Odrasli pre vremena

01.05.2009, 23:01
Kutak za mame - Odrasli pre vremena

Svidelo se to nama ili ne, deca danas odrastaju u kompleksnijem svetu nego roditelji. Prednosti su što će u životu imati mnogo više izbora nego vi. A mane... Deca danas ranije sazrevaju, sve ranije pokušavaju da budu odrasli, odnosno da rade stvari rezervisane za odrasle. Šta treba da uradite ako vam se čini da se dete ne ponaša u skladu s njegovim godinama?

Poslušajte američke psihologe.

Budite mu primer
Vaš partner i vi prvi ste mu uzor. Ako vi volite da se šminke i nosite kratko, nemojte da se čudite što to voli i vaša ćerka. Ako ste pušač ili često pijete, i vaše dete će te stvari da smatra normalnim.
Savet: Devojački razgovori o kozmetici su OK, ali ne razgovarajte samo o tome. Naučite ih da postoje i druge, važnije stvari.

Budite strpljivi
Deca danas znaju više o svetu i zabranjenim temama nego što ste znali vi kada ste bili mladi. Seks je danas svuda, na TV-u, u muzičkim spotovima, i koristi se za prodaju svega - od čokolade do parfema. Veliki uticaj na sve ima i pritisak vršnjaka, pa ako njegovi ili njeni prijatelji već imaju dečka ili devojku, i oni će želeti isto. Bez obzira na to koliko god odraslo delovali, znajte da je reč o deci i tako treba i da ih tretirate. U redu je da sa decom imate prijateljski odnos, ali vi niste njihov prijatelj već roditelji, pa se tako i ponašajte.
Savet: Ne paničite. Jačajte samopouzdanje svog deteta tako što ćete mu davati komplimente, ne samo za izgled, već i za njegov karakter i inteligenciju. Ignorišite, koliko god možete, nezrelo ponašanje kojim samo pokušavaju da pridobiju vašu pažnju.

„Ne" je čarobna reč
Vaš sin (ili ćerka) žele kompjutersku igricu koja nije namenjena njihovim godinama. Objašnjavaju vam da je već svi u razredu igraju. Ili, ćerka želi da sama sa drugaricama ide na more, a vi mislite da za to još nije spremna.
Savet: Vi najbolje poznajete svoje dete. Samo vi možete da procenite de li je vaše dete spremno da se nosi sa nasiljem u igricama ili filmovima. Takođe samo vi znate da li je spremno da ode na odmor bez nadzora odraslih. Ako smatrate da nisu spremni za takve stvari, jednostavno recite - „ne". Nekada se deca prave da su zrelija nego što jesu. Zato ste vi tu da im objasnite zbog čega ste rekli „ne". Takođe, deca moraju jasno da znaju gde im je granica.

Izvor: blic

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 1 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
  • luxeen_001@yahoo.co.uk Hello dear Greetings to you,My name is luxeen, i view about you in this site and i decide to communicate with you, it will be my pleasure to be your friend, i wish if you will respond to my mail box so that i will tell you more about my self, i hope to hear from you. yours luxeen. Здраво драги Поздрављам вас, Моје име је луксеен, ја мишљење о вама у овом сајту и ја одлучили да комуницира са вама, биће ми задовољство да буде Ваш пријатељ, желим ли ће одговорити на мој поштански сандучић тако да ћу ти рећи више о мојим себе, надам се да чујемо од вас. Ваш луксеен. luxeen_001@yahoo.co.uk
    (lux001)
Vezane vesti
Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 105
Koliko clanova ima idealna porodica?