Veš štiti od zračenja

28.05.2007, 06:00
Kultura - Veš štiti od zračenja

Zračenje mobilnih telefona, iako dosta dobro ispitano, još nema naučne potvrde o tačnim posledicama koje ima na ljude. Ipak, nedavno je švajcarska kompanija „Isa Bodywear“ napravila specijalni donji veš koji štiti od raznih zračenja mobilnih uređaja.
Bežične kompjuterske veze emituju radijaciju mnogo veću od zračenja antena mobilnih telefona i baznih stanica mobilne telefonije, tvrde naučnici. Ali iako se još ne zna koliko su ova zračenja tačno opasna po zdravlje ljudi, mnoge kompanije već proizvode zaštitne uređaje i odeću. Tako je švajcarska kompanija „Isa Bodywear“ napravila specijalni donji veš koji štiti od raznih zračenja mobilnih uređaja, a koji je namenjen prvenstveno muškarcima jer veliki broj studija upozorava da mobilni telefoni utiču negativno na plodnost, tj. mogu dovesti do steriliteta.
Međutim, odnedavno je veliki problem i zračenje bežičnih kompjuterskih veza, za koje naučnici tvrde da emituju radijaciju mnogo veću od radijacije antena mobilne telefonije. Primera radi, zračenje koje emituju ruteri i laptopovi prilikom međusobne komunikacije slično je zračenju mikrotalasne rerne, ali, na sreću, mnogo slabije.
Ipak, ukoliko se laptop drži u krilu prilikom bežične konekcije, nivo zračenja, koji se označava sa SAR, može biti veći, odnosno može biti veoma štetan.
Proizvođači mobilnih telefona u specifikacijama navode nivo zračenja (SAR) zavisno od modela, dok proizvođači opreme za bežično kompjutersko povezivanje ne navode jačinu radijacije, iako se radi o većem zračenju.
Zato naučnici upozoravaju da porast bežičnih komunikacija može biti veoma štetan. Primera radi, u velikim gradovima na svakom ćošku i na javnim mestima, poput autobuskih stanica, sve više je bežičnih rutera koji emituju radijaciju, koristili vi neki uređaj ili ne. Kada ti talasi počnu da se preklapaju i ako se dodaju ostale bežične veze (npr. blutut), biće veoma teško zaštititi se od štetnog zračenja.

Izvor: blic

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 236
    Koliko clanova ima idealna porodica?