Trudnicama dovoljna potvrda

08.10.2012, 23:20
Kultura - Trudnicama dovoljna potvrda
Besplatno lečenje za trudnice i decu i bez zdravstvenog osiguranja biće omogućeno od danas ili sutra. Imaće ista prava kao i građani sa knjižicom, kod lekara će ići sa potvrdom.TRUDNICE i deca do punoletstva koja nisu zdravstveno osigurana od danas, najkasnije od sutra, moći će da se leče o trošku osiguranja. Oni će, kako je rečeno „Novostima" u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja, kod lekara umesto sa zdravstvenom knjižicom ići - sa potvrdom.

To je omogućeno izmenama i dopunama Pravilnika o korišćenju zdravstvene legitimacije - knjižice, koje je Upravni odbor RFZO usvojio 28. septembra.

nicijativu da se deci i trudnicama omogući zdravstvena zaštita i u slučajevima kada ni po jednom osnovu nisu osigurani još letos je pokrenuo Saša Janković, zaštitnik prava građana, ali je tada lečenje omogućeno samo deci. I to tako što su im na tri meseca overene zdravstvene knjižice kao osobama bez zdravstvene zaštite. Tu mogućnost je, kažu u RFZO, iskoristilo oko 5.000 dece roditelja čiji poslodavci ne uplaćuju doprinos za zdravstvo.Problem lečenja ljudi bez markice u zdravstvenoj knjižici time, ipak, nije rešen, pa je Slavica Đukić Dejanović, po dolasku na mesto ministra zdravlja pokrenula inicijativu da se ta praksa proširi i na trudnice i porodilje. Tražen je samo zakonski osnov.

- Izmenama i dopunama Pravilnika o korišćenju zdravstvene legitimacije - knjižice omogućeno je trudnicama i deci do 18 godina da na period od tri meseca, do izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, koriste zdravstvenu zaštitu - kaže Sanja Mirosavljević, portpasrol RFZO. - Oni će, dakle, dobiti posebnu potvrdu na osnovu koje će, kao i svi drugi građani koji imaju overenu zdravstvenu knjižicu, moći da koriste zdravstvenu zaštitu. Nemamo podatak koliko je takvih trudnica i dece.

IZDAVANJE Potvrde se uzimaju u matičnim filijalama RFZO, a njihovo izdavanje počinje dan posle objavljivanja izmena i dopuna Pravilnika u Službenom glasniku, u RFZO kažu - najkasnije danas ili sutra.

Izvor: Vecernje novosti

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 260
    Koliko clanova ima idealna porodica?