Nezgode na letovanju

16.08.2013, 18:56
Kutak za mame - Nezgode na letovanju
Na moru su česti ujedi pčela, osa, meduza i ubodi ježa. Šta da radite ako dođe do nezgode?

Letovanje predstavlja pravo uživanje, ali male nezgode mogu da pokvare odmor, naročito ako su deca „žrtve". Naime, na moru su česti ujedi pčela, osa, meduza i ubodi ježa...

Pčele i ose se skupljaju oko hrane i pića pa često napadaju na plaži, naročito decu koja uvek vole da uživaju u slatkišima. U slučaju uboda ose, žaoka obično ne ostane u koži, ali ako dete ubode pčela, prvo uklonite žaoku pincetom ili noktima.

Pošto dete umirite, prislonite na ubod led umotan u tkaninu ili nešto drugo što je hladno, kako bi smanjili bol. Za ubod ose pomoći će stari narodni lek, malo sode bikarbone rastopljene u vodi. Kao i kod uboda komarca, možete da se poslužite kremom. Naravno, ako primetite da dete alergijski reaguje na ubod, hitno ga odvedite kod lekara.


Meduza može da ujede odnosno opeče čak i kada su mališani u plićaku, a prvo što bi trebalo da uradite jeste da sklonite krake sa kože ako su se zalepili, a zatim ranu polijete morskom vodom. Zatim namažite antihistaminsku kremu koju biste na plaži uvek trebalo da imate pri ruci, a ukoliko ima mnogo opekotina ili je reakcija na koži sve jača, dete obavezno odvedite kod lekara.

Ako primetite u vodi morske ježeve, deci obujte sandalice za kupanje. U slučaju da to ne učinite ili se mališan ipak nekako ubode, iglice izvadite pažljivo pincetom, a ako vam je taj zadatak težak, odvedite ga kod lekara da to uradi. Bol možete da ublažite hladnim oblogama, a zatim pratite kako se razvija situacija. I ovde može da dođe do alergijske reakcije, pa u slučaju bilo kakve promene na mestu uboda ili kod deteta obavezno idite kod lekara.

Izvor: bebac.com

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 263
    Koliko clanova ima idealna porodica?