Ne dozvolite da vam novac kvari bračnu sreću

30.01.2010, 18:22
Ljubav - Ne dozvolite da vam novac kvari bračnu sreću
Uspešne, savremene i moderne žene više nemaju materijalnih problema, ali ih često taj uspeh košta mira u kući. Većini muškaraca teško pada činjenica da im supruge zarađuju više od njih. Prvo i najvažnije je da žena prepozna problem, a potom da povuče mudre poteze, kako bi sačuvala skladan brak.

BRAK MENJA SVE
Razlika između ljudi koji žive zajedno i koji su u braku je ogromna. U prvom slučaju partneri su nezavisne duše koje žive pod istim krovom. Ali, kad se začuju svadbena zvona supružnici počinju da nose breme kulturnog nasleđa da su oni „muž" i „žena" i ponašanje je drugačije. Više se mešaju jedan drugome u sve sfere života, pa i po pitanju trošenja novca. Zato se precizno dogovorite na šta ćete trošiti novac. Ne očekujte da će on ikada odobravati vaš šesti par baletanki ili peti odlazak na masažu... Pametno je da podmirite sve obaveze, ali i da napravite mali „crni" fond za svoju dušu. On će misliti da ima potpunu kontrolu, a i vi ćete biti zadovoljni.

RAZGOVARAJTE O PLATI
Vi ste porodica i razmišljajte kao „mi". Razgovarajte o tome koliko zarađujete i šta su vaši prioriteti - plaćanje računa, kirije, ulaganje u automobil, izlasci, kvalitetna hrana, putovanja... Diskutujte o svemu. Nemojte da vodite glavnu reč, ali unapred spremite arsenal argumenata. Napravite kompromisno rešenje, pošto se sigurno nećete oko svega složiti. Čak je i „slaganje oko neslaganja" deo procesa u kome se odlučuje o vašim zajedničkim finansijama. Važno je da zajedno odlučujete, a ne da raspravljate kome je kolika plata. Novac samo omogućava da ostvarite vaše želje.

PRIČAJTE I SLUŠAJTE SE MEĐUSOBNO
Faktor koji najviše utiče na bračnu sreću, pokazalo je istraživanje naučnika sa Instituta „Virdžinija", je pažnja. Ako vas on sluša, brine o vašim potrebama, zahtevima, osećanjima... sigurno će vam i to biti dovoljno da partnera cenite. Više nego bilo kakav novac na ovom svetu. Ponašajte se isto kao što očekujete od njega.

KRENITE NA LJUBAVNI VIKEND
Ako od silnih obaveza ne možete da se skoncentrišete jedno na drugo, onda počnite da se zabavljate. Izlazite makar jednom nedeljno. Ne uskraćujte sebi mirno veče ili prijatan ljubavni vikend. Ma koliko to iziskivalo truda i organizacije, ako možete, otputujte nekoliko puta godišnje. Uživajte u svom domu, ali bez svađa, buke... čitajte mirno novine, popijte kafu, sok. Izgradićete kvalitetan odnos, pa ćete i u drugim sferama života bolje sarađivati.

BODRITE JEDNO  DRUGO
Objasnite mu da cenite to što on radi za vas i vašu porodicu, što propušta važne trenutke u životu vaše dece, ali i što kući donosi platu. Bez obzira kolika je, smatrajte to značajnim ulaganjem i dovoljnim razlogom da ga poštujete. Tražite od njega da se ponaša isto: da vas bodri svaki put kada vam je potrebno.

 

Izvor: blic zena

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 218
    Koliko clanova ima idealna porodica?