Brokoli - zeleno blago

29.10.2007, 00:08
Namirnice - Brokoli - zeleno blago

Brokoli je sve češći gost i na našim pijacama, kao i bolje snabdevenim marketima. Dve najčešće vrste su purpurno crveni i zeleni brokoli. Treba odabrati onaj čiji su cvetovi čvrsti i kompaktni, bez žutih glavica, jer je to znak prezrelosti. Može se koristiti sirov kao salata, pržen na malo ulja ili obaren na pari. U našoj tradicionalnoj kuhinji brokoli je malo ili nimalo zastupljen kao povrće, pa ga zbog toga mnogi nerado jedu. Međutim, treba imati u vidu da ga stručni timovi, a na osnovu saznanja do kojih su došli u svojim istraživanjima, preporučuju kao veoma važan sastojak u ljudskoj ishrani, jer ima puno razlog za to. Prvo sadrži veliku količnu antioksidantnih vitamina A, Ce i E, koji usporavaju oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima.

Ovo povrće sadrži gotovo dvostruko više vitamina Ce nego pomorandža. Brokoli se posebno preporučuje trudnicama jer sadrži veće količine folne kiselina i9 vitamine iz grupe Be. Zatim sadrži kalcijuma, magnezijuma, kao i znatne količine gvožđa. U najnovijim istraživanjima naučnici su sok dobijen od brokule dodavali stanicama raka, nakon čega je 95 odsto obolelih stanica odumrlo. Brokuli je, dakle, na vrhu top-liste zelenog povrća koje podstiče proces uništavanja zloćudnih stanica. Redovnim uzimanjem brokolija u naučnim krugovima se smatra posebno korisnim i za prevenciju raka dojke, a koji se povezuje s viškom ženskih hormona estrogena. Stručnjaci ističu da žene koje unose velike količine folne kiseline smanjuju rizik da obole od raka materice i pluća.

Izvor: glas javnosti

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 5 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
  • luxeen_001@yahoo.co.uk Hello dear Greetings to you,My name is luxeen, i view about you in this site and i decide to communicate with you, it will be my pleasure to be your friend, i wish if you will respond to my mail box so that i will tell you more about my self, i hope to hear from you. yours luxeen. Здраво драги Поздрављам вас, Моје име је луксеен, ја мишљење о вама у овом сајту и ја одлучили да комуницира са вама, биће ми задовољство да буде Ваш пријатељ, желим ли ће одговорити на мој поштански сандучић тако да ћу ти рећи више о мојим себе, надам се да чујемо од вас. Ваш луксеен. luxeen_001@yahoo.co.uk
    (lux001)
  • Brokoli sam jela u americi sa prelivom od chedar sira, a inache jako volim i brokoli chedar supu koja mislim da mozhe da se napravi od brokoli C kremaste supe iz kesice,malo svezheg brokolija i istopljenog chedar sira.
    (Milly)
  • Opet u vezi brokolija,ovih dana ga ima po nasim pijacama,trudim se da ga jedemo bar jednom nedeljno.Evo sada spremam ovako:Malo obarim u blago slanoj vodi,a kada se ohladi zacinim sa malo maslinovog ulja,dve tri kapi sirceta,tek toliko da dobije malo ukusa i odgore iseckam dosta belog luka.Ko ne voli maslinovo,moze uzeti obicno ulje ali je masl.mnogo zdravije.Moze se cuvati i u zamrzivacu i vec sam dosta ostavila.
    (Serafina)
  • Znam da je brokoli vrlo zdrav za jelo,ali je problem naci ga .Mozda ga ima po vecim Supremarketima,ali bas ja licno odavno nisam videla brokoli po nasim prodavnicama a ni na pijaci.Koliko znam trebalo bi uskoro da ga bude jer kazu da ga bude kada i jesenjeg kupusa.Kada ga spremam ,samo ga obarim u blago slanoj vodi i kada se ohladi dodam malo maslinovog ulja.Neznam da li se moze ostaviti za zimu t.j. da li moze da se cuva u zamrzivacu.Volela bi da mi neko kaze ako zna.
    (Serafina)
  • Lep èlanak o brokoliju! Dosta je koristan u ishrani. Samo me zanima da li neko zna kako je najbolje spremiti ga i sa kojim se hranom slaže, uz šta dolazi kao prilog?
    (myma980)
Vezane vesti
Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 142
Koliko clanova ima idealna porodica?