Testiranja budućih prvaka za školu

23.05.2013, 04:17
Kutak za mame - Testiranja budućih prvaka za školu
Testovi pokazuju stepen intelektualne, socijalne i emocionalne zrelosti i ne mogu da se padnu, vec daju sliku o detetu i vazne smernice roditeljima.

JOŠ MESEC dana je preostalo do poslednjeg roka za upis buducih prvaka u osnovne škole širom Srbije.

Za nekoliko dana pocinju testiranja predškolaca, dok ce oni koji zele ranije u školske klupe sacekati na svoj termin za testove do juna.

Testiranja obavlja školski psiholog, a ona se sastoje iz razlicitih pitanja, zadataka, razgovora sa detetom i crtanja.

U zavisnosti od škole, primenjuje se nekoliko vrsta testova, ali svi za cilj imaju da pokazu stepen emocionalne, intelektualne i socijalne zrelosti.

Jako je vazno da sva tri parametra zadovolje kriterijume, jer je to jedini siguran pokazatelj da je dete spremno da se suoci sa novim obavezama i okruzenjem.

Najveca greška koju roditelji prave, tvrde strucnjaci, jeste što decu pre nego što krenu u školu teraju da uce slova, da nauce da pišu i citaju.

To uopšte nije vazno i to je ono cemu ce ih poducavati ucitelj i uciteljica. Mnogo je bitnije da dete naucite samostalnosti, odnosno da, izmedju ostalog, ume samo da se obuce, presvuce, zaveze pertlu i vodi racuna o svojim stvarima, knjigama, opremi za fizicko, prihvati pohvalu i kritiku nastavnika, ima izgradjen odnos prema drugoj deci, zna da prevazidje konflikte i neprijatne stuacije, ume da sasluša i prihvati tudje mišljenje ili ponašanje.

Mnogi roditelji pokušavaju da dodju do testova i da svoje dete pripreme za školsko "ispitivanje". To je još jedna velika greška, tvrde psiholozi, jer ukoliko dete bude upoznato sa pitanjima i zadacima na testu, to nece dati realnu sliku o zrelosti, pa se moze dogoditi da tokom školovanja bude pogrešno procenjivano i da školski strucnjaci ne mogu da mu pomognu ukoliko do eventualnih problema dodje.

Na ovakvoj vrsti provere ne moze da se padne, porucuju psiholozi, niti je vazno da dete testove prodje bez greške. Kroz razgovor, pitanja i zadatke, psiholog dobija sliku o tome šta detetu dobro ide, koji je tip (vizuelni, audio, audio-vizuelni...), na šta treba obratiti paznju, odnosno koje veštine kod deteta treba intenzivnije razvijati. Postoje, na primer, deca koja znaju sva slova, tecno citaju i pišu, ali nisu spremna da podnesu kritiku ili prekor uciteljice.

U slucaju kada dete ne pokaze dobre rezultate, odnosno kada testovi pokazu da odredjena oblast razvoja nije adekvatno završena, od školskog psihologa roditelji dobijaju instrukcije kako da se ponašaju i šta treba da promene u svom odnosu prema detetu.

To ne znaci da dete nece poci u školu, vec se roditeljima daju smernice na šta treba da obrate paznju kako bi dete sa što manje problema prošlo kroz školovanje.

U slucaju kada je dete mladje, odnosno kada je u pitanju raniji polazak u školu, deca rade dodatne testove koji se obavljaju u junu.

Ukoliko psiholog proceni da dete nije spremno, odnosno da njegov razvoj ne zadovoljava "školske" kriterijume, roditeljima se daje preporuka da dete bude u vrticu ili kod kuce još godinu dana.

Vrlo su veliki problem i sve cešci roditeljski zahtevi da deca iz vrtica idu u isti razred, što je uglavnom neizvodljivo, jer su grupe iz vrtica velike i imaju po 15-20 dece.

O sastavljanju odeljenja odlucuje tim u cijem sastavu su direktor, psiholog, pedagog i uciteljica na osnovu procena koje su testovima dobili o deci. Trude se da naprave "šarenolika" odeljenja, odnosno da u svakom od njih budu deca razlicitih karaktera, osobina i licnosti.

Neki strucnjaci tvrde da nije dobro insistirati da deca iz vrtica budu u istom odeljenju jer tako prave "zatvorene grupice" i teze se socijalizuju i prihvataju nepoznatu decu, dok ima i onih koji tvrde da poznata deca jedno drugom olakšavaju socijalizaciju i prilagodjavanje na novo okruzenje i okolnosti.

U svakom slucanju, testovi za školu su vazan dogadjaj u zivotu svakog deteta i izuzetno vazna smernica roditeljima. Jedino što treba da uradite da biste dete "pripremili" za testiranje je da mu objasnite kako ce ono izgledati, da ce tamo biti "teta ili cika koji ce postavljati pitanja, na koje treba da odgovore".

Objasnite im da je to vazno i da ce tako psholozi shvatiti koliko su deca pametna i dobra. Mališani ne bi smeli da imaju strah od testiranja, jer psiholog nece dobiti pravu sliku ili ce je dobiti uz više vremena i napora. Zbog toga nikada buduce prvake nemojte da plašite sa testiranjem za školu, niti da ih grdite ako bude zamerki strucnjaka. Nije dobro da dete misli da nije spremno ili da su njegovi drugovi pametniji ili bolji.

Ukoliko imate predškolca koji u prvi razred zeli ranije, ali testovi to ne sugerišu, nikada mu nemojte reci da "nije spreman". Mozete mu objasniti da je mladji i da, na primer, "nema mesta, jer starija deca koja zbog uzrasta moraju da krenu u prvi razred imaju prioritet".

Izvor: novosti

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 154
    Koliko clanova ima idealna porodica?