Michael je napisao svoju autobografiju pisuci prvi put o svom detinjstvu, svojoj karijeri, i plasticnim operacijama. Krajem 1980-ih proglasen je za 'Umetnika Decenije' zbog njegovih uspeha s albumima 'Thriller' i 'Bad'.

1991. Michael je potpisao najveci ugovor ikada sa Sony Music-om i snimio njegov cetvrti solo album, 'Dangerous'. Izveo je solo svetsku turneju 1992. koja ga jeodvela u zemlje koje nikada pre nesu posetili pop izvodjaci. Michael je izveo njegov prvi koncert uzivo u Bukuresti u Rumuniji, koji je emitovan sirom sveta. U to vreme michael je ustanovio svoju dobrotvornu organizaciju 'Heal The World Foundation' koja je posvecena poboljsanju uslova zivota dece sirom sveta.

1994. Michael se ozenio prvi put sa Lisa Marie Presley, cerkom legendarnog Elvis Presley-ja, u privatnom ceremonijom u Dominikanskoj Republici, 16. maja. Njihov brak je jedva izdrzao 19 meseci, i zavrsio se razvodom 1996.

1995. Michael izdaje svoj peti solo album 'HIStory' koji je sadrzao 15 novih pesama, uz dodatni disk sa njegovim najvcim hitovima. 

1996. Michael zapocinje njegou HIStory svetsku turneju koja je trajala cak 2 godine. Za vreme pauze od koncerata, Michael se zeni sa Debbie Rowe 14. novembra 1996. i njegovo prvo dete 'Prince' Michael Joseph Jackson Jr. rodjen je 13. februara 1997.

1997. Izdao je album 'Blood On The Dancefloor', koji je sadrzao remixe pesama sa albuma 'HIStory' i dodatnih 5 novih pesama. 

1998. 3. aprila, Michael i Debbie predstavili su svetu novo dete po imenu Paris Katherine Jackson. Michael i Debbie razveli su se oktobra 1999.

U novom milenijumu Michael snima, novi album, koji jos nije dobio ime. Takodje planira da ponovo okupi svoju bracu kao Jackson 5, kao i da glumi u filmu "The Nightmares Of Edgar Allen Poe" koji ce takodje producirati i komponovati muziku za njega. 

Michael-ova karijera se sirila kroz decenije donoseci mu bezbroj nagrada i postavljenih rekorda. Prodao je preko 200 miliona albuma sirom sveta i nastupao na svim kontinentima. Uvek je pravio je presedan koji su svi umetnici i producenti pokusavali da prate u kreiranju muzickih spotova, i nastavlja da vodi u industriji zabave sa njegovim inovativnim albumima, zivim nastupima i kratkim filmovima.

Izvor: beotel.yu

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 250
    Koliko clanova ima idealna porodica?